С един починал от COVID-19 Нова Зеландия се оказа крепост срещу вируса

Удържането на вируса се дължи на решителното лидерство, строгите мерки, мащабното тестване и по-ниската възраст на болните

Нова Зеландия коронавирус Ардърн
Източник: Ройтерс

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се оказа решителен и отговорен лидер в условията на пандемията

 

Нова Зеландия постигна нещо, което е недостижимо за много други страни: 4 поредни дни с намаление на броя на заразените с коронавирус, съобщава Джулия Холингсуърт от CNN.
 
Днес бяха отчетени нови 29 потвърдени и вероятни положителни проби (в България те бяха 30 за последното денонощие, по данните на Националния щаб от сутринта – бел.ред.), с което общият им брой за островната държава от южното полукълбо стана 1239, като от всички тях само 14 са в болници. Само един е починал досега от коронавирус, а 317 са излекувани в Нова Зеландия.
 
С население от под 5 милиона жители, родината на страховитите маори вече премина през половината от едномесечната карантина, наложена не само за удържането на вируса, но и за елиминирането му.
 
Досега този подход изглежда успешен.
 
"Ние вече преминаваме през критичната точка“, заяви премиерът Джасинда Ардърн в днешната си реч. "И вашата отдаденост означава, че планът ни работи“.
 
За други страни положителните признаци биха били повод за отменяне на ограниченията. Дания, където има 5597 положителни проби и 218 смъртни случая, обяви, че следващата седмица вдига карантината, ако броят на новите случаи се стабилизира.
 
Вместо това днес Ардърн заяви, че затяга още повече ограниченията на границата така, че пристигащите в Нова Зеландия ще бъдат задължени да изкарат 14-дневна карантина на определено място, а не в домашна самоизолация. Това правило важи само за новозеландци – чуждестранните граждани получиха забрана да влизат в страната от 20 март насам.
 
"На половината от пътя аз нямам колебание да кажа, че постигнатото от новозеландците през последните 2 седмици е нещо огромно“, каза още Ардърн на пресконференция, която много „кивита“ проследиха на живо. „Вие взехте решението че заедно ние можем да се предпазим един друг. И вие го направихте. Вие спасихте животи. Но, както казах,  на нас ни предстои маратон“.
 
В борбата си срещу коронавируса Нова Зеландия имаше две ключови коза: географското си положение и време. На 28 февруари Нова Зеландия потвърди първия си случай с коронавирус, повече от месец след като САЩ обявиха първия си заразен. И на 29 март страната потвърди първия и досега единствен смъртен случай.
 
"Мисля, че имахме малко повече време да мислим за това, и можехме да се поучим от опита на Китай“, заяви проф. Майкъл Бейкър от Здравния факултет на Университета Отаго, който бе сред съветниците на правителството за реакцията срещу заразата.
 
Нова Зеландия има и безспорното предимство, че е остров, отдалечен от повечето други държави, с по-малко полети в сравнение с много други места, отчита микробиологът от университета в Окланд Сиукси Уайлс.
 
На това обърна внимание и Ардърн. В четвъртък тя отбеляза, че като остров страната имаше "отчетливо предимство в способността ни да елиминираме вируса“.
 
Но истинският урок на Нова Зеландия бе съчетанието от добра наука и лидерство, каза Бейкър. Което се изрази в мащабно тестване – до момента Нова Зеландия е провела 51 165 теста. В началото на седмицата Великобритания, страна с 13-кратно по-многобройно население от Нова Зеландия, съобщи, че е тествала 208 837 души.
 
Бейкър сподели, че наистина е бил разочарован как страни като САЩ и Великобритания с изключителен научен ресурс, не успяха да се справят по-добре от държава като Нова Зеландия, която е с относително ограничен подобен ресурс. „Ние имаме същия достъп до същото познание – цял свят видя какво се задава, беше нещо като движещо се бавно цунами, което изобщо не промени характеристиките си, и вирусът е доста стабилен“.
 
Докато британският премиер Борис Джонсън предупреждавше сънародниците си, че би трябвало да се подготвят да загубят любими хора, Ардърн бе категорична, че тя ще оценява хората, не само икономиката. И реагира бързо на заплахата, отбелязва  Уайлс.
 
Когато на 14 март премиерът Ардърн обяви, че всеки, който влиза в страната трябва да се самоизолира за 2 седмици, това бе едно от най-строгите гранични ограничения в света. По това време в Нова Зеландия имаше само 6 регистрирани случая.
 
