Изкуство по време на криза: Една “нарисувана“ история от българската дубльорка на Мила Йовович

Културата, както и човекът, ще оцелее след края на пандемията, смята изгряващата звезда

Нели Чунчукова
Източник: Личен архив

Едва ли мнозина актьори у нас могат да се похвалят, че са влизали в обувките на холивудската звезда Мила Йовович. Буквално, при това. От Канал 3 се срещнахме виртуално с родната изгряваща звезда Нели Чунчукова, за да ни разкаже как се променя животът ѝ на модел и актриса по време на извънредното положение, какво ѝ помага да стои настрана от депресията и какво стои зад успеха на звезди от ранга на Йовович и Силвестър Сталоун, след като е имала възможност да работи рамо до рамо с двамата по време на снимките за “Хелбой“ и “Рамбо: Последна кръв“. Разбрахме също, че на бял свят вече се е появил първият ѝ солов проект - “Нарисувай ме“, в който е сценарист и играе главната роля.

Къде сред приоритетите на обществото се нарежда културата по време на пандемия?
Повече от естествено е здравето и опазването му да са на първо място в момента. Да сме отговорни към себе си и останалите. Но това не означава, че трябва да зачеркнем всичко останало. Културата винаги е била важна част от живота на хората. Сегашният момент не прави изключение. По време на тази карантина трябва да живеем така, че след нея животът ни и ние самите да сме максимално близко до това, което е било преди. Това ще предотврати връщане назад в развитието ни, като хора и общество.

Кариерата на всички в шоубизнеса е в принудителна кома в момента, а ти за нещастие си ударена от две страни - модата и киното. Как ти се отразява този професионален катарзис през изминалия месец?
Както казвам на всеки човек попитал ме “Как се справяш с карантината?“, денят ми не е много по-различен от обикновен ден, в който нямам снимки. Освен частта с излизането, разбира се. Като всеки отговорен човек, излизам само когато е наистина наложително. Иначе продължавам да работя върху проектите ми, това те да се развиват и прогресират. Всяка работа, която може да се свърши от разстояние или с помощта на интернет. Гледам да поддържам енергията си положителна, да съм ентусиазирана и вдъхновена. За мен това е най-важното. По време на криза най-добре се разбира кой какъв човек е. Ако погледнеш в интернет можеш да видиш, че е пълно с мрънкачи. Просто се адаптирай към ситуацията. Хората сме оцелели, защото можем да се адаптираме към всичко.

“Интернет е пълен с мрънкачи. Хората сме оцелели, защото можем да се адаптираме към всичко“.

Несъмнено в ежедневието ти се е отворила една огромна празнина с отлагането на всички служебни ангажименти. С какво запълваш цялото това време?
Аз винаги гледам нещата от положителната им страна. За мен времето е подходящо да се замислим дали живеем живота си по начина, по който искаме. Дали сме на правилния път. Дали се харесваме като хора и това как изразяваме себе си. Този момент ни кара също да се замислим - кои са най-важните неща за нас. А скуката, мързела, депресията, мрънкането - са въпрос на избор. Креативността също ми помага доста в това отношение. Със семейството ми играем на различни игри. Това е супер забавно и ни сближава. Сякаш се връщаш в детските си години, когато можеше да е забавно навсякъде.

Още любопитни новини за богатите и известните ще намерите тук

Откри ли някаква нова страст междувременно?
Да, определено. Научих се да готвя. Вече мога да правя големи вкусотии. Преди карантината бях доста некадърен готвач. Имах вдъхновение да готвя два пъти в годината. Сега правя по 2-3 ястия наведнъж и то с желание. Напоследък съм и с нов хранителен режим - изцяло здравословен.Също така и тренирам по-редовно отпреди. Другото ново покрай мен е, че пиша сценарий за пълнометражен филм.

