Как да преживеем карантината без стрес?

Най-добрият план за действие в такава ситуация е да разберем какво можем и не можем да контролираме

нещастие, стрес
Източник: google

Принудителната карантина и самоизолация, въведени в много страни поради коронавирусната пандемия, сериозно промениха обичайния начин на живот на милиони хора.
 
Ето мнението на двама известни американски бихевиористи (специалисти в областта на поведението) за това какво е необходимо и какво не трябва да се прави в този момент и как „хормонът на любовта“ ни спасява от стреса.
 
Патрик Уенис, автор на книги и експерт, който е изучил поведението на много известни личности, обръща внимание на факта, че, бидейки в изолация, човек може да преживее много различни неприятни психологически симптоми.
 
"Това може да е чувство на самота, страхове, тревожност, паника, депресия, различни фобии и мании, фрустрации ... Най-добрият план за действие в такава ситуация е да разберем какво можем и не можем да контролираме. Защото, когато опитваме да контролираме това, което не можем да контролираме, е още по-притеснително. Но ако приемем, че има неща, които не контролираме, ще изпитаме по-малко стрес и страхове “, каза Уенис пред РИА Новости.
 
Алис Бойс, автор на книги по психология, отбелязва, че когато човек е изправен пред непосредствена опасност, той обикновено се фокусира върху нея и му е трудно да се концентрира върху нещо друго.
 
Бойс дава някои съвети, които ще ви помогнат да преживеете стреса от карантината: намалете очакванията към себе си, общувайте повече с други хора по телефона и в интернет, а тези които имат деца – нека играят с тях по-често, правете нещо креативно, опитайте се да поддържате някаква физическа активност.
 
Експертът призовава да не се драматизира ситуацията, тъй като много хора са доста адаптивни към новите заплахи и новата реалност.
 
Уенис отбелязва, че толерантността към самотата, както и стреса като цяло, е различна за всеки човек. "Няма такава математическа формула, която да показва, че след три дни ще загубите ума си или ще започнете да изпитвате страхове или тревожност. Всичко зависи от конкретния човек: интровертът се нуждае от по-малко комуникация с други хора, а екстровертът - от повече, така че самоизолацията ще го потисне повече" - казва експертът.
 
"За по-възрастните хора е особено трудно, защото те знаят, че са по-предразположени към това заболяване. Те имат допълнителни страхове за това", обяснява Уенис.
 
От друга страна, самоизолацията е по-лесна за тези, които имат семейство. "Те могат да се целуват, прегръщат и докосват един друг - това е много важно за психическото и емоционалното здраве. Това причинява отделянето на хормона окситоцин у човека, който успокоява. Наричаме го" хормонът на любовта ", отбелязва експертът.
 
 
Според нея домашните любимци могат да помогнат за по-лекото преживяване на самоизолацията. "Вашите домашни любимци са щастлив подарък. Можете да ги галите, прегръщате, да играете с тях. Мисля, че много от хората сега ще си купят или осиновят домашни любимци. Това е добро лекарство за самотата", казва Уенис.
коктейл
10:07 | 29 Май 2020 г.

Не пийте алкохол в жегите: ще ви обезводни!

10:07 | 29 Май 2020 г.
Алкохолът е диуретик и допринася за извеждането на течности от тялото, следователно, пиейки алкохол в горещо време, човек рискува да се о...
Куче-храст в Благоевград
10:00 | 29 Май 2020 г.

Куче-храст радва благоевградчани пред библиотеката

10:00 | 29 Май 2020 г.
Кипарисово дърво, оформено като куче, се появи тази сутрин пред Регионалната библиотека в Благоевград, предаде БГНЕС. Кучето-пазител ...
16:19 | 27 Май 2020 г.

Вижте как мечка следи момче в планината (ВИДЕО)

16:19 | 27 Май 2020 г.
  Кафява мечка проследи 12-годишно момче, докато то събираше борови шишарки по време на разходка по алпийските баири в северната...
15:59 | 27 Май 2020 г.

Обущар направи обувки 70-ти номер, за да се спазва...

15:59 | 27 Май 2020 г.
Григоре Луп, майстор обущар от село Кюйещ, окръг Клуж, е изобретил "обувки за социална дистанция", които помагат на притежатели...
Океан
15:54 | 27 Май 2020 г.

Откриха нови видове месоядни гъби дълбоко в океана

15:54 | 27 Май 2020 г.
Австралийски и немски морски учени откриха най-голямото количество нови видове месоядни гъби в света в дълбоководна експедиция край източ...
11:43 | 27 Май 2020 г.

Изобретателна майка сложи вендинг машина в дома си...

11:43 | 27 Май 2020 г.
Изобретателна майка купи вендинг машина втора ръка за 100 британски лири и я инсталира у дома, така че децата й да заплащат за любимите с...