Домашно кино: Юли е месец за маратон с джедаи

Култовата поредица „Междузвездни войни“ се завръща в онлайн пространството

„Междузвездни войни“
Източник: HBO

„Междузвездни войни“

Едва ли в историята на киното има по-култова поредица от „Междузвездни войни“. Едва ли има по-ефективен начин, за да привлечете вниманието на един заклет киноман. Едва ли ще пропуснете възможността да си припомните целия епос от сагата, когато сега всичко ви е само на една ръка разстояние. В рубриката „Домашно кино“ научихме, че HBO пуска всичките 12 филма в маратон на своята онлайн платформа.

Преди няколко месеца ви представихме пълната и точна хронология на всички филми от вселената на Marvel, а сега ще ви начертаем историческата карта на „Междузвездни войни“, за да видите всичко през погледа на Джордж Лукас, който така старателно (или поне през повечето време) разви света на джедаите.

Тук може да откриете още любопитни новини!

 1. „Междузвездни войни: Епизод I - Невидима заплаха“ - Това е началото на поредицата, макар и филмът да се появи през 1999 г. В него виждаме началото на конфликта, довел до междугалактическите пререкания, поставили началото на края за джедаите. Именно тук се появява и един от най-мразените образи в историята на киното - Джард Джар Бинкс.
 2. „Междузвездни войни: Епизод II - Клонингите атакуват“ - Зрънцето на тъмната страна вече е посадено в съзнанието на младия, но надарен Анакин Скайуокър, който вече не е онзи безпомощен младеж, който не е в състояние да опази близките си или да потърси възмездие за съдбата им. Актьорът Хейдън Кристенсен едва ли се е надявал на последвалите реакции към играта си.
 3. „Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на ситите“ - Това е може би най-поносимия филм от трите части, защото почитателите на поредицата получават отговор на много наболели въпроси. Легендата за Дарт Вейдър официално е разкрита, но паралелно с това светлата страна си оставя вратичка, за да възстанови баланса в предстоящите десетилетия.
 4. „Star Wars: Войната на клонингите“ - Това е една от най-успешните анимирани поредици в историята на телевизията. Тук в продължение на вече цели 7 сезона хвърляме алтернативен поглед върху фактическия развой на войната между армията на Републиката и дроидите на Сепаратистите. Безспорно почитателите на анимираното кино имат от какво да са доволни тук.
 5. „Соло: История от Междузвездни войни“ - Хан Соло е само една от много култови роли на Харисън Форд и именно неповторимото му представяне кара продуцентите да покажат и неговото развитие. Жалкото, обаче, е, че самият Форд не участва във филма, а вместо него е Алдън Еренрайх, който се справя прилично със задачата, но все пак му липсва нужната харизма, за да ни убеди, че той е младият Хан.
 6. „Междузвездни войни: Нова надежда“ - Ето, че дойде ред и на класиките от 80-те години, които разтърсиха киното из основи. Това е филм с 6 статуетки „Оскар“ от 1982 г. и е считан за едно от най-великите творения в изкуството. Съвършен от първата до последната минута.
 7. „Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара“ - Всемогъщият Дарт Вейдър тук започва да демонстрира пълната си сила и защо всъщност е дясната ръка на Императора. Междувременния Люк Скайуокър се обучава при Йода, защото е едничката надежда на вселената, за да има справедливост и баланс.
 8. „Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите“ - Люк вече е готов да се срещне с демоните на миналото си, но за негово нещастие разбира, че зад всички беди на света стои не кой да е, а собственият му баща. Това е филмът с най-епичния обрат в историята на киното.
 9. „Rogue One: История от Междузвездни войни“ - Тук вече практически всичките ни познати персонажи вече са в историята и се налага тепърва да навлизаме в същността на новите главни герои. Филмът има своите достойнства, но през цялото време зрителите имат странното усещане, че нещо не е съвсем наред.
 10. „Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда“ - Откровено казано - това бе най-лошото нещо, което можеше да се случи на цялата история. Във всеки един момент зрителите са убедени в следващото събитие. На практика филма преразказва позната история, но с тази разлика, че Харисън Форд е някъде там заедно с Кери Фишър, но присъствието им само по себе си не стига, за да може сюжетът да ни покаже нещо повече.
 11. „Междузвездни войни: Епизод VIII - Последният джедай“ - Марк Хамил вече официално се завърна, но какво от това. Кайло Рен е просто едно бледо копие на Дарт Вейдър, а Фин противоречи на цялата логика на филма до момента. Добре, че все пак Рей се явява глътка свеж въздух, защото иначе и този филм щеше да е в графата с тоталните провали.
 12. „Междузвездни войни: Епизод IX - Възходът на Скайуокър“ - Джей Джей Ейбрамс меко казано разочарова, като мнозина от феновете дори все още не проумяват защо изобщо получава тази толкова важна роля на режисьор. Наблюдава се известно движение сред основните персонажи, но така или иначе филмът е един недостоен край на поредната трилогия от цялата епопея.

Въпреки всички възходи и падения, „Междузвездни войни“ е поредица, която винаги ще си печели нашето вниманието.

15:31 | 04 Август 2020 г.

Днес шампанското празнува рожден ден!

15:31 | 04 Август 2020 г.
Днес по целия свят празнуват рождения ден на шампанското: смята се, че именно на 4 август във френско абатство е създадена легендарната н...
14:06 | 04 Август 2020 г.

Кучетата обработват речта като хората

14:06 | 04 Август 2020 г.
Хората говорят на кучетата от хилядолетия. През годините десетки изследвания са потвърдили това, което много стопани на четириногите пито...
Facebook
11:07 | 04 Август 2020 г.

Какво става с профилите на починали потребители в ...

11:07 | 04 Август 2020 г.
Имайки предвид колко бързо се развиват социалните мрежи, в близките десетилетия броят на профилите на починали потребители ще превишава т...
10:31 | 04 Август 2020 г.

На Марс най-вероятно почти не е имало вода в течно...

10:31 | 04 Август 2020 г.
Учени от Канада откриха, че мрежите от долини на Марс, са били оформени от големи ледници, когато там климатът е бил много по-студен, отк...
SpaceX
21:45 | 03 Август 2020 г.

Астронавтите на НАСА се върнаха на Земята с капсул...

21:45 | 03 Август 2020 г.
Капсулата "Дракон" на частната американска компания "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се прив...
15:33 | 03 Август 2020 г.

Котката Гарфийлд пробяга 64 км за месец и половина...

15:33 | 03 Август 2020 г.
Рижа котка на име Гарфийлд измина 64 километра и се върна при стопаните си във Великобритания, съобщи „Сън“. На 8 юни Ний...