Светът се променя пред очите ни

Промените ще са тук не за седмица, месец или година, а по всяка вероятност завинаги

бъдеще, залез
Източник: Unsplash

Светът жадува за промени. Човекът винаги се е стремял към развитие, а с времето динамиката на това желание расте с все по-големи темпове. Но едва ли, дори в най-смелите си мечти, сме очаквали това да се случи толкова бързо, колкото в момента. Пандемията от COVID-19 прекроява до неузнаваемост модерния свят, независимо дали ни харесва или не. Именно подобно мнение споделя Гидиън Лихфийлд в публикацията си за The Technology Review, в която коментира най-сериозните аспекти на промяната.

Вече не работим, както сме свикнали, не спортуваме, както обикновено, не говорим по между си по традиционния начин, не се грижим за здравето си, както преди, не обучаваме децата си по старомодния начин и дори не полагаме същите грижи за своите близки.

Каква е най-мрачната прогноза за новия коронавирус? Че ще остане тук години наред, докато се научим да живеем с него, както сме приели равнодушно войната по пътищата. Да, хора ще умират, но вече ще знаем защо и няма да е чак такава изненада, ако някой съсед предаде Богу дух с посинели устни, давейки се в респираторни тръби.

Още новини от света и България четете тук

Лондонският “Империал Колидж“ публикува преди няколко седмици научен труд, според който трябва да се прилагат крайни ограничителни мерки в обществото всеки път, когато се отчете ръст на заболелите, но и мерките да се отпускат, когато се усетят положителните резултати от тях. Причината за едно на пръв поглед неразумно решение е, че вирусът ще продължи да съществува, каквото и да правим, тъй като винаги ще се намерят хора, които да не се съобразяват със забраните. Но това не трябва непременно да наказва всички останали, които спазват препоръките на здравните власти. Всичко това ще продължи при два сценария - обществото изгражда траен имунитет към болестта или фармацията създаде ваксина за масово прилагане.

За сега единствената наистина ефективна мярка за справяне със заразата е социалната дистанция. Но каква всъщност трябва да е дефиницията на това понятие? Според Лихфийлд, социалната дистанция не бива да се счита за пълна изолация между хората. Ние отново трябва да продължим да работим, да ходим на училище и да се виждаме с приятели. Но вече трябва да имаме повече лично пространство в офиса, да осигуряваме възможност за онлайн обучение на децата и да се срещаме с близките си веднъж седмично, вместо всеки ден. По този начин се смята, че човек ще ограничи с до 75% контактите си с околните.

Британските учени предлагат модел на образование, според който децата прекарват два месеца в училище и един месец у дома. И така до откриването на ваксината, която се очаква най-рано след година и половина. Естествено, това е при условие, че теорията за дистанцията и отхлабването и затягането на мерките се докажат.

Но наистина ли обществото е готово агонията да продължи цели 18 месеца?

Противниците на една подобна идея имат много силни аргументи и те си личат ярко в графиките, показващи броя на заболелите в различните страни, където се прилагат различни мерки. Преди няколко седмици ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса у нас сравни тенденциите в Белгия и България, като графиката показа драстична разлика между двете държави, въпреки очевидните разлики в благосъстоянието на двата народа. Оказва се, че у нас имаме 485 болни (към 3 април), докато заразените белгийци вече са над 15 000. Дори да приемем, че в Белгия живеят с 4 млн. души повече, то разликата отново се изразява най-вече в строгостта на прилаганите ограничителни мерки.

Има вече няколко изследвания, които проследяват поведението на COVID-19 при различни температури. Оказва се, че най-благоприятното време е именно през късната зима и ранната пролет, когато влагата е висока, а градусите се движат с няколко над нулата. Правителствата в Северното полукълбо се надяват лятото да дойде, колкото се може по-скоро, защото вирусът оцелява много по-трудно под жаркото слънце. Това е и още една причина, за да проявим търпение и да си останем дисциплинирано по домовете поне още месец-два.

