Демократите ще бойкотират избора на Барет във Върховния съд на САЩ

Очаква се всички републиканци да подкрепят кандидатурата на съдията, докато демократите се противопоставят

Ейми Кони Барет
Източник: БГНЕС

Ейми Кони Барет

Лидерът на демократичното малцинство в Сената Чък Шумер заяви, че членовете на неговата партия възнамеряват да бойкотират гласуването на съдия от Апелативния съд от Седмия окръжен съд Ейми Кони Барет за Върховния съд. То е насрочено за четвъртък в правната комисия.
 
"Утре демократите ще бойкотират незаконното заседание по кандидатурата на съдия Барет в Сенатската комисия по правосъдието и няма да осигурят необходимия кворум“, написа Шумер на страницата си Туитър. Той също така направи изявление, че представителите на Републиканската партия на САЩ "се занимават само с политическа власт".
 
Интернет изданието "The Huffington Post“, позовавайки се на източник в партията, на свой ред информира, че планът за бойкот не е финализиран.
 
В същото време е известно, че демократите планират да поставят на празните си места снимки на хора, които биха могли да бъдат повлияни от потенциалното решение на Барет за съдбата на програмата за здравно осигуряване "Обамакеър“, приета от администрацията на предишния президент Барак Обама.
 
 
Като част от насроченото гласуване, контролираната от републиканците комисия трябва да съветва пълната горна камара относно номинацията на съдия. След това Сенатът ще проведе окончателно гласуване по въпроса. Очаква се всички републиканци да подкрепят кандидатурата на съдията, докато демократите се противопоставят.
 
Демократите се опасяват, че след като Барет бъде одобрена, президентът на САЩ Доналд Тръмп ще осигури необходимия брой гласове във Върховния съд, за да отмени "Обамакеър“. Настоящият американски президент многократно критикува тази програма, обеща да я премахне и замени с по-евтина.
 
Републиканците с мнозинство в сената искат да потвърдят кандидатурата на Барет преди общите избори на 3 ноември.
 
Вакантно място във Върховния съд
 
Федералните съдии в САЩ се назначават доживотно по предложение на държавния глава. По този начин тези назначения, направени от президента, са най-"дългосрочните" и може би най-важната част от вътрешното им политическо наследство. Върховният съд има девет членове.
 
От осемте настоящи членове петима бяха назначени от републикански президенти, двама от Тръмп. Демократическата партия настоява стопанина на Белия дом да се откаже от плановете незабавно да попълни свободното място и да предостави това право на победителя на президентските избори през ноември.
 
Мястото във Върховния съд на САЩ беше освободено на 18 септември след смъртта на 87-годишната Рут Гинсбърг. Тя беше втората жена в историята на страната, която стана съдия на Върховния съд и служи на тази длъжност повече от 27 години.
 
На 29 септември Тръмп номинира Барет в Сената за съдия на Върховния съд. Тя е известна със своите консервативни възгледи и е твърда католичка.
11:31 | 02 Декември 2020 г.

В САЩ ваксинират първо медиците и хората в социалн...

11:31 | 02 Декември 2020 г.
Здравните работници и живеещите в социални домове възрастни хора трябва да имат приоритет в първата фаза на ваксинациите срещу коронавиру...
Уилям Бар
07:55 | 02 Декември 2020 г.

Генералният прокурор на САЩ: Няма доказателства за...

07:55 | 02 Декември 2020 г.
Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар предизвика гнева на правния екип на президента Доналд Тръмп, след като заяви, че Министерството на ...
10:11 | 01 Декември 2020 г.

Невероятно! Смелчага спаси от удавяне 200-килограм...

10:11 | 01 Декември 2020 г.
Черните мечки са огромни. Тези масивни същества могат да достигнат височина до 2 метра и тегло около 200-300 кг. Така че среща с такова г...
Джо Байдън
09:10 | 01 Декември 2020 г.

Уисконсин потвърди победата на Джо Байдън след пов...

09:10 | 01 Декември 2020 г.
Уисконсин завърши преброяване в два окръга, Милуоки и Дейн, потвърждавайки победата на демократа Джо Байдън. Съответното заключение беше ...
Антъни Фаучи
08:01 | 30 Ноември 2020 г.

Антъни Фаучи: Чака ни нов пик на коронавируса след...

08:01 | 30 Ноември 2020 г.
Американският експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи предупреди, че страната може да се изправи пред нова сила на вълната от заразяв...
Джо Байдън
07:50 | 30 Ноември 2020 г.

Байдън изкълчи глезена си, докато играеше с едно о...

07:50 | 30 Ноември 2020 г.
Джо Байдън, който обяви победата си на президентските избори в САЩ, изкълчи глезена си, докато играеше с едно от любимите си кучета, пред...