Министрите на отбраната на НАТО провеждат заседание на Северноатлантическия съвет

Страните от Алианса ще вземат официално решение за откриване на нов космически център на НАТО в Германия в авиобазата Рамщайн

НАТО
Източник: Reuters

НАТО

Министрите на отбраната на НАТО ще проведат планирано заседание на Северноатлантическия съвет на 22-23 октомври, което ще бъде организирано във формата на две видеоконференции.
 
Както заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата, дневният ред е да се предотврати намаляването на военните разходи на НАТО в условията на пандемия, обсъждане на операции и мисии на НАТО, предимно в Афганистан и Ирак, обсъждане на мерките за военно ограничаване на Русия и икономическото ограничаване на Китай, съобщава ТАСС.
 
"През следващите два дни министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят ключови въпроси за нашия съюз. Ще става дума за укрепване на ненападението и отбраната ни, укрепване на устойчивостта на нашите общества, по-справедливо разпределение на финансовата тежест, както и мисията на алианса в Афганистан и Ирак" - каза той.
 
 
"В допълнение, пандемията на коронавируса остава предизвикателство за всички нас и нашата армия ще продължи да играе ключова роля в подкрепа на гражданските усилия за борба с коронавируса. Пандемията, обаче не е елиминирала други предизвикателства", допълни Солтенберг.
 
Министрите на отбраната на страните от Алианса ще вземат официално решение за откриване на нов космически център на НАТО в Германия в авиобазата Рамщайн. Според Столтенберг той ще събира информация и ще координира действия за защита на спътниковото съзвездие на алианса от космически отломки и "потенциални антисателити, разработени от Русия и Китай“. Столтенберг обаче обеща, че създаването на този център няма да бъде стъпка към милитаризацията на космическото пространство от НАТО.
 
Евфемизмът "справедливо разпределение на финансовата тежест" се използва от НАТО, за да обозначи искането на САЩ за останалата част от Алианса непрекъснато да увеличава своите военни разходи. Според решението на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г., взето под натиска на Вашингтон под прикритието на тезата за руската заплаха, до 2024 г., военните бюджети на всички страни от Алианса трябва да надхвърлят 2% от националния им БВП.
 
Тази тема ще се превърне в централната част на видеоконференцията на министрите на отбраната. Щабът на НАТО и Вашингтон ще търсят гаранции, че военните бюджети на страните от НАТО през 2021 г. няма да бъдат изтласкани в резултат на икономически загуби, причинени от пандемията.
 
Освен че просто увеличават военните разходи, САЩ настояват страните да увеличат покупките на модерно военно оборудване, най-големият производител на което в НАТО е американският военно-промишлен комплекс.
 
Формално, държавите от Алианса имат право да купуват оръжия от държави, които не са негови членки, но през последните шест години само Турция, която е придобила зенитно-ракетните системи С-400 от Русия, всъщност е могла да упражни това право. Това предизвика огромен скандал в НАТО, който досега не утихна и дори доведе до санкции от страна на САЩ срещу Турция.
 
Въпреки това не беше възможно да се сплаши Анкара и въпросът дори не беше, че руските системи С-400 превъзхождат алтернативните модели на държавите от НАТО. Най-важното е, че те дават на Анкара ограничена (поради малкия брой получени комплекси) възможност да осигури своята противовъздушна отбрана в случай на военен сблъсък с други страни от Алианса, например с Гърция поради газовите находища в Средиземно море или с Франция поради конфликт на интереси в Либия.
 
Генералният секретар на НАТО, дори и сега, когато сделката отдавна е приключила, неизменно повтаря на своите пресконференции искове срещу Турция, включително тезата за "невъзможността за интегриране на С-400 в общата система за противовъздушна отбрана на Алианса“. В същото време Гърция, която е въоръжена с комплексите С-300, по някаква причина не изпитва подобни проблеми.
 
По този начин проблемът тук е не толкова технически, колкото политически - турското командване просто предпочита да не интегрира тези системи в системата за противовъздушна отбрана на Алианса, като същевременно запазва част от военния суверенитет в тази област.
 
Освен Анкара, никой не смее да предприеме подобни стъпки в НАТО - източноевропейските страни, които все още са въоръжени с напълно функционални съветски самолети Су и МиГ, вертолети Ми-8 и Ми-24, редица танкове, бронирани машини и артилерийски системи, през 2014 г. загубиха възможността дори за лицензирано обслужване на това оборудване от руски производители и са принудени да търсят алтернативни начини за поддържането им в изправност.
 
Всички те са под непрекъснат натиск от САЩ, които настояват "да се отърват от съветските боклуци възможно най-скоро“, предлагайки да се сдобият със собствени оръжия в замяна. И тъй като източноевропейците нямат достатъчно пари за нови оръжия, по-специално им се предлага оборудване, което е служило в американските въоръжени сили, например самолети F-16, разбира се, след основен ремонт и често на кредит.
 
Военните експерти в Брюксел са сериозно загрижени, че 2020 г. ще бъде последната година, когато военните бюджети за повечето страни продължават да растат.
 
На 21 октомври алиансът публикува статистически доклад за състоянието на военните разходи на НАТО, според който общите военни разходи на са се увеличили до 1,09 трилиона долара през 2020 г. спрямо 1,03 трилиона през 2019 г. (разликата е 61 милиарда). От тези пари американските разходи за отбрана са 784,95 млрд. долара тази година, докато европейските и канадските разходи са 307,53 млрд. долара.
 
