Климатичните промени ще оцветят Антарктида в зелено (ВИДЕО)

Части от Антарктическия полуостров ще променят цвета си, тъй като се очаква "зелен сняг", причинен от цъфтящи водорасли, да се разпространи с повишаване на глобалните температури

зелен сняг, водорасли, Антарктида
Източник: YouTube/Cambridge University

Части от Антарктическия полуостров ще променят цвета си, тъй като се очаква "зелен сняг", причинен от цъфтящи водорасли, да се разпространи с повишаване на глобалните температури, показва ново изследване.
 
Въпреки че често се смята за лишена от растения, Антарктида е дом на няколко вида водорасли, които растат върху кишав сняг и изсмукват въглеродния диоксид от въздуха.
 
Изследователи от университета в Кеймбридж и Британското антарктическо проучване комбинираха сателитни изображения с наземни наблюдения, за да проследят настоящата степен на зелените водорасли в най-безплодния континент в света. Те идентифицираха повече от 1 600 отделни цъфтящи зелени водорасли върху снега на полуострова с обща площ от 1,9 квадратни километра.
 
"Въпреки че в световен мащаб числеността им е сравнително малка, в Антарктида, където има толкова малко растения, това количество биомаса е много значимо", заяви Мат Дейви от Департамента за растителни науки в Кеймбридж.
 
"Много хора смятат, че Антарктида е само сняг и пингвини. В действителност, когато се огледате по периферията, има много растителен живот“, каза той.
 
Екипът изчисли, че водораслите на полуострова в момента абсорбират нива на CO2, еквивалентни на 875 000 средни пътувания с кола. Те откриха също, че по-голямата част от цъфтежа на водораслите е била на 5 километра от колония на пингвини, тъй като екскрементите на птиците са отличен тор.
 
Полярните райони се затоплят много по-бързо от други части на планетата и екипът прогнозира, че ниско разположените крайбрежни райони на Антарктида скоро ще бъдат без водорасли, тъй като преживяват безснежно лято. Но тази загуба вероятно ще бъде компенсирана от преобладаването на големи цъфтящи водорасли с повишаване на температурите и сняг на по-голяма надморска височина.
 
"Докато в Антарктида продължава затоплянето на малки ниско разположени острови, в един момент снежните покрития върху тях през лятото ще изчезнат", казва Андрю Грей, водещ автор и изследовател в университета в Кеймбридж и NERC Field Spectroscopy Facility, Единбург.
 
"Обратно, в северната част на полуострова наблюдаваме някои наистина големи цъфтежи и предполагаме, че е вероятно да видим повече от тях."
 
Грей заяви за АФП, че „зеленият сняг“ цъфти на по-висока почва и ще "компенсира" ефекта от загубите на водорасли на морско ниво.
 
Докато повече водорасли означават по-голямо количество CO2, растенията биха могли да окажат малко, но неблагоприятно въздействие върху местното албедо - частта от топлината на Слънцето, която се отразява обратно от земната повърхност. Докато белият сняг отразява 80% от радиацията, която го удря, за зеления сняг тази цифра е по-близо до 45%. Екипът обаче заяви, че намаленото албедо е малко вероятно да повлияе на климата на Антарктида в някакъв смислен мащаб.
 
 
„В бъдеще очакваме там да има по-подходящо местообитание и като цяло повече улавяне на въглерод", казват изследователите. 

Коняк
13:54 | 05 Юни 2020 г.

Продадоха 258-годишен коняк за €131 990 (Снимка)

13:54 | 05 Юни 2020 г.
Едва ли можеш да си истински ценител на алкохола, ако не си готов да платиш 130 хил. евро за бутилка коняк. Или поне това би могъл да е и...
Червени мравки
07:30 | 05 Юни 2020 г.

Кои са най-опасните насекоми на света

07:30 | 05 Юни 2020 г.
Някои хора се ужасяват от насекоми и са напълно прави. Инсектофобията е доста често срещано заболяване и за това има основателни причини....
На пазар
07:22 | 05 Юни 2020 г.

Мъжете харчат повече от жените в супермаркетите

07:22 | 05 Юни 2020 г.
Руснаците харчат в супермаркетите със 7,2% повече рускините - средно по 671 рубли наведнъж, показа проучване на Руската стандартна банка,...
Супер луната изгря в нощното небе над Европа
21:35 | 04 Юни 2020 г.

Ще станем свидетели на частично лунно затъмнение

21:35 | 04 Юни 2020 г.
Една от редките космически аномалии ще се състои вечерта на 5 юни, когато Земята ще покрие 59% от повърхността на Луната, съобщават свето...
12:22 | 04 Юни 2020 г.

Новата Grumpy cat - още по-страшна и зловеща (ВИДЕ...

12:22 | 04 Юни 2020 г.
Запознайте се с Kitzia, котката, която винаги изглежда в лошо настреоение и посяга към мястото на покойната любима Grumpy Cat. Kitzia, чи...
Таро
11:08 | 04 Юни 2020 г.

Гадаем на Таро – вижте прогнозата за всяка зодия з...

11:08 | 04 Юни 2020 г.
С юни започва лятото. Любопитно ли ви е какво показват таро картите за вашата зодия? Новият месец ще е динамичен, ще носи промени, истини...