Кои ще са най-засегнатите отрасли на икономиката по време на пандемията? Ами, те вече си личат ясно - туризъм, ресторантьорство, култура и всички други развлечения, на които сме свикнали да се наслаждаваме в края на работния ден и през уикендите и празниците.

Ако до вчера по-голямата част от света е бил отворен към останалите, то днес границите са толкова плътно затворени, че едва успяват да се промъкнат камионите с продукция, които зареждат супермаркетите.

Вече никой не ходи на ресторант, а бърше прахта от кулинарните книги и се превръща в свой личен главен готвач. Интернет-каналите за спорт вече са най-популярните видеа в мрежата. Платформите за филми и сериали са по-активни от всякога. И едва ли промените в навиците ни за развлечения спират до тук.

Най-голяма обаче е драмата в здравния сектор. Някои от най-развитите социални системи са на ръба на колапса, докато умните глави експериментират с най-правилния подход за справяне с кризата. И докато САЩ, Великобритания и Франция се радват на най-съвременните технологии, какво правят лекарите в България и Румъния? Със сигурност правят всичко по силите си, но прекалено често те са в ситуация, в която са принудени да лепят спукана гума с тиксо, докато западните им колегите имат възможност да подновяват цялата кола. Странното на този етап е, че ефектът не е чак толкова различен.

Промяната от друга страна идва от IT сектора. Не една и две компании вече създадоха приложения и уеб-страници, които да ни дават достоверна информация при въпроси, свързани със здравословното ни състояние. Мнозина лекари вече дори имат възможност да преглеждат пациенти от дистанция без да се подлагат на излишен риск, а публикациите в ненадеждните източници вече се филтрира далеч по-успешно.

Но, както, когато сложим поотделно съставки за Тартар от телешко филе с шам фъстък, така и сега, няма как да знаем какъв ще е крайният резултат в чинията.

Бъдещето продължава да е неясно, а промените се случват ежечасно. В която и сфера да погледне в момента, ще видим, че нещата не са такива, каквито са били. Току виж утре се събудим в един чисто нов и красив свят, в който не сме и подозирали, че можем да функционираме през XXI век. Колите, без които не можехме, днес събират прах в гаража. Стриите по небето от самолетните двигатели вече са заменени от полета на щъркелите. Работата ни е на еднакво разстояние от спалнята и трапезарията. А оценката за близките ни е по-висока, отколкото някога изобщо е била.

Хора, светът се променя пред очите ни и от нас зависи как ще изглежда след това.

Етикети: коронавирус
Владимир Путин
16:36 | 26 Май 2020 г.

Путин: Русия премина пика на разпространяването на...

16:36 | 26 Май 2020 г.
Руският президент Владимир Путин, позовавайки се на мнението на експерти, заяви, че Русия е преминала пика на разпространението на корона...
15:47 | 26 Май 2020 г.

Учени: Само 6 месеца имунитет срещу коронавируса

15:47 | 26 Май 2020 г.
Имунитетът срещу коронавируса може да издържи само 6 месеца, което е много по-кратко, отколкото се очакваше. До този извод стигнаха учени...
Коронавирус
13:17 | 26 Май 2020 г.

Германски футуролог за живота след коронавируса

13:17 | 26 Май 2020 г.
Хорст Опашовски – германски футуролог и съветник на няколко канцлера, включително на Ангела Меркел, направи прогноза за перспективи...
12:22 | 26 Май 2020 г.

Италия предлага възобновяване на свободното движен...

12:22 | 26 Май 2020 г.
Министърът на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо предложи от 15 юни да се възобнови свободното движение в рамките на Европейския съ...
11:09 | 26 Май 2020 г.

Експерти: Милиони деца ще са застрашени при втора ...

11:09 | 26 Май 2020 г.
Доклад предупреждава за "бедствие" в глобален план за милиони деца при втора вълна на епидемия от коронавирус, каквато предвижд...
ЕС
10:31 | 26 Май 2020 г.

Френско-германски апел за отваряне на границите ме...

10:31 | 26 Май 2020 г.
Председателите на френския и германския парламенти Ришар Феран и Волфганг Шойбле призоваха границите на европейските държави да бъдат отв...