Синият рак: Проклятието на албанските рибари

Синият рак може да е доста красив, но вече е заплаха за крайбрежието на Албания

син рак
Източник: pxhere.com

син рак

Синият рак може да е доста красив, но вече е заплаха за крайбрежието на Албания. Инвазивният вид е източник на ежедневна мъка за балканските рибари, които се борят за препитанието си, пише АФП.
 
Родом от Атлантическия океан, ракообразното започва да се появява в Адриатическите води на Албания преди десетилетие заради повишаването на температурите на морето.
 
В крайбрежната зона близо до лагуната Караваста раците задръстват мрежите на паникьосаните рибари, които казват, че родната морска фауна, на която разчитат за препитание, все по-трудно се хваща.
 
Ракът „отнема ежедневния ни хляб и гони рибата от мрежите ... няма какво да се продава“, казва 44-годишният Бесмир Ходжа, като дърпа сините клещи на един рак от малка попаднала в мрежата му риба.
 
40-годишният му колега Стилиян Киша показва ръката си, набраздена с белези от битките му с раците. „Те са много агресивни и умни, истинско проклятие“, казва той.
 
"Тази година виждаме раците навсякъде, по крайбрежието, на брега, но и в по-дълбоки води, реки и лагуни. Щетите са огромни".
 
Някои дни мъжете събират до 300 килограма сини раци - в сравнение само с пет до шест килограма риба, която продават на пазара.
 
Запасите от местен лаврак, червен кефал и змиорки изчезват, споделят рибарите, тъй като чуждестранният нашественик нарушава деликатния баланс на подводната екосистема.
 
„Те с основание се притесняват от вид, чиито женски снасят милиони яйца”, заяви пред АФП Саймир Бекирай, професор по хидробиология в университета в Тирана.
 
Callinectes sapidus, родом от Мексиканския залив, където процъфтява, се е разпространил по света чрез баластна вода от корабите и сега е сред 100-те най-инвазивни вида в Средиземноморието.
 
 
"Глобалното затопляне създава условия за присъствието на екзотични видове в места, които не бяха благоприятни преди няколко години", каза Бекирай. „Щетите за рибните популации са значителни“, допълни той.
 
Въпреки че месото на раците се счита за деликатес, в Албания не е популярно.
 
„Няма пазар за раците“, казва Ходжа, който има петчленно семейство. Рибарите нямат друг избор освен да оставят раците, задръстили мрежите им да умрат под палещото слънце.
14:45 | 07 Август 2020 г.

Оризът повишава риска от смърт от сърдечно-съдови ...

14:45 | 07 Август 2020 г.
Консумацията на ориз е свързана с повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Въпросното проучване е публикувано в списание &bd...
13:34 | 07 Август 2020 г.

Коя храна с кое лекарство не върви?

13:34 | 07 Август 2020 г.
Пълен стомах, чаша мляко или сок от грейпфрут - и върху тях лекарство? Много често това е грешната комбинация. Храната може не само да бл...
плодове
10:34 | 07 Август 2020 г.

Лятна дилема: диня или пъпеш за десерт?

10:34 | 07 Август 2020 г.
Традиционният спор за това кой е подходящият основен летен десерт – диня или пъпеш, няма смисъл, тъй като тези продукти трябва да с...
Марк Зукърбърг
09:42 | 07 Август 2020 г.

Богатството на Зукърбърг надмина 100 милиарда дола...

09:42 | 07 Август 2020 г.
Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг увеличи личното си богатство до 100 милиарда долара след стартирането на ново вид...
Сауна
09:13 | 07 Август 2020 г.

Сауната крие опасности за зрението

09:13 | 07 Август 2020 г.
Хирургът-офталмолог Дмитрий Дементиев предупреди в ефира на телевизия "Русия 1", че посещението в сауната може да бъде опасно з...
Сестри Уашовски
08:57 | 07 Август 2020 г.

Авторите на „Матрицата”: Филмът е посветен на тран...

08:57 | 07 Август 2020 г.
Американският режисьор и сценарист Лили Уашовски, която създаде филмите „Матрицата“ със сестра си Лана, в интервю за филмовия...