В 24-милионен Тайван: Само 5 починали и 355 заразени от COVID-19

Само на 180 км от Китай островът успя да реагира най-бързо и адекватно на заплахата, дори дари 10 млн. маски на други страни

Маска Тайван
Източник: ЕПА/БГНЕС

 

Джеймс Грифитс, CNN

На 25 януари, докато светът още опитваше да осъзнае потенциалната опасност от новия коронавирус, плъзнал бързо от централната част на Китай, две правителства регистрираха 4 нови инфекции на тяхна територия. Австралия и Тайван имат сходен брой жители – около 24 милиона, те са островни държави, със стриктен контрол кой преминава през границите, и двете страни имат здрави търговски и транспортни връзки с континентален Китай. 10 седмици след тази дата, обаче, Австралия има почти 5000 потвърдени положителни проби с коронавирус, а Тайван – по-малко от 400.

Въпросът е не в какво се провали Австралия – поне 20 страни имат повече заразени от Австралия, а 7 имат поне 10 пъти повече, а как Тайван успя да постави под контрол вируса, което не успяха да сторят на други места в света.

По време на епидемията от SARS (синдром на острата дихателна недостатъчност) през 2003 г. Тайван бе една от най-тежко поразените територии заедно с Хонконг и Южен Китай. Над 150 000 души бяха поставени под карантина на острова, който е на 180 км от югоизточния бряг на Китай, 181 бяха починалите.

И докато SARS вече бледнее в сравнение със сегашната криза, той стресна цяла Азия и хвърли дълга сянка относно как хората биха реагирали на бъдещи пандемии. Това помогна на много страни от региона да реагират по-бързо на сегашната епидемия от коронавирус и да подходят по-сериозно в сравнение с други континенти – и на държавническо, и на обществено ниво, със строгите гранични проверки и контрол и носенето на предпазни маски, превърнало се във всекидневна рутина още от началото на януари в много региони.

Тайван има система на здравеопазване от световна класа с универсално покритие. И когато новините за коронавируса започнаха да идват от Ухан около началото на лунната нова година, хората от тайванския Национален здравен команден център, създаден при избухването на епидемията от SARS, бързо се задействаха, за да реагират на потенциалната заплаха, според доклад на Journal of the American Medical Association (JAMA).

„Тайван бързо произведе и въведе списък от поне 124 продукта през миналите 5 седмици, предназначени за предпазване на здравето на хората“, съобщава съавторът Джейсън Уанг. „Действията и политиката надхвърлят граничния контрол, защото бързо стана ясно, че той няма да е достатъчен“.
 

По това време в други страни още се спореше дали изобщо трябва да се предприемат някакви мерки. В проучване от януари на университета „Джон Хопкинс“ в САЩ се казва, че Тайван е един от най-рисковите региони извън континентален Китай заради своята близост, връзки и транспортни коридори.

Сред първите решителни мерки бе забраната за пътуване от повечето части на Китай, забраната да се приемат круизни кораби в пристанищата на Тайван и въвеждането на строги наказания за всеки, който нарушава домашната карантина.

Освен това тайванските власти бързо задействата местното производство на предпазни маски за задоволяване на търсенето в страната, разгърнаха тестове из целия остров, вктлючително и повторни проби на хора с необяснима предишна пневмония, и обявиха нови санкции за разпространяването на дезинформация за вируса.

„При постояното разпространяване на коронавируса по света, осъзнаването на въведените бързо мерки в Тайван и ефективността на тези действия за превенцията на разгръщането на мащабна епидемия може да е поучително за други страни“, пишат д-р Уанг и другите автори на доклада. „Правителството се поучи от опита със SARS през 2003 г . и въведе обществен механизъм за реакция, позволяващ бързи действия при следваща криза. Добре обучени и опитни екипи бързо засякоха ктризата и задействаха спешните механизми срещу задаващата се епидемия“.

Изключително бързата и прозрачна реакция в Тайван, където медицински лица дават всекидневни пресконференции по темата, е сочена за пример как една демокрация може да управлява по време на епидемия, макар някои да твърдят, че само централизирано и автократично правителство като китайското би могло ефективнно да контролира толкова бързо разпространяващ се вирус. Тайван избягна и драконовските блокади, които бяха характерни за отговора на Китай и много други страни.

Тайван в момента е в толкова добра кондиция и силна позиция, че след като цели седмици се забраняваше износа на маски, за да гарантирана доставката в страната, правителството реши в сряда, че може да дари 10 милиона маски на САЩ, Италия, Испания и на още 9 европейски страни, а също и на по-малки нации, които имат дипломатически връзки с островната държава.

Относителният успех на Тайван в укротяването на епидемията от  коронавирус бе засенчен от влошаването на кризата в Европа и в САЩ, затова остана усещането, че е изпуснат момента да се научат някои уроци. Не е ясно и защо западните страни не последваха Тайван през януари и февруари, когато все още имаха възможност.

 

Развод
16:27 | 28 Май 2020 г.

С нов закон Китай се опитва да намали разводите

16:27 | 28 Май 2020 г.
Китайските двойки, които търсят развод, трябва първо да изкарат едномесечен период на „успокояване на страстите“ според новия...
Хакер
10:50 | 28 Май 2020 г.

Хакери откраднаха личните данни на 1,3 милиона слу...

10:50 | 28 Май 2020 г.
Хакери са пробили компютърната мрежа на Министерството на образованието и културата на Индонезия и са свалили личните данни на 1,3 милион...
Китайски парламент
10:27 | 28 Май 2020 г.

Китайският парламент прие закона за сигурността на...

10:27 | 28 Май 2020 г.
Китайският парламент одобри плановете за налагане на закон за национална сигурност на Хонконг, за който критиците твърдят, че ще унищожи ...
Магазин за злато в Истанбул
15:44 | 27 Май 2020 г.

Капалъ чарши се връща към живот на 1 юни

15:44 | 27 Май 2020 г.
Зловещо мълчание притисна Капалъ чарши в Истанбул, един от най-старите, най-големите и най-посещаваните пазари в света, където от векове ...
пустинни скакалци-1
11:46 | 27 Май 2020 г.

Библейско нашествие от скакалци застрашава реколта...

11:46 | 27 Май 2020 г.
Индия е изправена пред най-тежката си земеделска криза от 27 години насам, след като нашествие от библейски размери вилнее из териториите...
Япония
11:06 | 27 Май 2020 г.

Япония с нова финансова инжекция за икономиката си

11:06 | 27 Май 2020 г.
Япония е готова с още един подкрепящ икономиката й финасов пакет - на стойност около 1,1 трилиона долара, предаде Би Би Си. Ако поста...