Милионери от Ню Йорк бягат масово от коронавируса в луксозни летни курорти

Миграцията започна преди 3 седмици, същата картина се повтаря и край други големи градове като Чикаго и Сан Франциско

Източник: Ройтерс

 

Пабло Гимон, в. "Ел Паис", от Вашингтон
 
"Качвам семейството в колата. За 2 часа ще съм на магистралата, имам 200 000 долара, искам къща с 6 или 7 стаи. И искам да нощувам в нея още тази вечер“. Обаждането получава в едно мартенско утро Еди Шапиро, президент на фирмата за недвижими имоти NestSeekers, специализирана в предлагането на луксозни имоти в Хемптънс, любимото място за почивка на милионерите от Ню Йорк.
 
"Открихме подходящата къща и му изпратихме снимки. Той ги разгледа и взе решение – изпрати ни парите от колата си и същата нощ, след основно почистване и дезинфекция, се настани в къщата със семейството си за срок от 2 месеца“, разказа пред "Ел Паис“ Еди Шапиро.
 
 
Мобилните телефони на колегите му от района постоянно звънят с подобни молби. Перспективата от карантина в Ню Йорк, най-тежко пострадал от епидемията от коронаваирус в САЩ (1096 починали към 1 април според Университета „Джон Хопкинс“ - бел. Ред.), доведе до масово изселване на богаташи към по-открити и просторни места, където да прекарат най-тежкия период.
 
Миграцията започна още преди 3 седмици. Слуховете за незабавна и обща карантина плъзнаха в групите в WhatsApp. Нюйоркчаните с втора къща (или с трета, с четвърта, пета), хукнаха да се настаняват там. Скочи и търсенето на ваканционни жилища в любимите за лятната почивка места на най-заможните жители на Ню Йорк.
 
Защото коронавирусът не признава географски граници, за разлика от границите между различните класи, които са по-трудни за преодоляване.
 
Някои пристигат, предхождани от свои собствени екипи за почистване. Други поръчват това на специализирани фирми, които задължават да изпратят видео как е извършена дезинфекцията във всяко помещение.
 
"Вече никой на никого не се доверява", обяснява Шапиро. Настояват за басейни, за допълнителни хладилници и фризери, за тенис кортове. Има и екстравагантни капризи – от консултант за отпразнуването на "виртуално парти за рожден ден на дете“, до наемането на "професионален тенисист, който да удря топките“.

Силният сезон в Хемптънс трае от края на май до началото на септември. Но тази година още отсега вече се плащат максималните наеми. "Включително се налага да влезем в контакт със собственици на имоти, които обикновено не дават под наем вилите си, за да ги молим да ги предложат на пазара на цени, каквито те искат“, споделя Шапиро. "Това ще бъде годината с най-голям наплив в историята на Хемптънс“.

Феноменът се повтаря и на други луксозни курорти в близост до останалите големи градове в САЩ, като Сан Франциско или Чикаго. Едно изключение за индустрията на туристическите пътувания, която иначе рухна в условията на пандемията.
 
Нещо като подранил летен ваканционен период насред безпрецедентна здравна криза, който обаче поставя сериозни предизвикателства пред местните власти. В много от тези курортни селища има сериозни опасения за липсата на адекватна самостоятелна здравна инфраструктура, която да отговори на евентуално увеличение на броя на пациентите за хоспитализация в следващите седмици.
 
"Не идвайте тук от друг район с голям брой заразени с Covid-19. Тази зона има ограничени здравни ресурси, ограничени са и възможностите за доставка на храна и други основни продукти“, се казва в публикация на аварийните служби в селския окръг Скохери, популярна ваканционна планинска дестинация за нюйоркчани Кетскилс.
 
"Заради здравето и благополучието на общността, ако някой няма необходимост да идва сега на Фишърс Айлънд по някаква причина, го молим да отложи поне с месец пътуването си“, призоваха официално властите на остров между Лонг Айлънд и Кънектикът.

На другия край на Съединените щати, на границата между щатите Калифорния и Невада, Керъл Чапман, президент на туристическите власти на езерото Тахо, изпрати подобно послание към онези, които искат да избягат там от карантината: "Това е нещо, което никога не съм смятала, че ще кажа в моята кариера в туризма, но ви умолявам: останете си вкъщи в този момент“, призова тя в понеделник.

Освен това и съжителството между местните и гостите не е идеалното. Особено след като миналата седмица от Белия дом препоръчаха 14-дневна карантина за всички онези нюйоркчани, напуснали града. Презапасяването с храна от страна на някои новопристигнали също предизвика дефицит сред търговците.
 
"Винаги са съществували отношения любов-омраза между местните и летните гости“, обяснява Шапиро. "Местната икономика е подхранвана от гостите. Тукашните хора обичат да ги мразят, но също така обичат и парите им. Но когато някой се паникьоса и иска да изкупи половината от месото на щанда, както вече стана, местните търговци търговците трябваше да го успокоят и да го уверят, че всеки ден има зареждане със стоки“.
Плъх
11:54 | 25 Май 2020 г.

Плъховете са по-агресивни при пандемията

11:54 | 25 Май 2020 г.
Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) предупреди за увеличаване на активността на гризачите, чието поведение стан...
09:29 | 25 Май 2020 г.

Тръмп забрани влизането на чужденци, които идват о...

09:29 | 25 Май 2020 г.
Американският президент Доналд Тръмп забрани влизането в страната на чужденци, които са били в Бразилия, превърнала се в епицентър на кор...
12:57 | 24 Май 2020 г.

"Ню Йорк Таймс" почете 1000 жертви на COVID-19 име...

12:57 | 24 Май 2020 г.
  Без снимки и илюстрация, а само с имена, така изглежда неделната първа страница на в. "Ню Йорк Таймс“, посветил още...
23:06 | 23 Май 2020 г.

Кървава баня в Мексико: Телата на 12 брутално измъ...

23:06 | 23 Май 2020 г.
  Телата на дванадесет мъже, измъчвани и после разстреляни, са открити в изоставен пикап на федералната магистрала Уетамо - Сюда...
Пожар в Сан Франциско
22:52 | 23 Май 2020 г.

Над 150 огнеборци гасят голям пожар в Сан Франциск...

22:52 | 23 Май 2020 г.
  Повече от 150 огнеборци се борят с голям пожар на Пристан 45 на пристанището на Сан Франциско, съобщи CNN. Огънят вече е унищо...
18:38 | 23 Май 2020 г.

Арестуваха майка за убийството на 9-годишния ѝ син...

18:38 | 23 Май 2020 г.
9-годишният Алехандро Рипли е убит от майка си, според разследващите от полицейското управление във Флорида, въпреки твърденията на женат...