ЕС обмисля санкции срещу сирийския режим заради химическите атаки

Смята се, че химическите атаки са оторизирани със знанието на върховните лидери в Серия

До 600 американски военнослужещи остават в Сирия
Източник: Reuters

До 600 американски военнослужещи остават в Сирия

Европейският съюз обмисля да наложи по-строги санкции на високопоставени служители на сирийския режим и учени, участвали в използването на химическо оръжие срещу цивилни граждани, заяви шефът на външната политика на ЕС.

В доклад на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) се казва, че пилотите на сирийските военновъздушни сили със самолети СУ-22 и хеликоптер са хвърлили бомби, съдържащи токсичен хлор и зарин върху село в района на Хама през март 2017 г.

Екипът за разследване и идентификация на ОЗХО (IIT), на чието формиране се противопоставиха Москва и Дамаск, заяви, че над 100 души са били засегнати от атаките, извършени на 24, 25 и 30 март 2017 г.

"Военни операции от такъв стратегически характер, като тези три атаки, се извършват само по заповеди от най-високите нива на сирийско-арабските въоръжени сили", се казва в доклада.

Шефът на ОЗХО Фернандо Ариас заяви, че членовете на организацията, генералния секретар на САЩ и международната общност трябва да предприемат действия, които сметнат за необходими.

Още новини от света и България четете тук

Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС, приветства оповестяването на документа, съобщава “Хюриет“.

"Европейският съюз категорично осъжда използването на химическо оръжие от сирийско-арабските военновъздушни сили, показано в доклада", посочи Борел.

Той припомни, че определените като извършители на тези “ужасни нападения“, трябва да бъдат подведени под отговорност, тъй като използването на химическо оръжие е “нарушение на международното право и е сред най-тежките международни военни престъпления и престъпленията срещу човечеството“.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че констатациите на ОЗХО потвърждават продължаването на използването на химическо оръжие в Сирия "и пълното пренебрегване на човешкия живот".

"Никаква дезинформация от активистите на Асад в Русия и Иран не може да скрие факта, че сирийският режим е отговорен за многобройни атаки с химическо оръжие", пише той.

Сирия отхвърли доклада, според който сирийските самолети са извършили серия от химически атаки срещу град, държан от опозицията, по нареждане на висшето военно командване.

Сирийското външно министерство заяви в изявление, че докладът е "лъжлив и включва изфабрикувани заключения, чиято цел е да се изкривят истината и да обвинят сирийското правителство".

Сирийският лидер Башар Асад и неговият военен поддръжник Русия неведнъж са отричали използването на химическо оръжие и обвиняват бунтовниците в организиране на атаките с цел да предизвикат сирийските сили.

Химическите атаки срещу сирийските градове Дума и Хан Шейхун накараха президента на САЩ Доналд Тръмп да извърши ракетни удари по цели на сирийския режим през април 2018 г. с подкрепата на Франция и Великобритания.

През 2013 г. химическите атаки срещу държаното от опозицията предградие Гута около Дамаск убиха стотици цивилни, много от тях жени и деца - най-смъртоносната употреба на химическо оръжие за десетилетия. Правителството отрече обвиненията, че стои зад атаките.

пустинни скакалци-1
11:46 | 27 Май 2020 г.

Библейско нашествие от скакалци застрашава реколта...

11:46 | 27 Май 2020 г.
Индия е изправена пред най-тежката си земеделска криза от 27 години насам, след като нашествие от библейски размери вилнее из териториите...
Чаша с кафе
11:25 | 27 Май 2020 г.

Медицинска сестра тровила колегите си, бисквитките...

11:25 | 27 Май 2020 г.
54-годишна бивша медицинска сестра беше осъдена от регионален съд в германския град Гисен за причиняване на опасни телесни повреди за отр...
Урсула Фон дер Лайен
11:19 | 27 Май 2020 г.

Урсула Фон дер Лайен ще представи план за възстано...

11:19 | 27 Май 2020 г.
Днес Урсула фон дер Лайен ще предложи приблизително един трилион евро фонд за възстановяване на европейските икономики след пандемията от...
Япония
11:06 | 27 Май 2020 г.

Япония с нова финансова инжекция за икономиката си

11:06 | 27 Май 2020 г.
Япония е готова с още един подкрепящ икономиката й финасов пакет - на стойност около 1,1 трилиона долара, предаде Би Би Си. Ако поста...
Изолация
10:40 | 27 Май 2020 г.

Защо свинският грип премина по-леко от коронавирус...

10:40 | 27 Май 2020 г.
През 2009 учени прогнозират, че епидемията от свински грип ще протече тежко и ще отнеме много човешки животи. Само че вирусът не причиняв...
10:23 | 27 Май 2020 г.

САЩ подготвят нови санкции срещу "Северен поток-2"

10:23 | 27 Май 2020 г.
Вашингтон обмисля да наложи нови санкции на газопровода “Северен поток-2“. Това заяви пред Handesblatt американският посланик...