Италианският премиер: Италия е близо до пика на епидемията

Сега е време за действие и отговорност, след това всеки знае кое е правилното решение, каза Джузепе Конте

Папа Франциск Джузепе Конте
Източник: EPA/БГНЕС

Джузепе Конте днес бе приет от папа Франциск в резиденцията му във Ватикана

Италианският премиер Джузепе Конте даде интервю по телефона за пратеника в Рим на испанския в. "Ел Паис" Даниел Верду. В него политикът предупреди, че Европа се доближава до точката, след която няма да има връщане назад в доверието на гражданите към нея. 
 
Ел Паис: Каква е ситуацията в Италия в момента? Близо ли е преодоляването на най-тежкия момент?
 
Джузепе Конте: Намираме се в най-тежката фаза. Трудно е да се правят точни прогнози, експертите остават предпазливи, но е разумно да се мисли, че сме близо до пика в епидемията. В събота жертвите ни надхвърлиха 10 000 души, от това много ни боли и то трябва да предупреди международната общност.
 
Но същевременно също вчера (в събота) имахме и рекорден брой излекувани – 1434 (за едно денонощие). Искаме да излезем колкото се може по-бързо от тази криза, за да можем, освен всичко останало, да успеем да помогнем с лекари, респиратори и предпазни облекла и други страни, като Испания.
 
- Каква е, според италианския опит, формулата, която дава най-добри резултати?
 
- Трудно е да се каже, само мога да изброя мерките: максимално твърда реакция, абсолютна прозрачност пред гражданите и постепенни пропорционални мерки според адекватните критерии. И най-вече винаги да се следват насоките на най-добрите учени, след тях се взима политическото решение.
 
- Кога предвиждате да отпадне карантината в Италия?
 
- Трябва да подхождаме според условията. Щеше да е грешка да въведем незабавно тоталното блокиране на страната. Невъзможно е да се предвидят икономическите последици от подобен мащаб, трябва да става постепенно.
 
Когато видяхме, че заразата се разпространява, ограничителните мерки в Ломбардия бяха приети от цялата страна. Така разбрахме, че трябва да бъдем още по-радикални и наложихме затваряне на дейностите, които не се считат за основни. Но пак повтарям – тези мерки трябва да бъдат постепенни.
 
- Дълго ли ще трае затварянето на икономическата дейност?
 
- Не, това е много тежка мярка от икономическо естество. Тя е последната, която наложихме и не може да трае дълго. За училищата и университетите, обаче, може да се опита да се въведат промени. Също и за изпитите и оценките за годината, за да не изгубят учащите учебната година или университетските изпити.
 
 
- Италия одобрява ли да се охлабване на мерките преди завършването на пандемията?
 
- Рано е да се каже. Когато научният комитет каже, че линията започва да слиза надолу, можем да проучим мерки. Но те трябва да са постепенни, стъпка по стъпка.
 
- Европа реагира твърде хладно и равнодушно пред тази криза, която удря най-тежко страни като Италия или Испания. Разочарован ли сте?
 
- В този момент в Европа има игра с исторически залог. Това не е икономическа криза, засегнала страни, които не са така успешни както други. Тук не може да се прави разлика с оглед на финансовите ни системи. Това е здравна криза, която в крайна сметка се премести в полето на икономиката и на социалната политика. Това е историческо предизвикателство за цяла Европа.
 
 
И истински се надявам с моята силно проевропейска нагласа, че Европа ще е на висотата на предизвикателството.
Но ако не успее... Вижте, ние ограничаваме конституционалните права на нашите граждани и Европа трябва да реагира така, че да избегне трагични грешки.
 
- Испания и Италия призоваха за незабавно пускане на еврооблигации за справяне с кризата. Германия и Холандия обаче блокираха предложението. С какво го обяснявате?
 
- Някои страни не си дават сметка за големите ограничения, които това извънредно положение ще причини в икономически план. Италия и Испания са най-изложените в този момент, но това ще застигне всички. Цифрите, за жалост, растат във всички страни и това е едно здравно и икономическо извънредно положение, засягащо и целия Европейски съюз.
 
Но тези страни разсъждават по старому. Недостатъчно прозорливо пред подобна криза. Това е симетричен шок, който засяга всички и който е извънреден, както правилно подчерта премиерът (на Испания) Педро Санчес. Ето защо е необходима силна и единна реакция, която използва извънредни инструменти.
 