В същото време, обаче 9 от 30 държави на Алианса тази година леко са намалили военните си разходи в щатски долари. И това въпреки факта, че тазгодишните военни бюджети бяха съставени още преди началото на пандемията и на практика не изпитаха нейното влияние.
 
Границата от 2% от националния БВП през 2020 г. е надвишена от 10 от 30-те страни в Алианса, включително САЩ. По този начин вероятността да се изпълни задължението за привеждане на бюджетите на всички държави от алианса до това ниво до 2024 г. не е висока.
 
В тези условия НАТО играе статистически игри: в преамбюла на доклада, който генералният секретар Столтенберг цитира в сряда на пресконференция, се казва, че като цяло през 2020 г. европейските държави и Канада са увеличили военните си разходи с 4,3%. Данните в доклада в текущите цени обаче показват, че през 2019 г. страните от НАТО, с изключение на САЩ, са похарчили 301,38 млрд. долара за отбрана, а през 2020 г. - 307,53 млрд. долара, като по този начин растежът е наполовина по-малък, само около 2%.
 
Експертите от НАТО "осигуриха" ръст от 4,3%, като преизчислиха военните разходи на Европа и Канада в "постоянни цени от 2015 г., като се вземат предвид курсовете на националните валути от 2015 г."
 
Терминът "засилване на ненападението и отбраната“ за НАТО означава противодействие на Русия, разполагане на нови сили и складове с оръжие в непосредствена близост до руските граници, създаване на нова военна инфраструктура, която освен всичко друго трябва да позволи на силите на НАТО да преместят своите подкрепления от запад на изток към краткосрочни, както и провеждане на учения и други видове военна дейност, включително разузнавателни полети и повиквания от военни кораби на страните от алианса, например в черноморските пристанища на Украйна и Грузия.
 
Изразът "укрепване на стабилността на нашите общества“ също има много специфично значение. Тук говорим за създаването на цензурни структури в медийното пространство, чиято цел е "борбата срещу дезинформацията“ (в Брюксел често говорят директно - "срещу руската дезинформация“), както и формирането на структури за киберсигурност, които от 2019 г. са ангажирани, наред с други неща “ нападателни операции в киберпространството ", тоест извършват хакерски дейности.
 
Основната тема на тази област на дейност обаче, е икономическото и технологично ограничаване на Китай, по-специално прилагането на забраната за използване на китайска електроника в комуникационните и други технологични системи на страните от алианса, която беше изтласкана от САЩ, тъй като според Вашингтон цялата тя съдържа шпионски протоколи. И това се отнася не само за военната, но и за гражданската сфера. Този проект обещава неконкурентни поръчки за европейски и американски производители на електроника, които като цяло могат значително да надхвърлят годишния бюджет за отбрана на НАТО.
 
Що се отнася до операциите на алианса, НАТО ще трябва да обсъди ситуацията в Афганистан, където Алиансът се опитва последователно да намали мисията си на инструктори и съветници "Решителна подкрепа", което се усложнява от продължаващото напрежение в страната.
 
Освен това мисията на Алианса да обучава военни за иракската армия, чиято работа е спряна по искане на иракските власти от началото на тази година, остава под въпрос. Това се случи дори преди пандемията, след убийството на иранския генерал Касем Солеймани при американски въздушен удар по път близо до гражданското летище в Багдад на 3 януари.
Етикети: НАТО , заседание
Джо Байдън
20:33 | 23 Ноември 2020 г.

Байдън обяви номинациите за ключови постове в нова...

20:33 | 23 Ноември 2020 г.
Демократът Джоузеф Байдън номинира своя помощник Антъни Блинкен за поста държавен секретар в новата администрация на САЩ. Съответното изя...
полиция
20:29 | 23 Ноември 2020 г.

Босна и Херцеговина удължи полицейския час с 14 дн...

20:29 | 23 Ноември 2020 г.
Кризисният щаб на Федералното министерство на здравеопазването на Босна и Херцеговина удължи днес мерките за предотвратяване на разпростр...
19:08 | 23 Ноември 2020 г.

САЩ нареждат на „General Motors“ да изтегли 5,9 мл...

19:08 | 23 Ноември 2020 г.
Американските органи за автобезопасност заявиха, че са разпоредили на „General Motors“ да изтегли близо 6 милиона пикапа и сп...
ресторант
18:06 | 23 Ноември 2020 г.

Люксембург затваря барове и ресторанти до средата ...

18:06 | 23 Ноември 2020 г.
Люксембург, малка държава на кръстопътя на Франция, Германия и Белгия, ще затвори барове, кафенета, ресторанти, кина и фитнес-зали до 15 ...
16:49 | 23 Ноември 2020 г.

ЕК дава 200 робота за дезинфекция на европейски бо...

16:49 | 23 Ноември 2020 г.
Като част от постоянните си усилия за справяне с разпространението на коронавируса и за предоставяне на необходимото оборудване на държав...
ГКПП Промахон
16:44 | 23 Ноември 2020 г.

Нови изисквания към водачите на камиони на ГКПП „П...

16:44 | 23 Ноември 2020 г.
От 14.30 часа днес на ГКПП „Промахон“ гръцките гранични власти започнаха проверки с бързи тестове за COVID-19 на всички влиза...