Португалският премиер разцепи Нидерландия за "отвратителна" безчувственост при пандемията (ВИДЕО)

И Урсула фон дер Лайен заяви, че се дразни от страни, които мислят главно за себе си и не действат заедно

Антонио Коща
Източник: ЕПА/БГНЕС

 

Отвратително и срещу духа на Европейския съюз, така португалският премиер Антонио Коща реагира в края на снощната видео конференция на лидерите от страните в ЕС по повод изказване на холандския финансов министър, настоял Испания да се разследва заради мерките срещу коронавируса. Нидерландецът Вопке Хьокстра поиска Европейската комисия да разследва защо финансите на Испания и други страни от Южна Европа, пострадали най-тежко от епидемията от коронавирус, са останали без резерв, за да настояват за спешен спасителен финансов пакет за всички в евросъюза.

"Такава реч е отвратителна в рамките на Европейския съюз, и това е думата - от-вра-ти-телна“, реагира Антонио Коща, чието изявление се превърна в хит в мрежата. "Изказването показва абсолютна безчувственост и eдна повтаряща се низост, която напълно подкопава това, което представлява духа на Европейския съюз, и която е заплаха за бъдещето на Европейския съюз“.

"Ако Европейският съюз иска да оцелее, тогава е неприемливо който и да е политик, от която и да е страна, да говори така пред лицето на една пандемия като тази в момента.

Ако ние не се увежаваме взаимно и ако не разберем това пред едно общо предизвикателство, че ние трябва да сме способни да реагираме заедно, тогава никой не е разбрал нищо за Европайския съюз.

Смятам, че е време за всеки в ЕС да разбере, че не Испания е създала вируса или е внесла вируса. И дълбоко греши онзи, който си мисли, че може да разреши проблема с вируса, като го остави да се разпространява в друга страна.

Защото в Европейския съюз, който се основава на свободата на движение на хора и на стоки, на отворени граници, вирусът не познава граници“.

Антонио Коща обяви също, че вече има 13 страни от ЕС, които подкрепят извънредна мярка като пускане на евробонове, която бе блокирана от 4 страни, начело с Нидерландия, както и Германия.

"Ако трябва да сме точни, от четирите страни, които са против, три са напълно против, а една не изключва възможността да се обсъди нещо, което никога не е обсъждано преди“, каза Антонио Коща и добави: "Това е една врата, която се отваря, и това е насърчително“.

Още новини от Европа и света ще намерите тук

Още преди началото на срещата имаше критики към нидерландската позиция, посочва сайтът nltimes. Южноевропейските държави-членки обвиниха Холандия, че е твърде стриктна и по този начин блокира спешните финансови мерки. Според тези страни Холандия бързо би призовала за компенсационни мерки за рибари и производители на цветя, но ще блокира всичко, което засяга друга държава.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се дразни от страни, които мислят главно за себе си и не действат заедно, въпреки че не спомена конкретно нито една държава.

Ето тирадата на Антонио Коща в отговор на изказване на финансовия министър на Нидерландия:


Колизеумът в Рим
17:38 | 01 Юни 2020 г.

Колизеумът в Рим отвори за посетители

17:38 | 01 Юни 2020 г.
Колизеумът в Рим може да бъде посетен отново, след като беше затворен около три месеца заради пандемията от новия коронавирус, съобщи ДПА...
Крака
16:49 | 01 Юни 2020 г.

В Англия: Секс, само ако живеете заедно

16:49 | 01 Юни 2020 г.
Сексът с някой, който не живее в дома ти, вече ще е нелегален във Великобритания. Това предвиждат промените в закона, пише metro.co.uk. ...
змия
15:13 | 01 Юни 2020 г.

Младеж загина, след като бе ухапан от една от 20-т...

15:13 | 01 Юни 2020 г.
27-годишен младеж е починал в болницата в испанския град Кадис в областта Андалусия, след като е подал сигнал на спешния телефон 112, че ...
Белгия
14:38 | 01 Юни 2020 г.

Белгия: До двама на маса, само на открито

14:38 | 01 Юни 2020 г.
Кафенетата и ресторантите в Белгия се очаква да заработят отново следващата седмица, след като дейността им бе прекратена през март зарад...
Гърция
13:10 | 01 Юни 2020 г.

Гърция не отмени, но намали карантината при влизан...

13:10 | 01 Юни 2020 г.
7-дневна карантина от 1 до 15 юни ще бъде налагана за всички влизащи в Гърция, които не са си направили тест за COVID 19. Това е новата з...
коронавирус
10:16 | 01 Юни 2020 г.

Косово с нови облекчителни мерки

10:16 | 01 Юни 2020 г.
От днес в Косово влиза в сила третата фаза на постепенното облекчаване на мерките, въведени срещу разпространението на коронавируса, съоб...