Как ни влияе музиката по време на работа?

Ставаме ли по-продуктивни или просто се изолираме от околните

слушалки, компютър, работа, музика
Източник: Unsplash

Вече сме 2020 г. и с помощта на съвременните технологии достъпът до музика е толкова широко разпространен, колкото всяко едно човешко изобретение през изминалите 200 години. Но, докато едни предпочитат да споделят тишината със своите колеги, други са почитатели на музикалните ритми, които ги карат да се чувстват по-добре на работното си място. Кое в крайна сметка е по-доброто решение за продуктивността ни - музиката или тишината? На този отговор се опитва да отговори Зария Горвет от BBC в своя публикация по темата.

На 23 юни 1940 г. - в разгара на Втората световна война, 10 000 британски войници са притиснати в Нормандия под артилерийския огън на нацистите. За да може смелите войници да бранят родината по възможно най-ефективния начин, правителството мобилизира заводите за производство на муниции до максималния им капацитет. Оказва се, че това не е достатъчно и това налага някои нестандартни методи за повишаване на производителността.

Правителството стартира програма на име “Музика по време на работа“. Революционното решение служителите в производството да слушат музика два пъти дневно се смята, че дава немислими резултати. Статистики от компаниите по онова време показват, че производителността на отделните цехове за муниции се е повишила с 12,5-15%.

Макар и едни подобни данни да подлежат на съмнение, можем да се върнем много по-назад във времето и да погледнем част от методиките на работа, които са приели земеделците и моряците.

Четете още любопитни новини тук

Практически в цял свят хората, превиващи гръб на полето, са изградили фолклора на родината си именно по време на най-натоварените часове от деня. С песен на уста десетки и дори стотици земеделци са копаели, поливали, жънели и в общи линии са правели всичко, което изисква земята, за да ни даде плодовете, с които да оцеляваме.

Морският транспорт не винаги е бил толкова удобен и интересен, колкото е днес. В дните, в които моряците са поемали на път без да знаят какво ги очаква в другия край на морската шир, хората са изпълнявали почти всички свои задължения на палубата с музикални ритми. Е, някои от най-циничните текстове по всяка вероятност произлизат от там, но така или иначе музиката стои в основната на препитанието по вода.

Проучване от 2019 г. сред 2000 британци показва, че почти всеки втори слуша музика по време на работа, а двама от петима смятат, че са по-продуктивни по този начин.

Исторически музиката и работата винаги са били свързани“, казва Карън Ландей от Университета в Алабама. Именно тя дава примерите със селскостопанските работници и моряците, като смята, че в дните, в които музиката не е била стриймвана онлайн, хората са усещали ефектите от нея. Това би трябвало да известна степен да доказва, че имаме полза от любимите си парчета и извън нощните клубове.

Съществува и друга теза, че музиката ни пречи да се съсредоточаваме. Именно това доказва решението на Бил Гейтс, който разказва в биографията си, че е отказал телевизията и радиото в продължение на пет години в ранните дни на кариерата си, за да избегне всичко, което би могло да го отклони от целите му.

Именно по тази причина има хора, които са привърженици и такива, които са противници на идеята, че дискоритмите имат място в офиса. Затова са изобретени слушалките, за да може всеки да се потопи в своята-собствена зона на комфорт и да дава точно толкова от себе си, колкото прецени за нужно, на работното си място.

15:37 | 26 Май 2020 г.

Певицата Веси Бонева разкри пред Канал 3 как бори ...

15:37 | 26 Май 2020 г.
Певицата Веси Бонева разкри пред Канал 3 как бори пандемията. Пред Деси Жаблянова и нейното предаване "Коктейл", изпълнителката...
Ейми Уайнхаус
13:33 | 26 Май 2020 г.

Биографичен филм за Ейми Уайнхаус ще търси неизвес...

13:33 | 26 Май 2020 г.
Биографичен филм за живота на Ейми Уайнхаус ще излезе след ''година или две'', според бащата на покойната певица. ...
Куп звезди на сватбата на британската принцеса Юджени12
13:02 | 26 Май 2020 г.

Роби Уилямс: Парите не трябва да съществуват

13:02 | 26 Май 2020 г.
Роби Уилямс би желал парите да не съществуват, въпреки че има богатство от около 200 милиона паунда. 46-годишният певец сподели, че б...
10:44 | 26 Май 2020 г.

Бой Джордж: Написах седем диска по време на карант...

10:44 | 26 Май 2020 г.
Бой Джордж се похвали, че е написал поне седем албума със стойностна музика по време на извънредното положение. 58-годишният певец ра...
Главоболие
10:24 | 26 Май 2020 г.

Най-ефикасните природни продукти срещу главоболие

10:24 | 26 Май 2020 г.
Боли ви главата? Хапнете чили. Ако пък лютото не ви понася, може да изпиете един коняк. Руският невролог Пьотр Соков коментира най-еф...
Патладжан
10:09 | 26 Май 2020 г.

За да поддържате здравето на черния си дроб, яжте ...

10:09 | 26 Май 2020 г.
За да поддържате здравето на черния си дроб, трябва да се храните така, че да му помагате и да не забравяте за физическата активност, пиш...

гледай на живо

26.05.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини