Не само, че „бейбибумът“ не се състоя, но и коронакризата е напът да задълбочи демографската криза

Изглежда месеците на изолация са накарали повече хора да планират по-внимателно семейните си планове

Детска игра
Източник: Канал 3

Детска игра

Коронакризата продължава да удря на все по-неочаквани места. В следващите редове ще научите как пандемията влияние негативно на желанието на младите да създават семейства и да раждат деца, което в близките години може да се окаже новият огромен проблем пред световната икономика.

През март мнозина прогнозираха, че към края на годината се очаква огромен ръст на раждаемостта, наивно позовавайки се на теорията, че, щом хората са принудени да живеят в изолация, значи ще имат повече време за секс и семейно планиране. Очаква се, че планирането е преобладаващото следствие от цялото това свободно време, с което разполагаше по-голямата част от световното население.

Нека започнем от малко по-далеч, за да придобиете реална представа за проблема.

През 2006 г. един австралийски демогравски анализатор на име Волфганг Лъц алармира пред европейската общност, че „Стария континент“ е обречен да се изправи пред най-сериозната си демографска криза в историята, ако политическите лидери не предприемат мерки, с които да приканят младите мъже и жени да създават по-големи семейства. Именно тогава данните на Евростат показват, че жените във фертилна възраст на територията на Европейския съюз раждат средно по 1,5 деца. Междувременно Националната статистика на САЩ показва, че американките раждат по 2,1 деца, което се явява и основа за целия анализ и притеснения на Лъц.

Тук може да откриете още новини от света!

Евростат все още не е публикувала данните за този аспект на живота за 2020 г. и би било любопитно да ги анализираме, когато му дойде време. От САЩ, обаче, новините са, меко казано, плашещи. В рамките само на 14 години раждаемостта за фертилните американки е спаднала до 1,7 деца. При това 2020 г. все още не е свършила, а Световната здравна организация не спира да ни предупреждава, че пандемията не бърза да си ходи.

Социологическият институт Guttmaher прави изследване сред 2 000 американки в периода април-май, цитирано от Bloomberg, за да установи, че 34% от жените планират да отложат плановете си за раждане на деца и свиват представите си за голямо семейство. От друга страна едва 17 на 100 от анкетираните заявяват, че искат да станат майки или да увеличат домочадието.

През юни пък Институтът Brokings прави една много плашеща прогноза за 2021 г., касаеща САЩ. Статистиците предвиждат с 300 до 500 хил. бебета по-малко, което е с 10% по-малко от 2019 г. В допълнение на това понастоящем има отчетени и около 150 000 смъртни случая от COVID-19 в страната.

Европа, и в частност България, ще са изправени пред подобен проблем съвсем скоро, защото едва ли данните в тази част на света ще са много по-различни.

Все повече българки следват световните стандарти, що се отнася до кариерни амбиции и семейното планиране.

Данните от Националния статистически институт сочат, че от 1989 г. насам тече един постоянен процес на намаляване на българското население. През въпросната година популацията в страната ни е била малко под 9 млн., а при последното преброяване се оказва, че за период от 30 години страната ни се е свила с 2 млн. души.

Икономическият аспект на проблема е очевиден - колкото по-малко хора, толкова по-слабо потребление и толкова по-нисък брутен вътрешен продукт (БВП).

Страната ни никога не се е славела с държава с особено висока добавена стойност на продукцията си. Основният принос за БВР идва от суровини и първични продукти, които намират широко приложение зад граница. Един от любопитните факти в тази насока е, че България е на второ място по износ на патешки черен дроб в света (22%), отстъпвайки само на Франция, а в същото време родните производители продават продукцията си именно на френския пазар. Това сочат данните от Българската стопанска камара към средата на 2020 г. и идват, за да ни покажат, че българският бизнес произвежда продукти с високо качество, но френските му партньори го превръщат в скъп краен продукт.

„Бейбибумът“ е напът официално да не се състои. А за последствията от поредния демографски срив ще се говори много в близките години.

Папа Йоан Павел II
22:10 | 24 Септември 2020 г.

Откраднаха реликва с кръвта на папа Йоан Павел II

22:10 | 24 Септември 2020 г.
Златен кръст с капки кръв на папа Йоан Павел II е откраднат от катедралата на италианския град Сполето, се казва в съобщението на местнат...
21:57 | 24 Септември 2020 г.

Събраха 12 000 $ за "бакшиш" за 89-годишен доставч...

21:57 | 24 Септември 2020 г.
Когато доставя пици за Papa John’s, 89-годишният Дърлин Нюи винаги поздравява клиентите си по един и същи начин: "Здравей! Тър...
21:39 | 24 Септември 2020 г.

Мъж спаси куче, заклещено в конструкция на мост на...

21:39 | 24 Септември 2020 г.
Миналата неделя Крейг Дженкинс, служител от международна фирма за дизайн, правеше рутинна инспекция, когато забелязва куче, заседнало в ж...
Маршът на жените в Беларус
20:20 | 24 Септември 2020 г.

Великобритания готви санкции срещу Беларус

20:20 | 24 Септември 2020 г.
Великобритания ще наложи санкции срещу отговорните за сериозни нарушения на правата на човека в Беларус. Това съобщи в четвъртък външният...
19:53 | 24 Септември 2020 г.

Учител унизи деца, защото носят маски в час, нареч...

19:53 | 24 Септември 2020 г.
Скандален случай в гимназия в Румъния заради маските в клас. Учител беше глобен, след като унижи ученици, които използват предпазното сре...
атлас на сърцето
19:40 | 24 Септември 2020 г.

Създадоха първия в света Атлас на човешкото сърце

19:40 | 24 Септември 2020 г.
Американски учени създадоха първия подробен атлас на човешкото сърце - колекция от карти, показващи близо половин милион клетки и определ...