Италианският премиер Конте хвърли оставка след 446 дни управление (СНИМКИ)

Министър-председателят обвини вътрешния министър Салвини, че нарочно е предизвикал правителствената криза

Джузепе Конте
Източник: ЕПА/БГНЕС

Италианският министър-председател Джузепе Конте обяви, че работата на неговото правителство приключва и той ще подаде оставка. Той заяви това днес в горната камара на италианския парламент – Сената, след продължило по-малко от 15 месеца управление, или общо 446 дни.
 
"Скъпи приятели от "Движението 5 звезди“ (една от двете управляващи партии) с това приключва работата на нашето правителство“, каза Конте, цитиран от новинарския канал на държавната "Rai News 24“.
 
 
Той също така съобщи, че след приключването на заседанието на Сената, на което се обсъжда политическата ситуация и правителствената криза, предизвикана от разпадането на управляващата коалиция, ще връчи на президента Серджо Матарела официалната молба за оставката.
 
Конте изрази дълбоко съжаление, че кабинетът трябва да спре да работи. Според него правителството е работило много плодотворно и за благото на Италия. Той също така посочи, че кризата заплашва страната със сериозни рискове и я поставя в уязвимо положение. Конте обвини в безотговорност своя заместник – министъра на вътрешните работи и лидер на една от двете управляващи партии "Лига“ - Матео Салвини, наричайки го използвач.
 
"Заявявам, че министърът на вътрешните работи е нарушил своите ангажименти, преследвайки личните си интереси и интересите на своята партия, проявявайки политическа безотговорност“, каза Конте.
 
Той посочи, че след успеха на евроизборите през май, на които "Лига“ получи 34%, Салвини само е търсил повод за криза.
 
Конте обвини Салвини в неуважение към парламента, защото той прави своите изказвания, "водещи до тежки последици“, на площадите и в социалните мрежи. Премиерът също така е припомнил на своя заместник отказа да направи изявление в парламента във връзка с предполагаемото финансиране на "Лига“ от Русия. По този повод се води разследване.
 
Като цяло речта на Конте, която многократно беше прекъсвана от аплодисментите на сенаторите, а също така от протестните крясъци на законодателите от "Лига“, се превърна в публична критика на вицепремиера Салвини, отбелязват наблюдатели.
 
Пред Сената се събраха стотици привърженици на премиера Конте и неговата партия Движение 5 звезди, които вдигнаха плакати "С теб сме", в игра на думи с името му - CON-TE (с теб) от CONTE.
 
В Италия избухна правителствена криза, след като на 8 август вицепремиерът и министър на вътрешните работи обяви, че парламентарното мнозинство, създадено след изборите през март 2018 г., не съществува. Салвини призова за нови избори. В разгара на летните отпуски, обаче, обсъждането на ситуацията и изявлението на премиера беше отложено.
 
Настоящото правителство, включващо представители на "Движението 5 звезди“ и "Лига“, положи клетва на 1 юни 2018 г. след продължили три месеца консултации. Коалиционният кабинет работеше въз основа на програма от 30 приоритетни задачи.
 
Според съществуващата практика, държавният глава може да приеме оставката на министър-председателя с формулата "изпълнение на текущите си задължения до назначаването на новото правителство“.
22:06 | 27 Май 2020 г.

Повече пари за България от Европа обеща Урсула фон...

22:06 | 27 Май 2020 г.
  Средствата за България от кохезионната политика, селскостопанската политика и Фонда за справедлив преход, който е част от Зеле...
Урсула фон дер Лайен
17:01 | 27 Май 2020 г.

Фон дер Лайен: Забравете предразсъдъците, подкрепе...

17:01 | 27 Май 2020 г.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова гледащите с неохота на плана й членове на ЕС да „оставят настран...
Коронавирус
16:18 | 27 Май 2020 г.

Кипър поема разходите за заразени туристи

16:18 | 27 Май 2020 г.
Кипър обещава да покрие разходите за всеки, който бъде тестван положително за коронавирус, докато почива на острова, съобщи „Катиме...
15:49 | 27 Май 2020 г.

Злобарка изхвърли от 9-тия етаж котето на бившия с...

15:49 | 27 Май 2020 г.
  Млада французойка ще бъде изправена пред съда, защото е изхвърлила през прозореца котката на бившето си гадже, пише информацио...
Кристин Лагард
12:54 | 27 Май 2020 г.

Лагард не смята, че ще има нова криза на еврото

12:54 | 27 Май 2020 г.
Шефката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард каза в сряда, че "не е прекалено загрижена", че пандемията на коро...
Чаша с кафе
11:25 | 27 Май 2020 г.

Медицинска сестра тровила колегите си, бисквитките...

11:25 | 27 Май 2020 г.
54-годишна бивша медицинска сестра беше осъдена от регионален съд в германския град Гисен за причиняване на опасни телесни повреди за отр...