Онлайн мародери трупат печалби от пандемията, алармира Европол

Киберпрестъпността е във възход, констатира вътрешният министър на Австрия

полиция коронавирус карантина
Източник: EPA/БГНЕС

Масираното присъствие на полиция и армия по улиците в градовете доведе до спад в броя на класическите обири и кражби, но и до взрив на онлайн измамите

От трафик на фалшиви хирургически маски до продажба на фалшиви лекарства и извършване на интернет измами, престъпниците намират начини да се възползват от коронавирусната криза, предупреждават от Европол.
 
Тъй като милиарди хора са затворени по домовете и в границите на държавите си, полицейските началници твърдят, че на престъпниците е трудно да печелят пари от "традиционните" дейности като взлом и контрабанда на наркотици.
 
Вместо това те надграждат страховете на хората от пандемията с COVID-19, за да им продават нестандартни защитни стоки или да подмамят хората и да ужилят техните авоари онлайн, предупреди европейската полицейска агенция Европол.
 
"Престъпниците се интересуват само от един въпрос:„ как мога да спечеля повече пари? “, каза директорът на Европол Катрин Де Бол в интервю за АФП. "Ето защо те сега злоупотребяват с пандемията, за да променят начина си на работа."
 
 
Полицията вече иззе 34 000 фалшиви хирургически маски в една голяма операция, насочена към така наречените "корона-престъпници“ в началото на този месец, се казва в доклад на Европол.
 
"Измамниците много бързо адаптират добре познатите схеми за измами, за да извлекат полза от тревогите и страховете на жертвите по време на кризата", се добавя в доклада.
 
В много европейски страни полицията съобщава за драматичен спад в често срещаните престъпления.

Испанската полиция заяви, че е имало приблизително 50 процента спад в криминалните престъпления в сравнение с година по-рано, откакто страната беше поставена на почти тотално блокиране на 14 март.
 
"Няма съмнение, че блокирането затруднява престъпността", заяви заместник-директорът на испанската "Гуардиа сивил" Лаурентино Сена.
 
В Швеция също има спад на класическите кражби и обири с взлом, защото множество хора работят у дома.
 
Продажбите на наркотици на улицата също спаднаха рязко в много страни след избухването на пандемията, тъй като властите затварят граници и ограничават движението на хора.
Но обратната страна на монетата е възход на други форми на престъпност, които целят да спечелят на гърба на болестта.
 
Министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер заяви тази седмица, че "наблюдаваме спад в обирите, кражбите, но в същото време киберпрестъпността е във възход“.
 
Има буквално взрив на онлайн измами в цяла Европа, заявиха няколко служби.
 
Световната здравна организация, начело на борбата срещу пандемията, предупреди за рязко увеличение на изтеглянето на лични данни от електронна поща и измами, като се използва нейното име, в за да се опита да открадне пари и лична информация.
 
Британската национална агенция за борба с престъпността заяви, че престъпниците "се насочват към хора, които се стремят да купуват медицински консумативи в интернет, като изпращат имейли, предлагащи фалшива медицинска помощ и мамят хора, които могат да бъдат уязвими или са все повече изолирани у дома“.
 
В Германия също "киберпрестъпниците експлоатират настоящите опасения на хората относно COVID-19, за да изпращат имейли със злонамерено съдържание или използват този страх с измамни намерения", заяви полицията.
 
В Италия, страната, която е най-силно засегната от вируса, нараснаха страховете, че малките предприятия, лишени от пари поради кризата, ще се обърнат за помощ към мафията.
 
В Дания правителството обещава високи присъди на хора, които крадат хидроалкохолен гел и крадци, представящи се за здравни работници парамедици.„
 
С поставяне в изолация на семействата също има притеснения за бум в домашното насилие. Някои полицейски участъци във Франция отчитат с 30% повече информации за такива случаи.

 

COVID-19
21:24 | 04 Юни 2020 г.

Без нови случаи на COVID-19 в Кипър за денонощието

21:24 | 04 Юни 2020 г.
Здравното министерство в Кипър се похвали с първи 24 часа, в които не е установен нито един нов случай на заразен с коронавирус в страна,...
Великобритания
18:47 | 04 Юни 2020 г.

Великобритания въвежда задължителна 14-дневна кара...

18:47 | 04 Юни 2020 г.
Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната пътници от 8 юни във връзка с пандемията от COVID...
Кристин Лагард подаде оставка като директор на МВФ
16:18 | 04 Юни 2020 г.

ЕЦБ: Икономиката на еврозоната тази година ще се с...

16:18 | 04 Юни 2020 г.
Засегната силно от пандемията на коронавируса, икономиката в еврозоната ще наблюдава рязко свиване от 8,7 процента през 2020 г., преди да...
коронавирус
14:15 | 04 Юни 2020 г.

Рекорден брой на заразени от COVID-19 за 24 часа в...

14:15 | 04 Юни 2020 г.
През последните 24 часа в съседна РС Македония са открити нови 120 заразени от коронавирус. Това съобщи здравният министър Венко Фили...
14:07 | 04 Юни 2020 г.

От 10 юни се подновяват полетите между България и ...

14:07 | 04 Юни 2020 г.
Турция ще поднови полетите си до България от 10 юни, съобщи турският министър на транспорта Адил Караисмаилоглу. През юни ще бъдат въ...
Швеция
13:41 | 04 Юни 2020 г.

Главният епидемиолог на Швеция призна за грешна ст...

13:41 | 04 Юни 2020 г.
Андерс Тегнел - главният епидемиолог на Швеция се съгласи, че е сбъркал с решението си да не наложи по-строги мерки срещу разпространение...