9 цивилни жертви при взривен автобус в Афганистан

Четирима полицаи също са ранени

Афганистан
Източник: БГНЕС

Афганистан

Поставена на пътя бомба разкъса пътнически автобус на изток от афганистанската столица, убивайки девет цивилни, съобщиха представители на властта при последната атака, за която бяха обвинени талибаните.
 
Насилието нарасна през последните седмици, въпреки че талибаните и правителството в Кабул провеждат мирни преговори в Катар за прекратяване на войната на страната.
 
Бомбата е избухнала под автобуса около 10:30 сутринта, когато е пътувал от Кабул за източния град Газни, каза говорител на губернатора на Газни пред AФП.
 
"Девет цивилни, включително три жени, бяха убити при експлозията", каза той.
 
Четирима полицаи също са ранени, каза говорителят на полицията в Газни Адам Хан Сиерат, обвинявайки талибаните за нападението.
 
Въпреки че се присъединиха към мирните преговори с правителството миналия месец, талибаните увеличиха насилието в опит да се възползват от преговорите.
 
Пратеникът на САЩ в Афганистан Залмай Халилзад заяви по-рано тази седмица, че боевете заплашват мирния процес.
 
В петък правозащитната организация Amnesty International заяви, че най-малко 50 души са били убити при нападения само през предходната седмица, обвинявайки враждуващите страни, че не са успели да защитят цивилните.
 
"Светът трябва да седне и да обърне внимание. Афганистанските цивилни биват избивани ежедневно", каза Омар Варайч, ръководител за Южна Азия в Amnesty International.
 
"Международната общност трябва да направи защитата на цивилните граждани основно изискване за тяхната непрекъсната подкрепа за мирния процес."
 
 
Афганистанските власти също се сблъскаха с критика тази седмица, след като 11 деца бяха убити при въздушен удар на военните, при който беше поразена джамия в североизточната провинция Такхар в сряда.
Етикети: Афганистан , бомба
знаме, Китай
10:21 | 03 Декември 2020 г.

Китай предлага изграждане на нов ред за сигурно, з...

10:21 | 03 Декември 2020 г.
Планът на Китай за създаването на международен механизъм за взаимно признаване на „здравния код“, улесняващ трансграничните п...
Луна
19:10 | 01 Декември 2020 г.

Китайският апарат "Chang"e-5" кацна на Луната

19:10 | 01 Декември 2020 г.
Китайският апарат "Chang'e-5", който трябва да достави лунни почвени проби на Земята, е кацнал успешно на естествения спътн...
Ким Чен Ун
10:39 | 01 Декември 2020 г.

Ким Чен Ун и семейството му ваксинирани срещу COVI...

10:39 | 01 Декември 2020 г.
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и семейството му са били ваксинирани с китайска експериментална ваксина срещу коронавирус през последн...
пластмаса
09:04 | 01 Декември 2020 г.

Китай задължава търговците да докладват за използв...

09:04 | 01 Декември 2020 г.
Китай принуждава ресторантите, платформите за електронна търговия и службите за доставка да докладват за използването на пластмаси за едн...
Сидни
08:30 | 30 Ноември 2020 г.

Австралия поиска Китай да се извини за фалшива пуб...

08:30 | 30 Ноември 2020 г.
Австралия поиска от Китай да се извини за публикуването на фалшива снимка в правителствен акаунт в Twitter, на която е изобразен австрали...
20:26 | 29 Ноември 2020 г.

Четирима убити, десетки ранени при бунт в затвор в...

20:26 | 29 Ноември 2020 г.
Охранителите откриха огън в неделя, за да овладеят бунт в затвор близо до столицата на Шри Ланка, при което най-малко четирима затвор...