2 500 или 40 000 - колко всъщност са смъртните случаи в Ухан?

Местни жители смятат, че правителство дава погрешни официални данни

Ухан, Китай, маска, автобус, коронавирус
Източник: БГНЕС

Китайският град Ухан се превърна в едно от коментираните места в света, след като в края на 2019 г. там бе възпламенена искрата на най-голямата пандемия в новата история на човечеството след испанския грип от началото на XX век. По официални данни обаче там са починали едва 2 500 души в следствие на заразата с COVID-19, което не е чак толкова много, имайки предвид, че населението на града е над 12 млн. души. Това повдига въпросът - можем ли да вярваме на информацията от Пекин? Това се питат и редица местни, запитани от радио “Свободна Азия“ (РСА).

Не би могло това да е истина..., след като инсинераторите работят денонощно, как тогава толкова малко хора са умрели?“ Това се пита жена, представила се само с фамилията си Джанг.

В Ухан функционират 7 крематориума с капацитет от по 500 погребения на ден. Именно по тази причина мнозина смятат, че дневно се горят телата на 3 500 души.

Местният новинарски сайт Caixan.com публикува новина, според която погребална агенция “Ханку“ е получила доставка от 5 000 урни в рамките само на един ден. Други публикации пък отчитат средно по 3 500 урни на ден за крематориумите.

Още новини от света и България четете тук

От самите погребални бюра бе разпространена информация, че ще се опитат да обслужат всички кремации преди традиционния фестивал Куин Минг на 5 април, тъй като траурните церемонии не са приети след празника. Ако предположенията на обществото се окажат верни, това означава, че смъртните случаи в Ухан за изминалите 12 дни ще надхвърлят 42 000.

Може би властите изнасят волно или неволно занижени данни, за да може обществото да приеме по-спокойно реалността“, коментира жена на име Мао.

Други източници отдават некоректните данни на факта, че мнозина загиват в домовете си без диагноза.

Липсата на наистина достоверна информация се крие и в това, че погребалните бюра не обменят информация помежду си, а дават двудневни рапорти директно на здравните власти.

Сун Линан е един от очевидците, според които пред инсинераторите се вият дълги опашки от близки и роднини, които чакат, за да приберат тленните останки на загиналите.

Имаше хора на опашка пред гробището “Бианданшан“ вчера, както и пред “Ханку“, коментира Линан.

Сред най-сериозните обвинения на обществото попада и слухът, че местните власти плащат по 3 000 юана на близките на загиналите, за да извършват тихо траурните си церемонии преди началото на фестивала Куин Минг.

Официалните числа са 2 500 смъртни случая. Но как, когато преди епидемията в града се извършваха по 220 кремации на ден?“, коментира Чен Яохуей пред РСА.

Все по-малко местни се оказва, че приемат официалната позиция на правителството по повод коронавируса, но така или иначе в момента няма достатъчно точна информация, която да потвърди, но и да оспори твърденията на интервюираните.

Международната здравна организация (МЗО) би имала доста по-сериозни основания да обяви COVID-19 за глобална пандемия, ако простите сметки на хората се окажат по-точни от официалните становища на местни здравни власти. Именно подобна дезинформация разделя мненията в световната общност за това дали коронавирусът е толкова опасен, колкото твърдят едни експерти или е просто поредния обикновен вирус, който трябваше да премине неусетно. Нека всеки сам приеме своята истина за вярна, но не забравя да спазва строгите мерки в извънредното положение.

Магазин за злато в Истанбул
15:44 | 27 Май 2020 г.

Капалъ чарши се връща към живот на 1 юни

15:44 | 27 Май 2020 г.
Зловещо мълчание притисна Капалъ чарши в Истанбул, един от най-старите, най-големите и най-посещаваните пазари в света, където от векове ...
пустинни скакалци-1
11:46 | 27 Май 2020 г.

Библейско нашествие от скакалци застрашава реколта...

11:46 | 27 Май 2020 г.
Индия е изправена пред най-тежката си земеделска криза от 27 години насам, след като нашествие от библейски размери вилнее из териториите...
Япония
11:06 | 27 Май 2020 г.

Япония с нова финансова инжекция за икономиката си

11:06 | 27 Май 2020 г.
Япония е готова с още един подкрепящ икономиката й финасов пакет - на стойност около 1,1 трилиона долара, предаде Би Би Си. Ако поста...
10:01 | 26 Май 2020 г.

Повече от 1000 колиби изгоряха в Делхи, половин кв...

10:01 | 26 Май 2020 г.
Повече от хиляда колиби са изгорели тази нощ в района Туглакабад в югоизточната част на Делхи, съобщава телевизия "Zee news". ...
22:20 | 25 Май 2020 г.

За 10 дни в Ухан направиха над 6,5 млн. теста за к...

22:20 | 25 Май 2020 г.
Медиците в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията от коронавирус, за 10 дни са извършили над 6,5 милиона теста за вируса, съобща...
21:25 | 25 Май 2020 г.

При излекувани пациенти коронавирусът не се активи...

21:25 | 25 Май 2020 г.
Ново изследване в Южна Корея показа, че пациентите, излекувани от коронавирус, които след първоначалния отрицателен тест отново са тества...