Защо с възрастта се променя представата ни за времето

време
Източник: pixabay.com

време

Японски учени са установили, че чувствителните към времето неврони в мозъка се износват с годините и нарушават възприятието ни за времето. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Neuroscience, съобщава РИА Новости.

Много хора забелязват, че с възрастта усещането за време се променя - колкото по-напред, толкова по-бързо лети. И се оказва, че това не е субективно усещане.

Резултатите от проучване на японските неврофизиолози Хаяши и Иври от Националния институт по здравеопазване показаха, че невроните на супрамаргиналната извивка (gyrus supramarginalis - SMG) на теменния лоб, които са отговорни за времето в мозъка, с течение на времето се „уморяват“ и започват да изостават от скоростта на работа на други неврони като усещането за време се изкривява: от една страна, на възрастните хора им се струва, че времето „лети“, от друга, те не могат да се впишат в кратки интервали от време за извъриване на определена дейност, защото смятат, че има много време.

Изследователите измерват мозъчната активност на участниците, използвайки функционален ядрено-магнитен резонанс, докато изпълняват задачи, в сравнение с интервали от време.

На здрави възрастни участници за първи път се показва 30 пъти по ред за определен период от време „адаптер“ – сив кръг и се посочва продължителността. Това се нарича процедура за визуална адаптация. След това им се показва тестово изображение и се иска да оценят времето спрямо "адаптера".

Оказа се, че ако продължителността на „адаптера“ е дълга, участниците подценяват времето, а ако е кратко, го надценяват.

Резултатите от ядрено-магнитния резонанс показват, че когато сигналът "адаптер" се задейства многократно, активността на невроните в надмаргиналната извивка намалява и след това участниците допускат грешки във времето си.

Тук може да откриете още любопитни новини!

Авторите отбелязват, че SMG невроните функционално реагират на всеки сигнал. При многократно излагане на стимули с фиксирана продължителност, невроните се уморяват. Същото се случва и с оценката на човек за продължителността на повтарящите се минути, часове, дни.

Степента на изкривено възприемане на времето в експерименталните резултати корелира с това доколко е намаляла активността в невроните на свръхмаргиналната извивка - по-голямата умора на невроните е довела до по-голямо изкривяване на времето и грешки в оценката му. 

Етикети: време , възраст
Отпадъци
16:31 | 18 Септември 2020 г.

Ако мърсиш в парка, рейнджърите ще ти върнат боклу...

16:31 | 18 Септември 2020 г.
Отпадъците по парковете и градинките са една от най-неприятните гледки, които човек може да срещне в природата. Парадоксът е, че именно х...
13:44 | 18 Септември 2020 г.

Как са готвили първобитните хора преди да открият ...

13:44 | 18 Септември 2020 г.
Човешките предци са използвали термални извори за готвене, съобщава „Дайли Мейл“. Група американски учени стигнаха до такива ...
11:36 | 18 Септември 2020 г.

Лечебните свойства на копъра

11:36 | 18 Септември 2020 г.
Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но и като растение с лечебни свойства. Той се използва за предотвратяване н...
11:00 | 18 Септември 2020 г.

Най-смешните и странни обаждания на 112 в Русия

11:00 | 18 Септември 2020 г.
Около 300 обаждания на смяна се обработват от един оператор на системата 112 в Москва, най-вече свързани с инциденти, трагедии, опасности...
10:54 | 18 Септември 2020 г.

Кои са доказаните ползи от секса

10:54 | 18 Септември 2020 г.
Сексологът Беата Врубел разказа за научно доказаните ползи от интимността пред списание „Newsweek”. Редовният секс има бл...
Вода
10:30 | 18 Септември 2020 г.

Учените откриха ново състояние на водата

10:30 | 18 Септември 2020 г.
Изстудената вода е две течности в едно. До този извод са стигнали американски изследователи, след като са извършили първите измервания на...