НАСА откри отломки на Луната

НАСА откри отломки на Луната
Лунна орбитална станция на НАСА откри на повърхността на земния спътник останки от индийския „Викрам“, който се разби при приземяване през септември. Това беше съобщено на сайта на НАСА, предава ТАСС.
 
НАСА публикуваха снимка от мястото на удара на „Викрам“ върху лунната повърхност, която показва различни фрагменти от апарата и проследява падането на отломките.
 
 
„Викрам“, който е част от индийската лунна мисия „Чандраян-2“, трябваше да кацне на земния спътник на 7 септември, но на височина от около 2 км. над Луната устройството изгуби контакт с управляващия център и удари лунната повърхност.
 
Индийската организация за космически изследвания скоро обяви, че трудно е отрила мястото на кацане, но не знае в какво състояние е устройството. Опитите да получат изображение от „Викрам“ и да установят състоянието му се оказаха неуспешни, защото зоната за кацане е в сянка. Вече е ясно, че апаратът се е разпаднал в резултат на удара.
 
Спускаемият апарат „Викрам“ като част от „Чандраян-2“ трябваше да достави на Луната малък луноход „Прагян“, който да изследва района на Южния полюс на спътника на Земята. Междувременно „Чандраян-2“ продължава да работи в орбитата на Луната.
kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *