Страните с ваксина БЦЖ с 6 пъти по-малко смъртност от другите

Тя е изобретена преди век и дава имунитет срещу туберкулоза - бактериална инфекция - но се знае, че има и други ползи

ваксина грип
Източник: ЕПА/БГНЕС

Страните, които имат широко разпространена програма за ваксинация, включваща ваксината срещу тубеколоза БЦЖ (Bacillus Calmette-Guerin), имат смъртност от коронавирус почти 6 пъти по-ниска от държавите, които не го използват, разкрива проучване.
 
Ваксината БЦЖ е изобретена преди век и дава имунитет срещу туберкулоза - бактериална инфекция - но се знае, че има и други ползи.
 
Предишни проучвания откриха хора, имащи такава ваксина, която струва едва 30 паунда, имат подобрена имунна система и са в състояние да се предпазят от инфекция.
 
 
Например, в изпитание сред коренните американци, ваксинацията с БЦЖ в детска възраст успя да предложи защита срещу туберкулоза до 60 години след ваксинацията.
 
Точният начин, по който тази трайна ваксина помага да се отблъсне от други инфекции, е сравнително неизвестен, но може да е чрез засилване на вродените механизми на имунната система.
 
Тези така наречени извънцелеви ефекти включват засилена защита срещу респираторни заболявания и са признати от Световната здравна организация (СЗО).
 
Във Великобритания на всички деца между десет и 14 години е инжектирана ваксината между 1953 и 2005 г.
 
С намаляването на честотата на туберкулозата лекарите изоставят масовата ваксинация и през 2005 г. преминават към насочване само към най-изложени на риск - като бебета със заразени роднини.
 
Изследователите се надяват, че тя ще зареди турбо имунната система, така че да е в повишено състояние на готовност и да може да открие и унищожи вируса, преди да предизвика хаос по тялото.
 
Резултатите бяха публикувани онлайн на сайта на архива medRxiv, а не в списание, тъй като изследването все още не е подложено на проверка - процесът, в който други учени преглеждат изследванията.
 
Оценка за смъртността на случаите беше направена от най-добрите налични данни за смъртността за първите 50 държави, отчитащи най-високите случаи.
 
Случаите и смъртните случаи след това се сравняват с ваксинационните програми за ваксината БЦЖ.
 
Установено е също, че средната смъртност значително се различава в зависимост от икономическата класификация на страната.
 
Смъртността от COVID-19 на един милион за страните с нисък среден доход, средни доходи и високи доходи са съответно 0,4, 0,65 и 5,5
 
Изследователите наричат ​​факта, че по-заможните държави имат по-висока смъртност "контраинтуитивен".

 

16:34 | 30 Май 2020 г.

Северна Македония удължава с 14 дни извънредното п...

16:34 | 30 Май 2020 г.
След днешната сесия на Съвета за сигурност президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски обяви, че ще вземе решение за нов...
Ракетата SpaceX в очакване да излети
16:15 | 30 Май 2020 г.

Ракета на SpaceX се взриви по време на тестове, из...

16:15 | 30 Май 2020 г.
Прототип на ракетата Starship, конструирана от частната компания SpaceX експлодира по време на наземни изпитния в южната част на щата Тек...
15:57 | 30 Май 2020 г.

Протести заради смъртта на Джордж Флойд обхванаха ...

15:57 | 30 Май 2020 г.
В градовете на САЩ протестиращите се сблъскаха с полицията заради смъртта на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд в Минеаполис. &...
22:31 | 29 Май 2020 г.

САЩ късат със Световната здравна организация

22:31 | 29 Май 2020 г.
Американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му скъсва отношенията със Световната здравна организация (СЗО). Президентът н...
21:49 | 29 Май 2020 г.

Арестуван е полицаят, притиснал с коляно на земята...

21:49 | 29 Май 2020 г.
В  САЩ бе арестуван полицаят, притиснал към земята починалия при арест в Минеаполис цветнокож, като се позоваха на властите в щата М...
21:29 | 29 Май 2020 г.

Франция отваря паркове, градини и музеи

21:29 | 29 Май 2020 г.
Франция започва постепенно да отваря важни търговски, културни и обществени обелкти, като част от ограничаване на мерките срещу коронавир...