Карантината коства живота на все повече бременни жени

Фаталните случаи в Уганда придобиват все по-плашещи размери

бременна жена, бременност, бебе
Източник: Unsplash

Пандемията от коронавирус сама по себе си струва живота на близо 90 000 души по света, но косвените жертви на заразата не бива да бъдат подценявани, ако съдим по последните данни от Африка.

Сковия Накавуя е поредната жена в Уганда, която губи детето си и загива на свой ред, след като властите в страната забраниха обществения транспорт, а здравната система не може да си позволи достатъчен брой медицински екипи, които да се отзовават на сигнали из страната.

Накавуя е една от поне седем жени, които намират смъртта си по този нелеп начин, по информация на Reuters.

Здравното министерство в страната се въздържа от коментар по темата с аргумента, че трябва да проучи въпросните казуси, пишат още от информационната агенция.

Тук може да откриете още новини от света!

Забраната за обществения транспорт в Уганда бе спусната на 30 март, което до голяма степен увеличи трафика в страната, тъй като все повече хора се налага да използват личните си автомобили.

Тази забрана е нелепа“, коментира генералният секретар на медицинската асоциация в страната д-р Мухереза Мукузи. Ограниченията карат хората да си издават специални разрешителни, за да пътуват, а при спешен случай това става невъзможно условие. Освен това има само два органа, издаващи подобни разрешителни, за всичките 134 области.

Случаят със Сковия Накавуя се развива в едно от западните предградия на столицата Пампала. Съпругът на 39-годишната жена спира няколко автомобила на пътя, за да помоли хората да откарат жена му до болницата, но никой не оказва помощ, било то от нежелание или страх от новия коронавирус. Сковия се опитва да стигне пеш до лечебното заведение, но дистанцията от близо 2,5 км. се оказва непосилна за състоянието на жената. След 90-минутна битка между живота и смъртта тя губи нероденото си дете, а усложненията причиняват и нейната смърт.

Лекарят, който преглежда Накавуя - д-р Денис Тумвесиги, коментира в последствие, че причината за двойната смърт е ранно отлепяне на плацентата от матката. “Движението на дълга дистанция в това състояние е изключително опасно“, казва докторът.

Местните социални служби съобщават за още редица подобни случаи, като в един от тях полицейски патрул се опитал да помогне на друга бременна жена в Уакисо, но реакцията им била ненавременна, тъй като родилката кървяла цяла нощ и пристигането в болницата било късно.

Един от най-фрапантните случаи пък е от съседна Кения, където шофьор на моторно такси, който на 27 март е нарушил карантината, за да закара бременна жена до болницата. По думите му полицията го е спряла и “пребила до смърт“, но от органите на реда отказват коментар по темата.

В Уганда към момента има официално регистрирани 53 случая на заразени с COVID-19. Данни за смъртни случаи от болестта няма.

22:20 | 25 Май 2020 г.

За 10 дни в Ухан направиха над 6,5 млн. теста за к...

22:20 | 25 Май 2020 г.
Медиците в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията от коронавирус, за 10 дни са извършили над 6,5 милиона теста за вируса, съобща...
22:10 | 25 Май 2020 г.

Двама се удавиха на плаж без спасител във Великобр...

22:10 | 25 Май 2020 г.
Тийнейджърка, хваната в капан под преобърнала се гумена лодка и мъж, изваден от морето край неохраняемите брегове на Корнуел, са починали...
21:52 | 25 Май 2020 г.

С беседки-оранжерии борят коронавируса в ресторант...

21:52 | 25 Май 2020 г.
Ресторант в Амстердам намери интересен начин за осигуряване на социална дистанция между клиентите си. Репортажът по темата е на "Дой...
21:25 | 25 Май 2020 г.

При излекувани пациенти коронавирусът не се активи...

21:25 | 25 Май 2020 г.
Ново изследване в Южна Корея показа, че пациентите, излекувани от коронавирус, които след първоначалния отрицателен тест отново са тества...
20:41 | 25 Май 2020 г.

Apple пуска ново поколение смартфони с поддръжка н...

20:41 | 25 Май 2020 г.
Apple планира да пусне четири версии на смартфон от 12 поколение тази година, който ще поддържа 5G технология и ще бъде оборудван с OLED ...
20:35 | 25 Май 2020 г.

В Дания позволиха на любовни двойки да се виждат м...

20:35 | 25 Май 2020 г.
Дания смекчи днес граничния контрол със скандинавските страни и Германия, предаде още Ройтерс.   Тя позволи на трансгранични...