Португалският премиер разцепи Нидерландия за "отвратителна" безчувственост при пандемията (ВИДЕО)

И Урсула фон дер Лайен заяви, че се дразни от страни, които мислят главно за себе си и не действат заедно

Антонио Коща
Източник: ЕПА/БГНЕС

 

Отвратително и срещу духа на Европейския съюз, така португалският премиер Антонио Коща реагира в края на снощната видео конференция на лидерите от страните в ЕС по повод изказване на холандския финансов министър, настоял Испания да се разследва заради мерките срещу коронавируса. Нидерландецът Вопке Хьокстра поиска Европейската комисия да разследва защо финансите на Испания и други страни от Южна Европа, пострадали най-тежко от епидемията от коронавирус, са останали без резерв, за да настояват за спешен спасителен финансов пакет за всички в евросъюза.

"Такава реч е отвратителна в рамките на Европейския съюз, и това е думата - от-вра-ти-телна“, реагира Антонио Коща, чието изявление се превърна в хит в мрежата. "Изказването показва абсолютна безчувственост и eдна повтаряща се низост, която напълно подкопава това, което представлява духа на Европейския съюз, и която е заплаха за бъдещето на Европейския съюз“.

"Ако Европейският съюз иска да оцелее, тогава е неприемливо който и да е политик, от която и да е страна, да говори така пред лицето на една пандемия като тази в момента.

Ако ние не се увежаваме взаимно и ако не разберем това пред едно общо предизвикателство, че ние трябва да сме способни да реагираме заедно, тогава никой не е разбрал нищо за Европайския съюз.

Смятам, че е време за всеки в ЕС да разбере, че не Испания е създала вируса или е внесла вируса. И дълбоко греши онзи, който си мисли, че може да разреши проблема с вируса, като го остави да се разпространява в друга страна.

Защото в Европейския съюз, който се основава на свободата на движение на хора и на стоки, на отворени граници, вирусът не познава граници“.

Антонио Коща обяви също, че вече има 13 страни от ЕС, които подкрепят извънредна мярка като пускане на евробонове, която бе блокирана от 4 страни, начело с Нидерландия, както и Германия.

"Ако трябва да сме точни, от четирите страни, които са против, три са напълно против, а една не изключва възможността да се обсъди нещо, което никога не е обсъждано преди“, каза Антонио Коща и добави: "Това е една врата, която се отваря, и това е насърчително“.

Още новини от Европа и света ще намерите тук

Още преди началото на срещата имаше критики към нидерландската позиция, посочва сайтът nltimes. Южноевропейските държави-членки обвиниха Холандия, че е твърде стриктна и по този начин блокира спешните финансови мерки. Според тези страни Холандия бързо би призовала за компенсационни мерки за рибари и производители на цветя, но ще блокира всичко, което засяга друга държава.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се дразни от страни, които мислят главно за себе си и не действат заедно, въпреки че не спомена конкретно нито една държава.

Ето тирадата на Антонио Коща в отговор на изказване на финансовия министър на Нидерландия:


COVID-19
21:24 | 04 Юни 2020 г.

Без нови случаи на COVID-19 в Кипър за денонощието

21:24 | 04 Юни 2020 г.
Здравното министерство в Кипър се похвали с първи 24 часа, в които не е установен нито един нов случай на заразен с коронавирус в страна,...
Великобритания
18:47 | 04 Юни 2020 г.

Великобритания въвежда задължителна 14-дневна кара...

18:47 | 04 Юни 2020 г.
Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната пътници от 8 юни във връзка с пандемията от COVID...
Кристин Лагард подаде оставка като директор на МВФ
16:18 | 04 Юни 2020 г.

ЕЦБ: Икономиката на еврозоната тази година ще се с...

16:18 | 04 Юни 2020 г.
Засегната силно от пандемията на коронавируса, икономиката в еврозоната ще наблюдава рязко свиване от 8,7 процента през 2020 г., преди да...
коронавирус
14:15 | 04 Юни 2020 г.

Рекорден брой на заразени от COVID-19 за 24 часа в...

14:15 | 04 Юни 2020 г.
През последните 24 часа в съседна РС Македония са открити нови 120 заразени от коронавирус. Това съобщи здравният министър Венко Фили...
14:07 | 04 Юни 2020 г.

От 10 юни се подновяват полетите между България и ...

14:07 | 04 Юни 2020 г.
Турция ще поднови полетите си до България от 10 юни, съобщи турският министър на транспорта Адил Караисмаилоглу. През юни ще бъдат въ...
Швеция
13:41 | 04 Юни 2020 г.

Главният епидемиолог на Швеция призна за грешна ст...

13:41 | 04 Юни 2020 г.
Андерс Тегнел - главният епидемиолог на Швеция се съгласи, че е сбъркал с решението си да не наложи по-строги мерки срещу разпространение...