СЗО описа четири сценария за пандемията според реакциита на страните

Организацията предупреди, че твърде много страни вървят в грешна посока при справяне с пандемията на коронавируса

covid-19
Източник: Канал 3

covid-19

Реакцията на различните държави срещу пандемията от коронавирус може да бъде описана в четири сценария, каза по време на брифинг ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейсус, цитиран от РИА Новости.
 
В първата група той включи страните от Югоизточна Азия, Тихия океан, Карибите и Африка, "които бяха предупредени и информирани“ за епидемията. Според ръководителя на СЗО, лидерите на тези държави "поеха контрола над ситуацията в свои ръце“, което позволи ефективна комуникация с населението по отношение на приемането на необходимите мерки.
 
 
В "европейския" сценарий имаше мащабни огнища, които можеха да бъдат контролирани благодарение на действията на властите и реакцията на населението, което се придържаше към мерките за борба срещу COVID-19.
 
Третият сценарий е в държавите, в които властите въведоха ограничителни мерки, но последващото им отслабване доведе до увеличаване на броя на огнищата на инфекция. Гебрейсус заяви, че "тези страни губят позиции, защото мерките не се спазват или не се прилагат“. Ръководителят на СЗО не посочи държавите, в които се реализира този сценарий.
 
В четвъртия случай, към който той включи Северна и Южна Америка, Южна Азия и някои африкански страни, се наблюдава рязко увеличение на броя на случаите. Епицентърът на пандемията от коронавирус днес, според Гебрейсус, си остава Америка.
 
Според СЗО, броят на регистрираните случаи на COVID-19 е близо 13 милиона. Повече от 566 хиляди души са станали жертва на пандемията.
 
СЗО предупреди в понеделник, че твърде много страни вървят в грешна посока при справяне с пандемията на коронавируса, поради което не би могло скоро да има връщане към нормалността.
 
"Искам да бъда директен: няма да има връщане към "старото нормално" за обозримото бъдеще", каза генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус пред виртуален брифинг.
 
След като в неделя бяха регистрирани рекордните 230 000 нови случая на COVID-19, здравната агенция на ООН заяви, че пандемията ще се влоши само, ако хората не се придържат към физическото дистанциране, миенето на ръцете и носенето на маски.
 
"Позволете ми да кажа: твърде много страни се насочват в грешна посока. Вирусът остава обществен враг номер едно, но действията на много правителства и хора не отразяват това", допълни Гебрейесус.
 
Той каза, че смесените послания от лидерите подкопават доверието.
 
Ако правителствата не въведат цялостна стратегия за потискане на предаването на вируса и ако населението не следва основните принципи за обществено здраве, "има само един начин тази пандемия да продължи", каза той.
 
"Ще става все по-лошо и по-лошо, и по-лошо."
 
Новият коронавирус е убил близо 570 000 души и е заразил над 12,9 милиона от избухването в Китай през декември миналата година, сочат официалните данни.
 
"Въпреки че броят на ежедневните смъртни случаи остава относително стабилен, има много за какво да се тревожим", каза директорът на СЗО и допълни, че Америка остава епицентър на пандемията. 

 

Гърция
17:37 | 03 Август 2020 г.

Гърция удължава срока за представяне на отрицателе...

17:37 | 03 Август 2020 г.
Гърция удължава срока на изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната от България. До 15 август сънародницит...
16:46 | 03 Август 2020 г.

Фермер хвана мъже да разтоварват боклук на земята ...

16:46 | 03 Август 2020 г.
Самолетоносачи бяха принудени да натоварят боклука си обратно на камион, след като фермер ги хвана в полето си.   Двамата мъ...
тест
16:29 | 03 Август 2020 г.

Великобритания пуска милиони бързи тестове за COVI...

16:29 | 03 Август 2020 г.
Милиони тестове за COVID-19, откриващи вируса в рамките на 90 минути, ще бъдат предоставени в британските болници, домовете за медико-соц...
банка
16:25 | 03 Август 2020 г.

Луд узбекистанец заплаши да взриви банка в Киев

16:25 | 03 Август 2020 г.
Мъж заплаши да взриви бомба в банка в бизнес център в Киев, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Антон Геращенко.   ...
Ваксина
16:09 | 03 Август 2020 г.

В Русия регистрират ваксина срещу коронавируса

16:09 | 03 Август 2020 г.
Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) очаква руската ваксина срещу новата коронавирусна инфекция да бъде регистрирана до 10 дни. То...
COVID-19
16:01 | 03 Август 2020 г.

СЗО: По-малко от 10% по света са имали коронавирус

16:01 | 03 Август 2020 г.
Само около 10% от хората са претърпели инфекция от новия коронавирус. Това заяви на брифинг експертът на Световната здравна организация (...