Сенатът потвърди назначението на Ейми Барет във Върховния съд на САЩ

48-годишната Барет вероятно ще служи в съда в продължение на десетилетия и ще даде на консерваторите мнозинство от 6-3 във Върховния съд

Ейми Кони Барет
Източник: БГНЕС

Ейми Кони Барет

Републиканците в Сената потвърдиха съдия Ейми Кони Барет, кандидат за Върховен съд на президента Тръмп, с 52 гласа "за" и 48 "против". Това е голяма победа за президента и неговата партия само дни преди 3 ноември, която обещава да тласне Върховния съд в по-консервативна посока за поколения напред, съобщава CNN.
 
Залогът в битката за Върховния съд е огромен, идва в решаващ момент в американската политика в навечерието на избори, на които е заложен контрол на Конгреса и Белия дом.
 
Назначаването на Тръмп на нов съдия на Върховния съд е третото за неговия мандат, като предоставя на републиканците историческа възможност да изпълнят ключовия консервативен приоритет и обещанието на кампанията за трансформация на федералните съдилища чрез назначаване на доживотни присъди.
 
Очаква се Тръмп да приеме клетвата на Барет в Белия дом на церемония на открито в 21:00 в понеделник / време във Вашингтон/ след дългоочакваното си потвърждение, твърди източник, запознат с поканата, пред Си Ен Ен..
 
 
Панорамата на Върховния съд с Барет
 
48-годишната Барет вероятно ще служи в съда в продължение на десетилетия и ще даде на консерваторите мнозинство от 6-3 във Върховния съд, промяна в състава му, която ще има драматични последици за различни въпроси, които могат да възникнат, включително бъдещето на Закона за достъпни грижи и всички потенциални спорове по отношение на изборите през 2020 г.
 
Бързо потвърждение
 
Републиканците в Сената, които имат мнозинство в горната камара, продължиха с една от най-бързите процедури за номиниране в днешно време след смъртта на покойната правосъдна и либерална икона Рут Бадер Гинсбърг миналия месец.
 
Те имат гласовете за потвърждение на Барет срещу възражения от демократи, които твърдят, че процесът е прибързан и циничен и заплашва да подкопае наследството на Гинсбърг.
 
Сенатът постъпва правилно. Продължаваме напред с тази номинация и, колеги, утре вечер ще имаме нов член на Върховния съд на САЩ ", заяви лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, след като Сенатът издигна номинацията в ключов процедурен вот за разбиване на демократичния филибъстър.
 
Битката за потвърждение се разигра в ожесточено разделен Сенат, но резултатът не беше под съмнение през голяма част от тази битка. С малки изключения, републиканскте сенатори бързо се подредиха в подкрепа на Барет, след като тя беше предложена от президента Тръмп. Очакваше се всички демократи да гласуват против номинацията.
 
Републиканците в Сената се присъединиха до голяма степен към кандидатурата, като похвалиха Барет като изключително квалифицирана, за да служи във Върховния съд. Републиканците, които имат мнозинство от 53 места, се нуждаеха само от 51 гласа, за да потвърдят нов съдия.
 
Сенаторите демократи, от друга страна, разкритикуваха кандидатурата и процеса на потвърждение.
 
Демократичната опозиция
 
Демократите предупредиха, че потвърждението на Барет застрашава защитата на здравеопазването и Закона за достъпни грижи. Те твърдят, че процесът на потвърждение е ускорен и обвиняват републиканците в лицемерие при напредването на номинацията, след като блокираха разглеждането на кандидата на бившия президент, Барак Обама, Мерик Гарланд през 2016 г.
 
"Републиканската партия е готова да игнорира пандемията, за да ускори тази номинация във Върховния съд", каза лидерът на демократите от Сената Чък Шумер в речта си, произнесена в неделя.
 
Демократите, които са малцинство, имаха ограничени възможности да се противопоставят на номинацията, но протестираха срещу процеса по различни начини.
 
Когато комисията по правосъдие на Сената гласува за предварително номиниране, сенаторите от Демократическата партия бойкотираха гласуването и вместо това запълниха местата си със снимки на хора, които разчитат на Закона за достъпни грижи в опит да привлекат внимание към предстоящ случай, че потвърждението на Барет ще изложи закона на риск.
 
По време на изслушванията за потвърждение демократите потърсиха отговори от Барет по редица противоречиви въпроси, които Върховният съд може да разгледа. И все пак, Барет неколкократно отказваше да уточни как може да се произнесе по различни въпроси, от Закона за достъпни грижи до Ру срещу Уейд и грешката на Върховния съд за легализиране на еднополовите бракове.
 
По време на изслушванията Барет обясни, че споделя философията на покойния консервативен съдия Антонин Скалия, за когото е работила като секретар, но твърди, че няма да бъде идентичен съдия, ако бъде потвърдена.
Диего Марадона
20:29 | 25 Ноември 2020 г.

Президентът на Аржентина обяви тридневен национале...

20:29 | 25 Ноември 2020 г.
Президентът на Аржентина Алберто Фернандес обяви тридневен национален траур, след като стана ясно, че легендата на аржентинския и светове...
Джо Байдън
08:09 | 24 Ноември 2020 г.

Джо Байдън обяви първите назначения в екипа си

08:09 | 24 Ноември 2020 г.
Джо Байдън обяви първите си назначения. Дългогодишният дипломат и служител в сферата на националната сигурност Антъни Блинкън ще бъде дър...
Тръмп
07:22 | 24 Ноември 2020 г.

Тръмп започва процес по предаване на властта

07:22 | 24 Ноември 2020 г.
Агенцията по общите въпроси на администрацията (GSA) информира новоизбрания президент Джо Байдън, че администрацията на Тръмп е готова да...
Джо Байдън
20:33 | 23 Ноември 2020 г.

Байдън обяви номинациите за ключови постове в нова...

20:33 | 23 Ноември 2020 г.
Демократът Джоузеф Байдън номинира своя помощник Антъни Блинкен за поста държавен секретар в новата администрация на САЩ. Съответното изя...
19:08 | 23 Ноември 2020 г.

САЩ нареждат на „General Motors“ да изтегли 5,9 мл...

19:08 | 23 Ноември 2020 г.
Американските органи за автобезопасност заявиха, че са разпоредили на „General Motors“ да изтегли близо 6 милиона пикапа и сп...
полиция
10:06 | 23 Ноември 2020 г.

Двама убити и няколко ранени при нападение с нож в...

10:06 | 23 Ноември 2020 г.
Няколко човека бяха ранени с нож в баптистка църква в Сан Хосе, Калифорния, съобщи местната полиция в профила си в Туитър.   ...