Лекар: Забравете за будилника по време на карантина

Сънят трябва да е в такова количество и качество че да ви позволи да се будите сами

будилник, събуждане
Източник: Pixabay

Периодът на самоизолация може да бъде полезен за това всеки човек да определи нуждата си от сън и да се откаже от ползването на будилник, като разчита на вътрешния си часовник, смята ръководителят на Центъра по медицина на съня в Московския държавен университет Александър Калинкин, предаде ТАСС. Според лекаря това може значително да подобни качеството на нощната почивка.

"Основният съвет сега е хората да не ползват будилник, особено в сегашната ситуация, тъй като никой от нас на практика не бърза за никъде в ситуацията на световна криза. Сънят трябва да е в такова количество и качество че да ви позволи да се будите сами", допълва лекарят.

Според него използването на будилник, особено звуков, води до хронична липса на сън, „което се отразява не само на благосъстоянието и качеството на живот, но дори и на активността на генома“.

Четете още любопитни новини тук

Според Калинкин продължителността на съня със сигурност влияе на състоянието на имунната система. "Към момента няма изследвания дали количеството сън влияе върху по-трудното заразяване с коронавируса, но такива изследвания са правени за грипа - със сигурност рискът от заболяване при човек, който спи повече от седем часа, в сравнение с човек, който спи по-малко от пет часа, се намалява с 250%."

Лекарят съветва и как всеки човек да определи от колко сън има нужда: ако в делничен ден човек, който не е почивал, и е спал продължително без да се буди с будилник, се събуди енергичен, отпочинал и в добро настроение, значи това е неговата нужда от сън. Нужните часове сън са индивидуални и за хора над 18 години те са от седем до девет часа, но границите между шест и 10 часа също са приемливи.

Според скорошни изследвания на съня хората са започнали да си лягат и да заспят 30 минути по-рано. "Това е много добре, защото повечето хора имат изместване във фазата на заспиване до късни часове. Така че по-рано заспиването и ставането ще бъдат благоприятни", каза експертът.

Ако пък по някаква причина сънят през нощта е нарушен, то човек може да си отпочине през деня. "Ако човек не спи през нощта, може да подремне през деня, като такъв сън трябва да е кратък - не повече от 30 минути", предупреди лекарят. "Ако човек "превиши" нормата си от дневен сън, ще наруши заспиването вечерта, като този процес може да доведе до хронично безсъние. Ето защо дневният сън трябва или да е кратък, или да отсъства съвсем".

Лекарят е изследвал и връзката между пряката слънчева светлина и нарушенията на съня. Слънцето е основен регулатор на фазите на заспиване и събуждане у човека.

"Трябва да се опитаме да прекараме максимално време на слънчево място през деня. Ясно е, че по време на карантината прекарваме повече време у дома. В такъв случай завесите трябва да бъдат отворени колкото е възможно повече", казва Калинкин.

Минимизирането на кофеинови храни, тютюн и алкохол също ще помогне за здравословен сън. "Когато пие, човек може да заспи по-бързо, но тогава обикновено се събужда посред нощ", обясни специалистът. "Можете да пиете кафе, но ако това се отразява на качеството на съня, тогава трябва да направите избор, което е по-важно: качеството на съня или енергията за час-два", съветва лекарят.

 

Главоболие
10:24 | 26 Май 2020 г.

Най-ефикасните природни продукти срещу главоболие

10:24 | 26 Май 2020 г.
Боли ви главата? Хапнете чили. Ако пък лютото не ви понася, може да изпиете един коняк. Руският невролог Пьотр Соков коментира най-еф...
Патладжан
10:09 | 26 Май 2020 г.

За да поддържате здравето на черния си дроб, яжте ...

10:09 | 26 Май 2020 г.
За да поддържате здравето на черния си дроб, трябва да се храните така, че да му помагате и да не забравяте за физическата активност, пиш...
18:51 | 25 Май 2020 г.

Инкубатор с пъдпъдъчи яйца ще излети в космоса дог...

18:51 | 25 Май 2020 г.
Инкубатор с пъдпъдъчи яйца се очаква да пристигне на Международната космическа станция следващата година. Той ще бъде предназначен за изс...
17:11 | 25 Май 2020 г.

Как можем да се предпазим от ухапвания от комари?

17:11 | 25 Май 2020 г.
Вярвате или не, комарите имат своето ценно място в природата, тъй като служат за храна на повечето птици, някои бозайници и на известна ч...
Гълъби
16:09 | 25 Май 2020 г.

Странни закони от целия свят, които всеки турист т...

16:09 | 25 Май 2020 г.
Няма държава, която да не е забранила поне едно нещо на територията си. Но някои от забранените плодове на закона са, меко казано, абсурд...
14:46 | 25 Май 2020 г.

Има ли връзка ЦРУ със създаването на "Wind of chan...

14:46 | 25 Май 2020 г.
Песента "Wind of change" на легендарната германска рокгрупа "Scorpions" всъщност е създадена от ЦРУ, за да събори Изт...