Храни и напитки в списъка на ЮНЕСКО, които трябва да опитате

Дегустацията на национална кухня и хранителни специалитети са един от най-приятните начини за опознаване на различни култури

храна
Източник: pixabay.com

храна

Дегустацията на национална кухня и хранителни специалитети са един от най-приятните начини за опознаване на различни култури.
 
Ето някои храни и напитки, влезли в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Те се фокусират върху практики, представяне, изразяване, знания и умения, считани за част от културното наследство на дадено място.
 
Когато пътувате, не пропускайте възможността да се запознаете с тези традиции или да проверите докъде те са навлезли в кухнята на вашата страна.
 
Евронюз ни запознава с тях.
 
Пица по неаполитански ‘Pizzaiuolo’
 
Ако смятате, че пицата е скучно ястие, не сте се запознали с „Pizzaiulo“ или оригинална пица от Неапол. Местната традиция за приготвяне на пица включва няколко етапа, например въртене на тестото и приготвяне на пещ. ЮНЕСКО признава методът pizzaiuolo като изкуство. Тези традиции се предават в семействата и чрез курсове, организирани от Асоциацията на неаполитанските пица-производители.
 
Турско кафе
 
Културата на пиене на турско кафе е символ на гостоприемство и приятелство, незаменим при приемане на гости или по време на важни празнични поводи.
 
Печените зърна се смилат на прах. След това те се смесват със студена вода и захар (ако гостът обича сладко кафе) в специален меден съд за кафе, наречен джезве. Кафето се приготвя на печка (или понякога горещ пясък), докато не некипне - това създава гъста пяна, с която турското кафе е толкова известно.
 
Белгийска бирена култура
 
В Белгия има хиляди видове бира и стотици пивоварни. Значението и културната важност на местното производство на бира е официално признато от ЮНЕСКО през 2016 г.
 
Лаваш
 
Лаваш е традиционен тънък хляб от Армения, направен от пшенично брашно и вода. Неговата подготовка изисква много усилия и умения. Обикновено се сервира със сирене, зеленчуци и месо. ЮНЕСКО вижда подготовката, значението и външния вид на този традиционен хляб като културен израз на Армения.
 
Вино в грузински квеври
 
Този тип винопроизводство е много разпространен в Грузия в продължение на много векове. Квеври е керамичен съд, използван за приготвяне, съхранение и отлежаване на вино. Тайните на тази традиция се предават чрез семейства и общности, тъй като виното играе много важна роля в грузинските празнични традиции.
 
Корейско кимчи
 
Кимчи, пикантна корейска туршия, приготвена чрез осоляване и ферментиране на зеленчуци, по-специално зеле, е едно от основните ястия в корейската кухня. То е официално призната част от културното наследство на Южна Корея. В домовете тази гарнитура традиционно се приготвя в края на есента. Процесът на готвене може да укрепи връзките в семейството, а уменията и тайните на приготвянето му са начин за приобщаване.
 
Френска гастрономия
 
Френското изкуство на сериозно приемане на храната е известно по целия свят. Не е изненадващо, че културното значение на гастрономическата традиция на Франция е признато за важна нематериална част от културното наследство на страната. Обикновено запазено за специален повод или празник, гурме ястието има строго определена структура, състояща се от аперитив, последван от най-малко 4-степенно меню.
 
 
Средиземноморска кухня
 
Средиземноморската кухня, призната като част от културното наследство на Кипър, Хърватия, Испания, Гърция, Италия, Мароко и Португалия, се отнася до умения и традиции за всички етапи на приготвяне на храната, от събирането на реколтата до споделянето и консумацията. Тази местна хранителна култура се основава на пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни, ядки, зехтин и разбира се, малко риба и месо. Местните пазари в средиземноморските страни са нещо, което не бива да се пропуска, тъй като тяхната роля в опазването и укрепването на тези традиции не може да бъде подценена.
 
Японска кухня Уашоку
 
Уашоку, традиционната японска кухня, е красиво сервирана многостепенна храна, чиито рецепти датират от векове, преди влиянието от съседните страни да започне да прониква в страната. Тя проповядва използването на природни ресурси и местна, сезонна храна.
 
Мексиканска кухня
 
Традиционната мексиканска храна е друга национална кулинарна практика, включена в списъка на културното наследство. Тя е свързана със стари техники на готвене, както и отглеждането и споделянето на храна. Основните съставки са царевица, боб, чили, авокадо, домати, какао и ванилия. Съчетана с вековни умения, тя се превръща в цяло приключение.
 
Снимки: Pixabay.com
 
жена
13:06 | 28 Октомври 2020 г.

Съвременната Рапунцел, която не е виждала фризьор ...

13:06 | 28 Октомври 2020 г.
31-годишната Стефани Класен е популярна в родината си Германия повече с "второто" си име - Рапунцел. Тя няма нужда от дългата с...
11:33 | 28 Октомври 2020 г.

Какво ви вещаят звездите за ноември - пълен хороск...

11:33 | 28 Октомври 2020 г.
Началото на месеца ще ви подложи на изпитания, които чрез силна воля ще преодолеете. Средата на месеца нещата се успокояват, прилив на ен...
11:22 | 28 Октомври 2020 г.

Какво ви вещаят звездите за ноември - пълен хороск...

11:22 | 28 Октомври 2020 г.
Началото на месеца ще ви подложи на изпитания, които чрез силна воля ще преодолеете. Средата на месеца нещата се успокояват, прилив на ен...
09:53 | 28 Октомври 2020 г.

Забравеното на бензиностанция куче измина 60 км. и...

09:53 | 28 Октомври 2020 г.
Стопанин забравил кучето си на бензиностанцията и след това животното изминало 60 километра за 26 дни, за да стигне до дома си, съобщава ...
Пожар
15:25 | 27 Октомври 2020 г.

Мъж се ядоса и подпали колата си за 150 хиляди евр...

15:25 | 27 Октомври 2020 г.
Руският блогър Михаил Литвин разпространи видео в социалните мрежи, в които не на шега драсва клечката на личния си автомобил – &qu...
пчела
15:07 | 27 Октомври 2020 г.

Мъж се покри с почти 64 кг пчели за рекорд на Гине...

15:07 | 27 Октомври 2020 г.
Китаец постави рекорд на Гинес, като покри тялото си с повече от 63,5 кг живи пчели, съобщи ЮПИ.   Жуан Лянмин накарал свои ...