Сексуално зависим ли сте? Вижте!

Какво е хиперсексуално разстройство?

секс,
Източник: pixabay.com

Въпреки че все още няма официални критерии за диагностициране на сексуалната зависимост, леакари и изследователи определят разстройството, като използват критерии, заети от литературата върху химическите зависимости.
 
Ето някои от симптомите, които хората със сексусална зависимост преживяват:
 
- Чести сексуални контакти с повече партньори, отколкото първоначално имат намерение.
 
 - Обсебващо и непрекъснато желание за секс; желание да намалят или неуспешни опити да ограничат сексуалната си активност.
 
- Натрапчиви мисли за секс в ущърб на други дейности или непрекъснато ангажиране с прекомерна сексуална активност, въпреки желанието да спрат.
 
- Прекарват значително време в дейности, свързани със секса, като например пътуване до различни партньори или прекарване на часове онлайн в порно сайтове.
 
- Пренебрегват задължения като работа, училище или семейство в преследване на стремежа към секс.
 
- Не спират да поддържат сексуалното си поведение въпреки отрицателните последствия, например разрушени връзки или потенциални рискове за здравето.
 
- Ескалиране на честотата на сексуалната активност, за да постигнат желания ефект, например повече посещения при проститутки или повече сексуални партньори.
 
- Раздразнителност при липса на възможност да удовлетворят желанието си.
 
- Може да имате проблеми със сексуалната пристрастеност, ако откривате три или повече от споменатите критерии в поведението си. Като цяло, секуално зависимите хора са склонни да организират живота си около секса така, както кокаиново зависимите – около кокаина. Тяхната крайна цел в общуването с хората и в социалните взаимодействия е да получат сексуално удоволствие.
 
 
- През 2010 г. американската психиатрична асоциация издаде предварителни критерии за диагностициране на т. нар. „хиперсексуално разстройство“, което може да се приеме като алтернативна дефиниция или сбор от диагностични критерии за сексуалната зависимост.
 
От друга страна не е за пренебрегване и позицията, според която сексуалнта зависимост е просто поредният етикет, с който психолозите се опитват да поставят граници и да нормират човешкото желание. Къде е истината според вас? Споделете в коментарите.
 
Източник: Оbekti.bg

 

Етикети: секс , зависимости
Шоколад
16:27 | 06 Юли 2020 г.

4 причини да гризнем какаово блокче в Световния де...

16:27 | 06 Юли 2020 г.
Въпреки че има и някои хора, които изобщо не обичат шоколад, повечето биха се съгласили, че сладкото лакомство е любимото им изкушение. О...
Мерилин Монро
11:53 | 06 Юли 2020 г.

Шал на Мерилин Монро спаси театър в Париж от фалит

11:53 | 06 Юли 2020 г.
Италианският театър за комедия в Париж избегна фалита благодарение на продажбата на копринен шал на Мерилин Монро за 300 хиляди евро. Тов...
Гъдел
10:49 | 06 Юли 2020 г.

Смях през сълзи: Интересни факти за гъделичкането

10:49 | 06 Юли 2020 г.
Може и да не ви се вярва, но привидно баналното гъделичкане е една голяма загадка за научната общност. Понастоящем са направени много изс...
08:30 | 06 Юли 2020 г.

Диетолог: Сланината може да помогне да отслабнем

08:30 | 06 Юли 2020 г.
В някои случаи сланината може да ни помогне да свалим килограми, но само при много внимателна консумация, заяви диетологът Елена Соломати...
Том Круз
15:33 | 05 Юли 2020 г.

Домашно кино: Том Круз подновява снимките за „Миси...

15:33 | 05 Юли 2020 г.
Поредната добра новина за киноманите по цял свят идва от Великобритания, където се очаква съвсем скоро да бъдат подновени снимките на нов...
14:35 | 05 Юли 2020 г.

Учени: Мозъкът се нуждае от една трета от поемания...

14:35 | 05 Юли 2020 г.
Германски учени разкриха, какъв е оптималният обем кислород за ефективна мозъчна дейност. Невробиолози от университета „Людвиг Макс...