Какво издава цветът на очите ви?

Цветът се формира от 3 гена, които допринасят за най-често срещаните цветове – синьо, зелено и кафяво

очи
Източник: pixabay.com

очи

Коренното население на земята е било с кафяви очи, но в днешно време цветът на очите зависи от гените на родителите, които имат възможността да се смесват по най-разнообразни начини.
 
Не се знае какви ще са очите на бебето, докато не се появи на бял свят. Ирисът е този, който определя какви ще бъдат очите ни. Цветът се формира от 3 гена, които допринасят за най-често срещаните цветове – синьо, зелено и кафяво. За другите, които са по-редки, все още няма конкретизирано обяснение.
 
Голяма част от бебетата се раждат със светли очи, които с течение на времето променят цвета си. Това е така, защото докато новородените растат, кафявият пигмент меланин се развива. Доскоро според учените кафявото бе доминантно, а синьото пасивно, но се оказа, че това не може да се твърди с такава лекота, защото оформянето на цвета на очите е сложен процес.
 
Всяка майка има две двойки от гените на хромозома, затова съществуват най-различни варианти за оформянето на цвета на бебето. Напълно възможно е децата да имат различни очи от своите родители, но ако и майката и бащата са с кафяви очи, почти 100% е сигурно, че и тяхното бебе ще е с такива.
 
Като цяло по-тъмните цветове доминират и затова кафявото измества зеленото, а зеленото измества синьото. Въпреки това, ако родителите са с кафяви и сини очи, не е задължително детето им да има тъмни очи, само защото кафявото е доминантен цвят. При някои деца ирисите не съвпадат по цвят и това се дължи на неправилно развитие на пигмента, доброкачествено генетично разстройство, травма в утробата или непосредствено след раждането, възпаление, лунички на ириси или синдром на Horner`s.
 
При някои хора цветът на очите им се променя според обстоятелствата. Ирисът е мускул, който се разширява и контролира размера на зеницата, а тя от своя страна се разширява при слабо осветление и се свива при ярко или, когато се фокусира близък предмет. Емоциите също са в състояние да променят размера на зеницата и цвета на ириса. При някои хора очите им си променят цвета, когато са ядосани, превъзбудени или уплашени.
 
Очите са прозорец към човешката душа и те разказват доста за нас на околните. Цветът им е в състояние да покаже какъв е характерът ни и каква трябва да бъде половинката ни. Като цяло хората се делят на два типа според цвета на техните очи – тези, които имат светли очи се стремят да действат, а тези, които са с тъмни – да получават. Хората, които имат зелени или пъстри очи, имат комбинирана характеристика от двата типа.
 
Кафяви или черни очи
 
Ако вие имате тъмни очи, може да се радвате, защото определено сте любимец на съдбата. Когато искате нещо, вие го постигате, но не с къртовски труд, а защото умеете да се харесвате на околните. Вие сте склонни да изчакате известно време, отколкото да се трудите безсмислено. Вие сте от хората, които залагат повече на външния си вид, отколкото на своите умения, затова се грижете за себе си. Идеалната ти половинка е тази, която е готова да те обгрижва и глези, затова ти е нужен човек, който има сини или сиви очи.
 
Хората с тъмни очи са ревниви, но успяват добре да се прикрият. Те са сериозни хора, на които може да им се разчита. Не обичат съветите и критиките, затова и рядко молят за помощ.
 
Сини или сиви очи
 
Ако твоите очи са сини или сиви, то явно природата иска от теб да раздаваш енергията си на околните. Ти си от хората, които постигат нещата сами, без да имат нужда от нечия подкрепа. Съдбата не е благосклонна към теб и изисква да полагаш много труд, за да постигнеш нещо. В теб се крие много енергия, която те лишава от душевен покой. За да се освободиш от нея, трябва да си имаш близък приятел от противоположния пол, който има очи с топъл цвят. Идеалният ти партньор е човек, който притежава кафяви или черни очи. По този начин ти ще му даваш енергия, а половинката ти с удоволствие ще я приема.
 
Хората, които имат сини или сиви очи, са общителни и с лекота общуват с околните. Те лесно се влюбват и са склонни да се ядосат за секунди. Също така са изключително чувствителни, обиждат се лесно, но и прощават бързо.
 
