Нова опасност: Чайки пренасят върху хората устойчиви на лекарства бактерии

20% от сребърните чайки са носители на болестотворни бактерии, устойчиви на антибиотици

Източник: Rebecca Abraham

Австралийските чайки пренасят устойчиви на лекарства бактерии, които биха могли да доведат до сериозни инфекции при хората.

Проучването идва в момент, когато лекарите в световен мащаб сигнализират за тревога, свързана с бактериални заболявания, имунизирани срещу съвременната медицина.

Учените, водени от екип от университета "Мърдок" в Пърт, твърдят, че 20% от сребърните чайки са носители на болестотворни бактерии, устойчиви на антибиотици.

Чайките се заразяват, след като са влезли в контакт с човешки фекалии, съобщава доклад, публикуван тази седмица в "Journal of Antimicrobial Chemotherapy", вероятно чрез канализационни отпадъци или изхвърлени пелени на сметища.

Четете още новини от България и света

Проучването включва вземането на повече от 550 проби от сребърни чайки в Австралия и тестването им за различни бактерии.

"Това, което открихме и което не очаквахме да открием, беше високите нива на резистентни ешерихия коли, които чайките пренасяха - това беше доста необичайно", каза Марк О'Диа, изследовател от университета "Мърдок“.

Доста голям брой от бактериите всъщност са човешки производни или човешки бактерии, така че чайките са ги взели някак си от хората, не са дошли директно като бактерия от чайка.

Проучването установи, че повече от 20% от птиците носят устойчиви на антибиотици бактерии, които могат да причинят заболявания като инфекции на пикочните пътища и сепсис.

Световната здравна организация предупреди за нарастващата заплаха от бактерии, които са развили резистентност към известни антибиотици и призоваха за спешна разработка на ново поколение лекарства.

О'Дий каза, че рискът от пренасяне на инфекция върху хора от страна на чайките е "доста незначителен", но все пак може да се случи.

Някои от бактериите са резистентни към "доста важни" лекарства, каза той, добавяйки, че се опасява, че чайките могат да разпространят бактериите, докато летят из страната. 

Доналд Тръмп
11:52 | 27 Септември 2020 г.

Доналд Тръмп номинира Ейми Барет за член на Върхов...

11:52 | 27 Септември 2020 г.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви номинацията на консервативният съдия Ейми Кони Барет за член на Върховния съд.    ...
Нагорни Карабах
10:55 | 27 Септември 2020 г.

Военни и цивилни жертви при подновяване на конфлик...

10:55 | 27 Септември 2020 г.
Днес се стигна до нов изблик на насилие между Азербайджан и Армения заради Нагорни Карабах. Двете страни съобщиха за военни и цивилни...
Парламентарни избори се провеждат в Швейцария
09:02 | 27 Септември 2020 г.

Избор в Швейцария днес за ограничаване на имиграци...

09:02 | 27 Септември 2020 г.
Швейцарците гласуват днес за ограничаване на имиграцията от Европейския съюз. Инициативата е подкрепена Швейцарска народна партия (SV...
престрелка САЩ
08:09 | 27 Септември 2020 г.

Убити и ранени при престрелка в Уотърлоу, щата Айо...

08:09 | 27 Септември 2020 г.
Един човек е убит и 11 ранени в престрелка, открита в централната част на Уотърлоу, Айова в събота, съобщава ТАСС, позовавайки се на изяв...
Джо Байдън
21:24 | 26 Септември 2020 г.

Байдън очаква лични нападки в първия телевизионен ...

21:24 | 26 Септември 2020 г.
Кандидатът на Демократическата партия за президент Джо Байдън очаква лични нападки от президента Доналд Тръмп в първия им дебат по телеви...
Самолетна катастрофа в Украйна
21:10 | 26 Септември 2020 г.

Оцелелият в катастрофата с АН-26 проговори

21:10 | 26 Септември 2020 г.
Курсантът Вячеслав Золочевски, който оцеля при катастрофата на Ан-26 край Чугуев, не е изскочил от самолета, както беше съобщено по-рано,...