 
Когато на 19 март Ардърн забрани на чужденци да влизат в страната, вече имаше 28 положителни проби. И на 23 март, когато Ардърн съобщи, че в страната се въвеждат ограничителни мерки, случаите бяха 102, без нито един починал.
 
"Тук, в Нова Зеландия, ние нямаме толкова много легла в интензивно отделение в сравнение с някои други страни. Ето защо Ардърн се задейства наистина бързо“, изтъкна Уайлс.
 
Друго благоприятно обстоятелство за Нова Зеландия е относително ниската възраст на заразените с коронавирус. Малко под 25% от потвърдените положителни проби са на хора между 20 и 29 г., докато тези между 30 и 39 г. са 15%.
 
За сравнение – в САЩ от 2500 анализирани произволни пациенти 29% се оказаха на възраст от 20 до 44 г.
 
Една от вероятните причини по-висок процент от младите "кивита“ да се заразяват с коронавирус са пътуванията. Над 40% от положителните проби в Нова Зеландия са свързани с пътуване в чужбина. Много млади хора побързаха да се завърнат в родината си след като Ардърн обяви граничните ограничения.
 
Бейкър определи това като "ефектът на здравия пътник“. "Хората, които пътуват, обикновено са в по-добро здраве от повечето от останалите. Знаем, че рискът за смъртен изход е по-висок за по-възрастното население и хората с хронични заболявания, които обикновено пътуват по-малко“, отбеляза той.
 
"Положителният развой досега в Нова Зеландия се дължи на факта, че случаите на заразени са сред по-младите възрастови групи, а те са относително по-здрави“.
 
Удържането досега на вируса носи предпазлив оптимизъм в успеха в новозеландския план, но Уайлс и Бейкър са единодушни, че е твърде рано за празненства.
 
Ардърн каза, че не само  не планира да вдига по-рано едномесечните ограничения, а дори, че може да се наложи да ги удължи. "Ако се задействаме прекалено рано, ще тръгнем назад“, предупреди тя днес.
 
И докато план А си остава “стъпкването“ на вируса, има и план Б, отбеляза Бейкър. Той предвижда подготовката на здравната система за поемането на голям брой от сериозно болни пациенти, отбеляза той. И макар план А да работи, Нова Зеландия все така трябва да си остане непристъпен остров за още време.
 
"Ние ще бъдем като повечето страни, които залагат на метода на потискането (на вируса) – за да чакаме за добри ваксини и добри анти-вирусни лекарства“, отбеляза Бейкър. "В по-голямата част от Европа обявяват, че ще бъдат в ограничения в продължение на месеци, така че всички ще бъдем в една и съща лодка“.

 

22:21 | 01 Юни 2020 г.

Иран към САЩ: Не бийте народа си, оставете хората ...

22:21 | 01 Юни 2020 г.
Външното министерство на Иран призова Вашингтон да „спре насилието“ срещу собствения си народ покрай протестите в САЩ заради ...
Колизеумът в Рим
17:38 | 01 Юни 2020 г.

Колизеумът в Рим отвори за посетители

17:38 | 01 Юни 2020 г.
Колизеумът в Рим може да бъде посетен отново, след като беше затворен около три месеца заради пандемията от новия коронавирус, съобщи ДПА...
Крака
16:49 | 01 Юни 2020 г.

В Англия: Секс, само ако живеете заедно

16:49 | 01 Юни 2020 г.
Сексът с някой, който не живее в дома ти, вече ще е нелегален във Великобритания. Това предвиждат промените в закона, пише metro.co.uk. ...
змия
15:13 | 01 Юни 2020 г.

Младеж загина, след като бе ухапан от една от 20-т...

15:13 | 01 Юни 2020 г.
27-годишен младеж е починал в болницата в испанския град Кадис в областта Андалусия, след като е подал сигнал на спешния телефон 112, че ...
безредици, САЩ
15:08 | 01 Юни 2020 г.

Майкъл Джордан направи гневно изявление по повод с...

15:08 | 01 Юни 2020 г.
Майкъл Джордан направи гневно изявление по повод смъртта на Джордж Флойд. Той почина след като беше затиснат с коляно от полицай в Минеап...
Мечка
14:50 | 01 Юни 2020 г.

Мечка разкъса рибар край езеро

14:50 | 01 Юни 2020 г.
Руски гражданин е загинал, след като е бил разкъсан от мечка в Алматинска област в Казахстан, съобщи пресслужбата на вътрешното министерс...