Пъстри или зелени очи
 
Ако си притежател на зелени очи, то ти си в златната среда. Опитваш се да си в хармония със себе си и обмисляш всяко свое действие. За теб е от изключителна важност хората да са доволни от теб. Идеалният партньор за теб е човек, който има твоя цвят на очите. Цветът на очите ти е комбинация от синьо и кафяво и това те прави чувствителен човек. Ти обичаш от цялото си сърце и имаш доверие на своя партньор. Спокойно може да се каже, че си от най-успешната категория хора.
 
Има още два цвята очи, които не се срещат често – жълтите и кехлибарените.
 
 
Жълти очи притежават хора, които умеят да четат чуждите мисли и имат някакъв необикновен талант. Те обичат да общуват с хората, дипломатични личности са и двуличността никак не им е чужда.
 
Хората, които имат кехлибарени очи, са срамежливи и обичат да остават насаме. На тях може да им се има доверие. Те са индивидуалисти и се стремят сами да вършат задълженията си.
 
Разбира се, че характерът ви зависи не само от цвета на очите, но и от датата ви на раждане, възпитанието у дома и вашите личностни качества. Ако случайно не харесвате цвета на очите си, може да си го промените с помощта на цветни лещи. Все пак не забравяйте, че вие сте уникален човек, красив сте и трябва да се харесвате такъв, какъвто сте, за да ви харесват и околните.
 
Кой цвят се среща най-рядко
 
Едно от първите неща, които забелязваме в хората са очите. Наследяваме цвета на очите си от родителите. Гените определят какъв ще бъде пигментът в ириса на окото. Цветът се формира от 3 гена, които допринасят за най-често срещаните цветове – синьо, зелено и кафяво. Върху цвета влияе меланинът, произвеждан в организма.
 
Най-много са хората по света с кафяви очи. Най-рядко срещаният цвят на очите пък е зеленият. Зеленооките хора са едва 2% от населението на Земята, а причината е, че техният цвят на очите не се дължи на пигмент, а на малкото количество меланин. Хора със зелени очи се срещат само при славянските и северни народи, както и в Турция. Най-много хора със зелени очи има в Исландия и Турция. На два континента-Азия и Южна Америка, е напълно невъзможно да срещнете местен жител със зелени очи. Един човек може да има и разноцветни очи. За това има и специален термин, т. нар. „хетерохромия“. Това е явление, при което очите на един човек може да са с различен цвят. Това може да бъде причинено от излишък или недостиг на меланин, генетична мутация, болест или нараняване в областта на главата. В повечето проучвания, направени за цвета на очите, се смята, че най-красивите очи са сините.
 
Етикети: очи , цвят
15:21 | 28 Ноември 2020 г.

Пещерните хора са вземали халюциногенни субстанции

15:21 | 28 Ноември 2020 г.
Екип от американски, британски и южноафрикански изследователи намери ясни доказателства, че пещерните хора, живеещи в днешна Калифорния, ...
Айсберг
10:16 | 28 Ноември 2020 г.

Уникално! При разтопяване на ледник откриха стрели...

10:16 | 28 Ноември 2020 г.
Норвежки археолози са открили колекция от древни артефакти, съобщава "Дейли Мейл".   На планински склон в национал...
сън, спане
19:31 | 27 Ноември 2020 г.

Лекари: Спането без бельо е полезно

19:31 | 27 Ноември 2020 г.
Много хора спят по бельо целогодишно - през зимата носят пижами над него, а през лятото остават само по бикини или боксерки и тениска. Но...
11:45 | 27 Ноември 2020 г.

Тиквата – вкусна и лековита

11:45 | 27 Ноември 2020 г.
Трапезните сортове тиква се отглеждат почти по целия свят от 17-ти век. Днес тиквата набира популярност като една от най-полезните диетич...
11:02 | 27 Ноември 2020 г.

Опасности за здравето при работа от дома

11:02 | 27 Ноември 2020 г.
Тези, които са принудени да работят от вкъщи заради пандемията от коронавируса, могат да получат възпаление на гърлото, заявиха учени от ...
Цветовете на есента-27
18:50 | 26 Ноември 2020 г.

Катеричка се напи в Минесота

18:50 | 26 Ноември 2020 г.
Американка, която храни катерички пред дома си в щата Минесота, сподели видео на една от тях, която залита пияна, след като е яла фермент...