Току преди да обявят извънредното положение, пусна първия трейлър за дебютния ти проект "Нарисувай ме". Как се отрази това на лентата?
Отмениха се мои гостувания в телевизионни предавания, някои филмови фестивали са отложени също. Но това не ме отчайва. Продължавам да правя нещата, които зависят от мен. Който иска наистина нещо, винаги намира начин! Не съм спряла да промотирам филма си и да го изпращам по фестивали. Не си седя потънала в мързел и депресия, оправдавайки се, че някой ми е виновен за нещо.

Разкажи ни повече за първия си реализиран късометражен филм?
“Нарисувай ме“ е първият ми проект, като сценарист. Освен сценарист съм и актриса в него, преминах и през всички останали възможни позиции с изключение на оператор и осветител. Проектът е много специален за мен, не само защото е първият ми сценарий, но и защото съм използвала много неща от реалния ми живот. Главната героиня много прилича на мен по характер - темпераментна, страстна и нетърпелива. В основата на историята стои една детска любов. Естествено, има много променени и измислени неща. Една от основните идеи на филма е, че човек не трябва да се саботира сам по пътя към щастието си. Трябва да се опитваме да преодоляваме страховете си. Другата поука е, че е хубаво да се опитваме да видим другия човек извън собствената си същност. Всеки е различен, със собствените си страхове, притеснения и темперамент. И липсата на толерантност и разбиране поражда много от конфликтите между нас. Няма как хората да сме еднакви. Изключително благодарна съм на целия екип и всички хора, които ми помогнаха да реализирам филма. Дължа едно огромно благодаря и на актьора, който играе главната мъжка роля - Мартин Тасков. Страхотен актьор и приятел.

“Една от основните идеи на “Нарисувай ме“ е, че човек не трябва да се саботира сам по пътя към щастието“.

През годините натрупа солиден опит в киното и телевизията. Разкажи ми за най-трудния си момент по този път?
Едно от най-трудните неща, през които минах, беше реализацията на късометражния ми филм “Нарисувай ме“. Имаше много неща, за които не бях подготвена. Срещнах много недоверие в началото. Че едва ли не, няма как да се справя с това начинание. Но ето, че филмът ми е факт! Срещнах се с два типа хора - такива, които искаха да ми помогнат с чисто сърце, и такива, които искаха да се възползват от ситуацията. В единия ден от снимките бяхме изгонени от апартамента, в който снимахме, и трябваше веднага да намерим друга локация. Но някак си се справихме. Също и стресът от това да се вмъкнем в дадено време и бюджет.

Ако можеш да си избереш перфектния партньор на сцената, независимо дали е мъж или жена, какъв би бил той?
Перфектният партньор е някой с подобен на моя начин на работа, да не е прекалено различен. Иначе се появява леко напрежение. Хубаво е също да се познаваме вече, да сме работили заедно, да сме се сработили добре. Не е хубаво, когато има неприятни изненади, като някой колега с по-труден характер, например.

В България през годините се наслои мнението, че, за да успееш на родната сцена, са достатъчни чифт хиалуронови устни и вечер в леглото на правилния човек. Някога предлагали ли са ти подобен "златен билет"?
Ами, за съжаление в наши дни младите момичета израстват с доста кофти примери. Никога не са ми предлагали такова нещо в прав текст. По-скоро се е подразбирало от контекста на разговора. И след като са разбирали, че това няма как да стане, тези хора са прекратявали изцяло взаимоотношенията си с мен. Важно е, човек да има принципи. Важно е подрастващите момичета да знаят, че има и друг път да успееш и той е свързан със здрава работа, ум, характер и талант. Както и с естествено изглеждащо лице и тяло.

