5 причини за надежда в кризата COVID-19

Няколко ваксини са в процес на разработка, като вече са в ход изпитания върху хора

коронавирус, дъга, надежда
Източник: Pixabay

Тъй като броят на случаите с коронавирус продължава да нараства в световен мащаб, позитивното мислене е трудно за постигане. Ние сме в разгара на глобална здравна криза, която може да продължи седмици, ако не и месеци.
 
И все пак, има много причини да не бъдем толкова тъжни. С нарастването на пандемията най-лошото от кризата извади най-доброто в човечеството. Ето какво е то според Би Би Си:
 
1. Медицински работници са аплодирани по целия свят
 
Лекари, медицински сестри и други здравни работници са на първа линия в борбата срещу коронавируса.
 
От повече от 500 000 души, заразени от вируса в световен мащаб, около 130 000 са се възстановили, сочат данни, събрани от университета "Джонс Хопкинс". Тези възстановявания се дължат отчасти на героичните усилия на здравните работници.
 
 
За да отдадат почит за това, хора от цял свят, включително Италия и Испания, Франция и Индия, взеха участие в трогателни ръкопляскания от балконите си, за да ги поздравят. Тенденцията на публичното ръкопляскане започна в средата на януари в китайския град Ухан, където се появиха първите случаи на коронавирус. Видеоклипове в китайските социални медии показаха жителите да крещят окуражаващи слова и да пеят песни от прозорците на апартаментите си вечерта, в опит да подсилят духа си един друг.
 
С разпространяването на коронавируса отвъд Ухан, се разпространиха и този вид благодарности. Ръкопляскането стана глобално.
 
2. Китай облекчава рестрикциите
 
Засега поне Китай изглежда вярва, че е поставил под контрол коронавирусната спешна ситуация. През последните дни се съобщава за много малко случаи там. Повечето от новите му случаи са внесени от чужбина. Във връзка с това китайското правителство започна да облекчава някои от ограниченията, които наложи, за да спре разпространението на вируса.
 
На 25 март китайската провинция Хубей премахна ограниченията за пътуване на хората, напускащи региона. Извънредното положение в Ухан, което започна през януари, е планирано да бъде премахнато на 8 април.
 
Хората в китайската столица Пекин пък се радват на чист въздух - вероятно и с въздишка на облекчение.
 
С премахването на ограниченията обаче има опасения от втора вълна от инфекции в Китай. Но засега страната предприема предварителни стъпки за възстановяване на нормалността.
 
3. Италия може да обърне вълната
 
По-рано тази седмица италианската а Служба за гражданска защита заяви, че страната е в "очевидна стабилизираща фаза" на заразяване. Това е така, защото за четири поредни дни страната отчете спад на броя на новите и на смъртните случаи от коронавирус.
 
В сряда дневният брой на новите случаи бе 3 612, което е по-малко в сравнение с предходните четири дни. Инфекциите се повишиха в четвъртък, а най-големият ръст на смъртните случаи досега бе регистриран в петък, макар и с по-малко заразени за деня.
 
Тези четири дни на спад, макар и кратък, бяха разглеждани като проблясък на надежда в Италия, която е най-засегнатата страна в Европа.
 
Световната здравна организация (СЗО) нарече забавянето окуражаващо. Шефът на здравеопазването в Ломбардия, най-пострадалия регион, заяви, че има "светлина в края на тунела".
 
4. Научен прогрес
 
Светът разчита на учените да разработят ваксина, така че хората да не се разболеят, ако са изложени на вируса.
 
Няколко ваксини са в процес на разработка, като вече са в ход изпитания върху хора. Реално експертите твърдят, че ваксината ще е готова чак след година или 18 месеца.
 
Но докато учените се надпреварват да разработят такава, тайната на вируса се разконспирира все повече.
 
Тази седмица например има съобщения за обещаващи изследвания на генетичния код на вируса. Вирусите произвеждат мутации, като се репликират вътре в клетките на различни гостоприемници, но в случая с този коронавирус (SARS-CoV-2), учените наблюдават малко мутации. Ако това е така, значи една ваксина ще даде на някого имунитет за дълго време.
 
"Вирус със стабилен геном е добра новина за развитието на ваксината", казва професорът по вирусология Стефано Менцо, който изучава вируса.
 
5. Общностният дух и актовете на доброта процъфтяват
 
Въпреки че коронавирусът държи хората на разстояние, общностите се сближават във времето на нужда. По целия свят актовете на доброта и солидарност повишават духа.
 
Във Великобритания стотици хиляди са се регистрирали за присъединяване към доброволческата армия на NHS. Стивън Поуис, медицински директор на NHS, заяви, че има "огнища на алтруизъм" и че той е бил "сразен" от отговора на доброволците.
 
В Испания онлайн молбата на лекар за писма до хоспитализирани от коронавирус получи огромен отговор. Десетки хиляди писма бяха изпратени от доброжелатели, съобщава "Ел Паис".
 
И за да се свържат още повече помежду си, хората слагат изображения на дъги по прозорците си и по балконите си, в цветен знак на оптимизъм. 
Етикети: Covid-19 , надежда
22:20 | 25 Май 2020 г.

За 10 дни в Ухан направиха над 6,5 млн. теста за к...

22:20 | 25 Май 2020 г.
Медиците в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията от коронавирус, за 10 дни са извършили над 6,5 милиона теста за вируса, съобща...
22:10 | 25 Май 2020 г.

Двама се удавиха на плаж без спасител във Великобр...

22:10 | 25 Май 2020 г.
Тийнейджърка, хваната в капан под преобърнала се гумена лодка и мъж, изваден от морето край неохраняемите брегове на Корнуел, са починали...
21:52 | 25 Май 2020 г.

С беседки-оранжерии борят коронавируса в ресторант...

21:52 | 25 Май 2020 г.
Ресторант в Амстердам намери интересен начин за осигуряване на социална дистанция между клиентите си. Репортажът по темата е на "Дой...
21:25 | 25 Май 2020 г.

При излекувани пациенти коронавирусът не се активи...

21:25 | 25 Май 2020 г.
Ново изследване в Южна Корея показа, че пациентите, излекувани от коронавирус, които след първоначалния отрицателен тест отново са тества...
20:41 | 25 Май 2020 г.

Apple пуска ново поколение смартфони с поддръжка н...

20:41 | 25 Май 2020 г.
Apple планира да пусне четири версии на смартфон от 12 поколение тази година, който ще поддържа 5G технология и ще бъде оборудван с OLED ...
20:35 | 25 Май 2020 г.

В Дания позволиха на любовни двойки да се виждат м...

20:35 | 25 Май 2020 г.
Дания смекчи днес граничния контрол със скандинавските страни и Германия, предаде още Ройтерс.   Тя позволи на трансгранични...