89-годишен избяга от старчески дом с 22-ма починали

От фирмата крият колко от жертвите са заразени с COVID-19

Източник: El Pais

 

89-годишният Рафаел Гарсия, познат на всички като дон Рафаел, повика дъщеря си и избяга от мадридския старчески дом, където поне 6 души починаха от коронавирус, съобщава "Ел Паис“. Дон Рафаел, с 43-годишен стаж във вътрешното министерство на Испания, плащал по 3400 евро на месец за двустаен апартамент с баня в резиденцията "Мадрид Лорето“ на компанията "Орпеа“.
 
Той забелязал, че санитарят, който му донесъл вечерята, е със зачервени очи. "Да не си видял някой мъртвец?“, попитал дон Рафаел. "Шестима, дон Рафаел“, отговорил служителят и изброил имената на няколко от живеещите там, които дон Рафаел познавал отлично.
 
Той веднага разбрал, че не трябва да остава и ден повече в дома, в който цял един етаж бил изолиран с голям брой карантинирани там. Освен това пералното помещение не работело от дни, 20% от служителите напуснали и никой вече не влизал да почиства стаите на пенсионерите със симптоми от страх  да не прихване зараза с коронавирус.

Затова дон Рафаел се обадил на дъщеря си. "Трябваше да напусна, след като служител ми намекна тайно, че здравето и животът ми са в опасност“, признава той по телефона от дома на дъщеря си.

Дон Рафаел решава да се махне на 20 март. От 8 март мадридската община забрани свижданията във всички подобни домове, които останаха под ключ, въпреки оплакванията на роднините, че нямат информация от близките си вътре.
 
Много от тях, с тежки заболявания, дори трудно говорят. За разлика от дон Рафаел, който поддържал редовна връзка с дъщеря си. Първоначално те решават той да остане в центъра, за да не донесе евентуално вируса в дома на близките си.
 
Първият заразен в дома е установен в началото на март, а Дон Рафаел дори споделя с него масата си малко преди да се  потвърди положителната проба на човека, когото той оттогава изобщо не е виждал. Всъщност дори дон Рафаел, който научил за шестима починали, не знаел ужасяващите цифри от дома, където починали 22 от живеещите там възрастни хора.
 
Първата информация за починалите над 20 души в друг мадридски старчески дом - "Монте Ермосо“, бе първата аларма за цяла Испания за случващото се в тези домове.
 
Дъщерята на дон Рафаел на няколко пъти се обаждала на социалния работник за информация дали има починали в дома от коронавирус. "Не, естествено, че не!“, бил категоричният отговор на служителката.

Но тя и дон Рафаел вече не й вярвали и още на следващия ден 89-годишният пенсионер излязъл през централната врата с малко дрехи и багаж, за да се качи в колата на дъщеря си отпред.
 
Говорител на фирмата "Орпеа“, собственик на дома, увери, че след първата жертва на COVID-19, още 11 души са починали там с подобни симптоми, но няма потвърждение дали става дума за коронавирус, тъй като, според говорителя, не са им правени тестове.
 
За останалите 10 жертви от фирмата уверяват, че са починали от от тежките си предишни заболявания. Което не дава възможност да се изчисли точно колко са жертвите на коронавируса сред възрастните хора там.

Дон Рафаел нямал намерение да рискува повече, за да не сподели съдбата на своите съседи. "Макар и вече на почти 90 г., с тежки патологии и бавни крака, моята глава е в отлично състояние, и нямам намерение да изживея последните си мигове в пълна самота, изоставен или заради нечия небрежност“, написа той от компютъра на дъщеря си.
 
Преди да напусне, той се сбогувал с рецепционистката - "едно много учтиво момиче“. Освен с нея, се разминава и с директорката на центъра, с която се прощава кавалерски: "Бог да пази всички!“
 
"Излезе през вратата. Времето му още не бе дошло“, завършва "Ел Паис“.

 

22:06 | 27 Май 2020 г.

Повече пари за България от Европа обеща Урсула фон...

22:06 | 27 Май 2020 г.
  Средствата за България от кохезионната политика, селскостопанската политика и Фонда за справедлив преход, който е част от Зеле...
Урсула фон дер Лайен
17:01 | 27 Май 2020 г.

Фон дер Лайен: Забравете предразсъдъците, подкрепе...

17:01 | 27 Май 2020 г.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова гледащите с неохота на плана й членове на ЕС да „оставят настран...
Коронавирус
16:18 | 27 Май 2020 г.

Кипър поема разходите за заразени туристи

16:18 | 27 Май 2020 г.
Кипър обещава да покрие разходите за всеки, който бъде тестван положително за коронавирус, докато почива на острова, съобщи „Катиме...
15:49 | 27 Май 2020 г.

Злобарка изхвърли от 9-тия етаж котето на бившия с...

15:49 | 27 Май 2020 г.
  Млада французойка ще бъде изправена пред съда, защото е изхвърлила през прозореца котката на бившето си гадже, пише информацио...
Кристин Лагард
12:54 | 27 Май 2020 г.

Лагард не смята, че ще има нова криза на еврото

12:54 | 27 Май 2020 г.
Шефката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард каза в сряда, че "не е прекалено загрижена", че пандемията на коро...
Чаша с кафе
11:25 | 27 Май 2020 г.

Медицинска сестра тровила колегите си, бисквитките...

11:25 | 27 Май 2020 г.
54-годишна бивша медицинска сестра беше осъдена от регионален съд в германския град Гисен за причиняване на опасни телесни повреди за отр...