Каква, според теб, е тайната зад успеха на звезди от ранга на Силвестър Сталоун и Мила Йовович?
Историята на Сталоун е изключително вдъхновяваща. Започнал е от нулата, животът му е бил изключително труден, но не се е отказал от мечтите си. Работил е здраво и така е постигнал успеха си. Никой не му е дал нищо даром. Мила Йовович винаги има добър избора и на роли - винаги играе силни женски образи. Това, че е много земна и човечна също я прави невероятен човек, с който да работиш. По време на снимките на "Хелбой" имаше сериозни здравословни проблеми, но това не и попречи да е супер професионалист и човек.

Ти си известна с непреклонния си феминистки мироглед. Неотдавна Харви Уайнстийн бе вкаран в затвора за сексуално посегателство над не една и две холивудски знаменитости и макар всеобщото мнение да е, че си е заслужил съдбата, имаше и немалко такива, които осъдиха движението #MeToo, като фалшив трамплин към славата. Какво е мнението ти за този спор?
Не мога да коментирам неща, които не съм видяла с очи. В наши дни всеки коментира всичко без да знае и да разбира. Щом човек е осъден за нещо, значи е имало достатъчно неоспорими доказателства за това. Не отричам, че е възможно някои жени, които не са пострадали наистина, да са решили да се възползват от тази надигнала се вълна. Това си го знаят само те. Аз мога да говоря единствено за себе си. Не се наемам да обвинявам, когото и да е в лъжа. Факт е обаче, че много влиятелни мъже се възползват от положението си. За щастие, нещата започват вече да се променят.

Как ще се промени светът след края на пандемията?
Не мисля, че има човек способен да предвиди това със супер голяма точност. Има толкова неясни неща и най-вече колко дълго ще продължи всичко. Това е най-голямата мистерия и от нея зависи какви точно ще са последствията. Хората вероятно ще са доста затворени и не социални. Със сигурност ще настъпи икономическа криза, което ще доведе до голямо напрежение у хората, безработица, огромна конкуренция за една позиция. Твърде възможно е да има и протести срещу политиците. Населението на Земята ще е намаляло. Това е нещо, което всеки може да предвиди. Можем само да се надяваме нещата да преминат възможно най-леко.

Виктория Бекъм
15:19 | 29 Май 2020 г.

Виктория Бекъм най-после се усмихна! (Снимка)

15:19 | 29 Май 2020 г.
В Instagram Круз Бекъм, най-малкият син на Дейвид и Виктория Бекъм, показа снимка, на която 15-годишният тийнейджър позира с майка си. ...
14:47 | 29 Май 2020 г.

Нина Добрев с ново гадже, сноубордистът Шон Уайт ...

14:47 | 29 Май 2020 г.
Нина Добрев потвърди, че отново е влюбвна и дори издаде коя е половинката ѝ. Актрисата сподели в Instagram, че се среща с американски...
Кайли Миноуг
14:33 | 29 Май 2020 г.

Кайли Миноуг записва нов албум от всекидневната си

14:33 | 29 Май 2020 г.
Кайли Миноуг записва нов албум във всекидневната си, а причината е коронавирусната пандемия. Австралийската поп звезда, която празнув...
Линдзи Вон
14:24 | 29 Май 2020 г.

Линдзи Вон пита физик дали Вселената предопределя ...

14:24 | 29 Май 2020 г.
Линдзи Вон зададе въпрос в предаването “Star Talk” на известния американски физик и тв водещ Нийл де Грас Тайсън. "Чудя ...
Давид Гета
12:47 | 29 Май 2020 г.

Давид Гета прави втори концерт от покрив на небост...

12:47 | 29 Май 2020 г.
Давид Гета ще е домакин на епично танцово онлайн парти от емблематичен покрив на небостъргач в Ню Йорк, предаде Си Ен Ен. Световно из...
Памела Андерсън
10:35 | 29 Май 2020 г.

Памела Андерсън: Бих се омъжила пак

10:35 | 29 Май 2020 г.
Звездата от „Спасители на плажа” заяви в интервю за „Ню Йорк Таймс”, че би се омъжила отново и че краткият й пети...