Брифингите на Тръмп: 2 ч. за нападки, 45 мин. за самохвалства, само 4,5 мин. в съболезнования

Словесните изяви на президента покрай коронавируса намаляват доверието към него, според експертите

Тръмп
Източник: EPA/БГНЕС

 

Триседмично проучване на брифингите за коронавируса на Тръмп бяха разгледани под микроскоп от вестник"„Вашингтон Пост", който е собственост на милиардера Джеф Безос. Ето как разпредели времето в тях президентът: 2 часа прекарани в нападки, 45 минути за самовъзхваляване и 4½ минути в съболезнования за жертвите.

Понеделник бе отбелязан като третият ден, в който Белият дом не е провеждал редовен брифинг за коронавируса, след като се появиха информации, че от обкръжението на президента се чудят как да намалят словесните му излияния, които стават все по-излагащи го.

Анализ на "Вашингтон пост“ за 35-те брифинга, проведени след 16 март, установява, че президентът е говорил повече от 28 часа по време на тези пресконференции. Документът е по данни на фирмата за анализиране на данни Factba.se, като се съсредоточава върху последните три седмици брифинги, през които броят на смъртните случаи в САЩ надхвърли 50 000.

Между 6 и 24 април Тръмп е говорил 13 часа - повече от два пъти по-дълго от екперта д-р Дебора Бъркс (6 часа), която контролира реакцията на вируса от страна на администрацията, или вицепрезидентът Майк Пенс, ръководител на коронавирусната група, който е говорил около 5 часа. Д-р Антъни Фаучи, водещият в страната експерт по инфекциозни заболявания, е говорил в рамките на малко повече от 2 часа.
 

С други думи, президентът е поел 60% от инструктажите, според "Маркет Уоч“. В статията на "Вашингтон пост" се добавя, че Тръмп е отговарял на въпроси, адресирани до някой друг на пресконференцията в повече от 1/3 от случаите, включително запитвания, на които вече е отговарял съответният служител.

Какво е било съдържанието на обръщенията на Тръмп през тези 13 часа? Два часа са прекарани в нападки - най-вече срещу демократи (приблизително 30 минути), медии (за около 25 минути), губернатори в страната (повече от 22 минути) и Китай (почти 21 минути).

Около 45 минути са прекарани в похвали към себе си и към администрацията си, включително три случая, в които той пускал видеоклипове, подкрепящи него и неговата администрация.

Само 4½ минути са прекарани в изказване на съболезнования на жертвите на коронавируса.

Последните данни на университета "Джонс Хопкин“ установяват, че в САЩ има най-висок брой случаи на COVID-19 в света - 965 933 и най-висок брой починали - 54 877.

Тръмп споменава капацитета за тестване на коронавирус в Америка в 14% от коментарите си, а действията за осигуряване на вентилатори в 12% от времето; той е обсъдил забраните за пътуване, особено от Китай, в 9% от своите изявления.

По подобен начин "Ню Йорк Таймс“ публикува доклад в неделя, с преглед на над 260 000 думи, изречени от Тръмп по време на пандемията от 9 март насам. Той установява, че самохвалствата са често срещани (приблизително 600 примера) или в около една четвърт от случаите той прави комплимент на себе си или член на своя екип.

По традиция откакто Тръмп стана президент, "Таймс“ провери истинността на твърденията му, като този път представя и най-малко 130 примера за лъжи или преувеличения. "Вашингтон пост“ също твърди, че почти всяко четвърто от изявленията или отговорите на президента на въпроси съдържат невярна или подвеждаща информация.
 
Това включва популяризирането на лекарството срещу малария хидроксихлорохин като перспективен лек за смяна на играта с COVID-19 в поне осем коментара, въпреки че няма твърди медицински доказателства, които да го подкрепят.
 
Президентът беше широко критикуван в края на миналата седмица и за предложението му за инжектиране на дезинфектант и третиране с ултравиолетова светлина върху пациенти за борба с коронавируса.

Тръмп отговори на критиката срещу своите предложения в Туитър в неделя вечер, като написа, че "Вашингтон пост“ е "един от най-лошите в бизнеса с новини“.

Президентът намали последния си брифинг в петък само на 21 минути и не отговори на въпроси на репортери. Оттогава не са проведени други среща с пресата на коронавирусна работна група.

Съобщено бе, че Белият дом иска да насочи обществения фокус от коронавируса към икономическото възстановяване - както и към евентуално продължаване на ежедневните пандемични новини без Тръмп и от друго място.

Грег Валиър, главен политически стратег на AGF Perspectives, каза по-рано този месец, че пресконференциите не помагат на президента: "Рейтингът му потъва бързо“, заключи той.

 

14:34 | 25 Май 2020 г.

Във Вегас дезинфектират заровете в подготовка за н...

14:34 | 25 Май 2020 г.
Меката на световния хазарт Лас Вегас води трескава подготовка за завръщането си към работа, след като казината получиха право отново да о...
Плъх
11:54 | 25 Май 2020 г.

Плъховете са по-агресивни при пандемията

11:54 | 25 Май 2020 г.
Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) предупреди за увеличаване на активността на гризачите, чието поведение стан...
09:29 | 25 Май 2020 г.

Тръмп забрани влизането на чужденци, които идват о...

09:29 | 25 Май 2020 г.
Американският президент Доналд Тръмп забрани влизането в страната на чужденци, които са били в Бразилия, превърнала се в епицентър на кор...
12:57 | 24 Май 2020 г.

"Ню Йорк Таймс" почете 1000 жертви на COVID-19 име...

12:57 | 24 Май 2020 г.
  Без снимки и илюстрация, а само с имена, така изглежда неделната първа страница на в. "Ню Йорк Таймс“, посветил още...
23:06 | 23 Май 2020 г.

Кървава баня в Мексико: Телата на 12 брутално измъ...

23:06 | 23 Май 2020 г.
  Телата на дванадесет мъже, измъчвани и после разстреляни, са открити в изоставен пикап на федералната магистрала Уетамо - Сюда...
Пожар в Сан Франциско
22:52 | 23 Май 2020 г.

Над 150 огнеборци гасят голям пожар в Сан Франциск...

22:52 | 23 Май 2020 г.
  Повече от 150 огнеборци се борят с голям пожар на Пристан 45 на пристанището на Сан Франциско, съобщи CNN. Огънят вече е унищо...