Две важни открития в помощ на борбата с COVID-19 само за ден

ЕС вече разполага с материал, достатъчен за проверката на 60 милиона изследвания

коронавирус
Източник: Канал 3

Екип от китайски учени изолира няколко антитела, за които се твърди, че са "изключително ефективни" за предотвратяване на проникването на коронавирус в клетки. Подобни знания могат да бъдат използвани за лечение и предотвратяване на инфекция с вируса.
 
Жанг Линк, учен от пекински университет, казва, че лекарството срещу COVID-19, което би било направено от отделни антитела, може да бъде по-ефективно от използваната в момента плазма, чиято употреба е ограничена от кръвна група.
 
Изследователският екип започнал проучване на проби от коронавирус в началото на годината. Тогава са изолирани 206 антитела, които показват способността да се свързват с вирусните протеини. От 20-те антитела, които бяха допълнително тествани, четири показаха способността да предотвратяват проникването на вируса в клетките, две от които бяха изключително успешни.
 
 
Екипът от учени сега работи по идентифицирането на най-мощните антитела и потенциално, с комбинирането на тези антитела, да се намали рискът от мутация на вируса, заяви Жанг в интервю за Ройтерс, разпространено от световни медии.
 
Лекарството може да се дава на рискови групи, за да се намали вероятността от инфекция, но изследователите посочват, че не става дума за ваксина.
 
Китайските учени се надяват, че тестването на антителата върху хора може да започне след шест месеца. Но дори и да бъде доказана ефикасността на теста, докато се стигне до реалното прилагане на лекарството ще е необходимо повече време.
 
Други експерти обаче призовават за предпазливост.
 
"Има редица стъпки, които трябва да бъдат следвани, преди да бъдат използвани като лечение за пациенти с коронавирус", заяви специалистът по инфекциозни болести от университета в Хонконг Бен Коулинг, когато научил за откритията на китайските учени.
 
"Въпреки това е наистина вълнуващо да намерят такива потенциални лечения и след това да имате възможност да ги тествате. Колкото повече доброволци намерим, толкова по-добро ще е лечението на нашите пациенти", обясни Коулинг.
 
Междувременно Европейската комисия съобщи, че учени от Съвместния изследователски център са създали материал, който ще допринесе за повишена точност на изследванията при съмнения за заболяване от Ковид-19.
 
Учените от изследователския център работят под егидата на комисията. Говорител на ЕК уточни, че ЕС вече разполага с материал, достатъчен за проверката на 60 милиона изследвания. Еврокомисарят Мария Габриел коментира, че учените са открили пропуски в действията за пресичане на епидемията, които се запълват със създаването на новия материал.
 
По нейните думи така ЕС ще успее да спести излишни разходи в действията за пресичане на заразата, предаде БТА. Комисията отбелязва, че липсата досега на материал за проверка на изследванията е бил един от трите основни недостатъка, отчетени от европейските лаборатории. Уточнява се, че материалът помага да се избегнат случаите, в които тестът на носител на вируса на заболяването невярно излиза отрицателен.
14:30 | 02 Юни 2020 г.

От скука: Британците пипат чашата отрано заради ко...

14:30 | 02 Юни 2020 г.
  Почти половината британци вече отпиват първата си дневна чаша алкохол много по-рано заради пандемията COVID-19 и наложената ка...
протести в САЩ
14:25 | 02 Юни 2020 г.

Вълната от недоволство заля 75 града в САЩ (ВИДЕО)

14:25 | 02 Юни 2020 г.
Вълната от недоволство заля около 75 града, а  40 от тях е в сила полицейски час, който не се спазва. Снощи демонстранти подпалиха о...
Turkish Airlines
14:23 | 02 Юни 2020 г.

Turkish Airlines възобновява международните полети...

14:23 | 02 Юни 2020 г.
Основният турски въздушен превозвач Turkish Airlines възстановява международните полети от 18 юни. Това съобщи прессекретарят на авиокомп...
13:19 | 02 Юни 2020 г.

Убиха полицай с изстрел в главата при размирици в ...

13:19 | 02 Юни 2020 г.
  Полицай е бил прострелян в главата пред казино в Лас Вегас по време на поредните нощни размирици във връзка със смъртта на Джо...
протести в САЩ
13:14 | 02 Юни 2020 г.

Военни хеликоптери се включват в размириците във В...

13:14 | 02 Юни 2020 г.
Американски военни хеликоптери в столичния окръг Колумбия няколко пъти преминаха над тълпи протестиращи на ниска височина, за да ги разпр...
ЕС
13:06 | 02 Юни 2020 г.

ЕС създава фонд от 8 млрд. евро за финансиране на ...

13:06 | 02 Юни 2020 г.
ЕС възнамерява да създаде „Европейски фонд за мир“ с активи до 8 милиарда евро за финансиране на военни операции в чужбина, п...