Защо мъжете стават жертви на домашно насилие?

Около 20% от жертвите на домашно насилие са мъже, не само в Германия

домашно насилие
Източник: Pixabay

домашно насилие

Около 20% от жертвите на домашно насилие са мъже, не само в Германия. Засега почти няма предложения за помощ. На мъжете продължава да не им се признава уязвимостта, анализира Ханс Пфайфер от "Дойче Веле".
 
Отначало той има типичната мъжка мисъл: "Аз съм нейният спасител", мисли си Тами Вайсенберг, когато среща новата си партньорка. Тя му разказва за опита си с насилието. За побоищата в старата ѝ връзка. За нещастието ѝ. Това го трогва. Иска да ѝ помогне, да я спаси. И да ѝ покаже, че мъжете могат да бъдат различни. Разбиращи. Като него. "Тогава не осъзнавах, че всичко това е просто лъжа, за да спечеля човек, който може да бъде експлоататор", казва Вайсенберг. И така той се впуска във връзка в продължение на шест фатални години.
 
 
Тами Вайсенберг е уверен човек. Той е висок, красив мъж. Предприемач. Разказва историята си спокойно и замислено. Тами, жертвата? Но и не и типично клише: жертвата трябва да е малка, деликатна и слаба. Особено ако е мъж.
 
Емоционалната зависимост като ключ към насилието
 
Малко по малко животът на Тами и неговата партньорка се преплитат: общ апартамент, споделена банкова сметка, споделено ежедневие. Те са заплетени в зависимости от доста време, когато нещо се случва за първи път.
 
"Това се случи, когато отидохме в хотел на почивка, който не й хареса", казва Вайсенберг и тя не искаше да плати. Трябваше да я подкрепя и да кажа на хотелиера колко мръсно е мястото. Но не го направих, защото не исках да засрамвам човека. Вместо това се качих в колата. Когато се върна, тя ме зашлеви силно и ми се разкрещя. Помислих си : "Уау, по-добре да не забравя да я подкрепям в бъдеще."
 
"Чувствах се като неин слуга"
 
Приятелката му оправдава избухването: имала е трудно детство. Без обич. без стабилна връзка. Той приема оправданието. И така зависимостта нараства с годините: "Почувствах се като слуга, който винаги иска да угоди".
 
Но никога не е достатъчно. И очакванията на приятелката му се увеличават с времето. Също насилствени ексцесии. Тами Вайсенберг е хоспитализиран със счупени кости и порязвания по тялото. Той обаче не се защитава. Години наред се надява, че един ден тя ще разбере, че това, което прави, е грешно.
 
Уязвимите мъже нямат място в обществото
 
Положението на Тами Вайсенберг е като при много от приблизително 26 000 мъже, които официално се регистрират като жертви в Германия в рамките на една година: Кой би повярвал на мъж, който казва: "Жена ми ме бие"? Защото уязвимият мъж, този, който не е извършителят, а жертвата, едва ли се взема на сериозно в обществото.
 
Вайсенберг се чувства парализиран: "Не можах да направя още една крачка. Страхувах се да не загубя социалния си образ, да не загубя работата си и изобщо да не ме възприемат не като засегнат човек, а като извършител. А страхът кара хората да се чувстват малки и затворени. "
 
Насилието срещу мъже: глобален феномен
 
Цифрите показват, че мъжете споделят подобен опит по целия свят. Според официалната статистика около 25% от всички жертви на домашно насилие в Мексико са мъже. В Кения, Нигерия или Гана безработицата и бедността са чести причини за партньорско насилие. А по света липсват специални предложения за помощ. В големите градове често има консултативни центрове за мъже, но за много жертви на насилие в селските райони пътят е твърде дълъг.
 
Вайсенберг успява да се освободи от токсичните им отношения. "По това време ми липсваше контактна точка, към която да се обърна със своите страхове и притеснения, особено като мъж. Ето защо по-късно основах група за взаимопомощ. И тогава осъзнах, че има много мъже, които се чувстват еднакво по различни начини. " Групата за подкрепа вече се превърна в сдружение с нестопанска цел. В допълнение към консултирането на мъже в кризисни ситуации, той предлага няколко убежища за мъже, преживели насилие.
 
За Вайсенберг дебатът относно домашното насилие не е за откриване на нови пропуски между мъжете и жените. И многото консултативни центрове за мъже многократно посочват, че в крайна сметка жените са жертви на домашно насилие и че последиците за тях често са много по-драматични.
 
Вайсенберг подчертава, че именно движението на жените и тяхната борба за равни права прави възможно повишаването на осведомеността относно насилието над мъжете. Тъй като жените започнаха да се съмняват в ролевите модели на половете много преди мъжете. За него тази битка още не е приключила.
2021
09:20 | 03 Декември 2020 г.

Годишен хороскоп за 2021 от Люмиер

09:20 | 03 Декември 2020 г.
Настъпващата 2021 година ще бъде под влиянието на планетата Сатурн и на зодиакалния знак Лъв според Вавилонските и Халдейски астролози. А...
мъж, жена
12:10 | 02 Декември 2020 г.

Защо мъжете са лоши слушатели на жените?

12:10 | 02 Декември 2020 г.
Независимо дали става въпрос за съпруг, брат или приятел - всички познаваме мъж, който е лош слушател на жените. И не, не защото му е дос...
куче
18:50 | 01 Декември 2020 г.

Кученца избегнаха съдбата на кулинарен деликатес

18:50 | 01 Декември 2020 г.
Активисти спасиха 79 кученца от умъртвяване с цел продажба на месото им в Китай, информира "Фокус". Групата кучета, които щяха ...
камшик
15:30 | 01 Декември 2020 г.

Преподавателка с орязани часове припечелва от бой ...

15:30 | 01 Декември 2020 г.
Преподавателка в американски колеж е била принудена да хване камшика и освен с преподаване да си изкарва прехраната със садо-мазо игрички...
неандерталци
13:57 | 30 Ноември 2020 г.

Учени: Неандерталците трудно хващали малки предмет...

13:57 | 30 Ноември 2020 г.
Палците на неандерталците са били такива, че те с лекота са можели да държат здраво обемен и тежък предмет, но не и нещо, за което е необ...
Секс
13:51 | 30 Ноември 2020 г.

Експерти: Момичета, не си правете тест за девствен...

13:51 | 30 Ноември 2020 г.
След направено проучване на BBC сред 100 млади жени се оказва, че т.нар. тестове за девственост стават все по-модерни сред момичетата на ...