89-годишен избяга от старчески дом с 22-ма починали

От фирмата крият колко от жертвите са заразени с COVID-19

Източник: El Pais

 

89-годишният Рафаел Гарсия, познат на всички като дон Рафаел, повика дъщеря си и избяга от мадридския старчески дом, където поне 6 души починаха от коронавирус, съобщава "Ел Паис“. Дон Рафаел, с 43-годишен стаж във вътрешното министерство на Испания, плащал по 3400 евро на месец за двустаен апартамент с баня в резиденцията "Мадрид Лорето“ на компанията "Орпеа“.
 
Той забелязал, че санитарят, който му донесъл вечерята, е със зачервени очи. "Да не си видял някой мъртвец?“, попитал дон Рафаел. "Шестима, дон Рафаел“, отговорил служителят и изброил имената на няколко от живеещите там, които дон Рафаел познавал отлично.
 
Той веднага разбрал, че не трябва да остава и ден повече в дома, в който цял един етаж бил изолиран с голям брой карантинирани там. Освен това пералното помещение не работело от дни, 20% от служителите напуснали и никой вече не влизал да почиства стаите на пенсионерите със симптоми от страх  да не прихване зараза с коронавирус.

Затова дон Рафаел се обадил на дъщеря си. "Трябваше да напусна, след като служител ми намекна тайно, че здравето и животът ми са в опасност“, признава той по телефона от дома на дъщеря си.

Дон Рафаел решава да се махне на 20 март. От 8 март мадридската община забрани свижданията във всички подобни домове, които останаха под ключ, въпреки оплакванията на роднините, че нямат информация от близките си вътре.
 
Много от тях, с тежки заболявания, дори трудно говорят. За разлика от дон Рафаел, който поддържал редовна връзка с дъщеря си. Първоначално те решават той да остане в центъра, за да не донесе евентуално вируса в дома на близките си.
 
Първият заразен в дома е установен в началото на март, а Дон Рафаел дори споделя с него масата си малко преди да се  потвърди положителната проба на човека, когото той оттогава изобщо не е виждал. Всъщност дори дон Рафаел, който научил за шестима починали, не знаел ужасяващите цифри от дома, където починали 22 от живеещите там възрастни хора.
 
Първата информация за починалите над 20 души в друг мадридски старчески дом - "Монте Ермосо“, бе първата аларма за цяла Испания за случващото се в тези домове.
 
Дъщерята на дон Рафаел на няколко пъти се обаждала на социалния работник за информация дали има починали в дома от коронавирус. "Не, естествено, че не!“, бил категоричният отговор на служителката.

Но тя и дон Рафаел вече не й вярвали и още на следващия ден 89-годишният пенсионер излязъл през централната врата с малко дрехи и багаж, за да се качи в колата на дъщеря си отпред.
 
Говорител на фирмата "Орпеа“, собственик на дома, увери, че след първата жертва на COVID-19, още 11 души са починали там с подобни симптоми, но няма потвърждение дали става дума за коронавирус, тъй като, според говорителя, не са им правени тестове.
 
За останалите 10 жертви от фирмата уверяват, че са починали от от тежките си предишни заболявания. Което не дава възможност да се изчисли точно колко са жертвите на коронавируса сред възрастните хора там.

Дон Рафаел нямал намерение да рискува повече, за да не сподели съдбата на своите съседи. "Макар и вече на почти 90 г., с тежки патологии и бавни крака, моята глава е в отлично състояние, и нямам намерение да изживея последните си мигове в пълна самота, изоставен или заради нечия небрежност“, написа той от компютъра на дъщеря си.
 
Преди да напусне, той се сбогувал с рецепционистката - "едно много учтиво момиче“. Освен с нея, се разминава и с директорката на центъра, с която се прощава кавалерски: "Бог да пази всички!“
 
"Излезе през вратата. Времето му още не бе дошло“, завършва "Ел Паис“.

 

15:12 | 28 Май 2020 г.

Германия привика руския посланик заради хакерската...

15:12 | 28 Май 2020 г.
Руският посланик в Берлин Сергей Нечаев е бил извикан в германското външно министерство заради хакерската атака срещу Бундестага, съобщав...
Nissan
14:57 | 28 Май 2020 г.

Nissan затваря завода си в Барселона

14:57 | 28 Май 2020 г.
Японският автомобилен производител Nissan реши да затвори фабриката си в Барселона, където са заети 3000 души, съобщи испанското правител...
Yara International
14:42 | 28 Май 2020 г.

Теч на амоняк в химически завод във Франция

14:42 | 28 Май 2020 г.
В химически завод на норвежката компания „Yara International“ в Северозападна Франция е регистриран теч на амоняк, поради кое...
14:25 | 28 Май 2020 г.

Административното правораздаване в България е на в...

14:25 | 28 Май 2020 г.
Административното правораздаване в България изкачва една позиция и вече е на второ място по показател бързина при разглеждане на админист...
Италия
13:21 | 28 Май 2020 г.

Срив с 500 000 работни места в Италия заради корон...

13:21 | 28 Май 2020 г.
Поради кризата с COVID-19 около 500 000 души в Италия ще загубят работата си. Нивото на заетост през периода преди пандемията ще се върне...
Арестувани
11:18 | 28 Май 2020 г.

В Гърция 11 арестувани за пране на пари

11:18 | 28 Май 2020 г.
Единадесет души на възраст между 25 и 52 години са арестувани като членове на банда за пране на пари в град Каламата в Южна Гърция, съобщ...