- Какво предлага Италия освен евробоновете?
 
- Аз го наричам План за европейско възстановяване и реинвестиции. Начин да се помогне на цялата европейска икономика. Проблемът не е кога ще се излезе от тази рецесия, а да се излезе от нея възможно най-скоро. Времето е от основно значение, налице е максимална спешност. Не мисля за точно определен инструмент, можем да приложим голямо разнообразие от такива.
 
Но това е моментът да въведем общ европейски инструмент за дълга, който да ни позволи да спечелим колкото се може по-бързо тази война и да възстановим икономиката. Нито една държава, дори тези, които вярват, че сега са по-леко ударени, не могат да се изключат от тази тежка криза. Европа трябва да отговори на глобални пазарни предизвикателства. Общата реакция, единна реакция ще й позволи да бъде по-конкурентноспособна.
 
- Вие предупредихте, че ако европейската реакция остане толкова мудна и хладна, Италия ще действа за своя сметка. За какво намеквате?
 
- Италия не иска нейният общ публичен дълг да бъде разпределен и поет от други, този дълг ще остане да тежи на всяка отделна държава. Дефицитът за 2019 г. трябваше да е 2,2%, а ние успяхме да го сведем до 1,6%. Намесихме се в много сектори, за да направим по-ефикасна държавната машина и да подобрим възможностите ни за инвестиции.
 
Никой не иска от Европа да поеме тежестта на държавните дългове, а само да направи едно общо усилие, за да се измъкне от това икономическо и социално цунами. И този, на когото Европа е на сърцето, трябва да подкрепи тази кауза. Ако Европейският съюз не е на висотата на призванието си и на ролята си в този исторически момент, дали гражданите ще имат по-високо доверие в нея или тя ще го загуби окончателно?
 
- Тази криза може ли да даде криле на анти-европейските настроения, които се ширят в страни като Италия?
 
- Рискът е очевиден. Националистическите инстинкти в Италия, но също в Испания и навсякъде, ще бъдат много по-силни, ако Европа не е на висота сега.
 
- Италия счита ли Испания за ключов съюзник в този общ фронт?
 
- Имаме дълга и стара традиция на връзките и пълен синхрон. Това е възможност да ги заздравим и да направим още по-ефикасна нашата обща стратегия. Също и останалите държави, които подписаха писмото, изпратено до президента на Европейския съвет Шарл Мишел. Трябва да включим всички в това сближаване.
 
Европейският съюз винаги е правил крачка напред в подобни ситуации и управляващите сме длъжни да продължаваме да натискаме, за да избегнем спада в доверието сред нашите граждани.
 
- Мнозина се питат сега дали Европа ще си възстанови своето общо социално, икономическо и гранично пространство след тази криза. Какво мислите?
 
- Работя за това. Но вижте – броят на безработните след това цунами, например, ще е много висок. Трябва да успеем да подготвим възстановителен план пред тази перспектива.
 
- В Южна Италия се появяват проблеми с ресурсите. Страхувате ли се, че тази криза ще се превърне в крайна сметка в социална бомба?
 
- Причината, поради която действаме постепенно, е че здравната криза след това се превръща в икономическа криза. Сега най-важният аспект е общественият, най-вече за обществения ред. Хората правят големи жертви, расте сериозно недоволство, също и от психологическо естество. Не са свикнали с такива ограничения на придвижването и със затварянето вкъщи.
 
Появява се вече и материален проблем, на много от гражданите вече недостигат заплатите. Затова в неделя одобрихме разпределянето на 400 милиона евро и един фонд от 4,6 милиарда за общините.
 
В понеделник ще се разпределят ваучери за закупуването на храни от първа необходимост. Трябва да се намесим така, за да не допуснем хората да имат трудности с храната, както в период на война.
 
- Сега, месец по-късно, бихте ли променили някои решения, които сте взели в началото на кризата?
 
- Ще дойде и времето да задаваме въпроси за допуснатите грешки и тогава ще е справедливо всички да изкажат мнението си. Но, както казва Алесандро Мандзони (италиански писател класик от 18-ти и 19-ти век), “гробовете са пълни с вчерашните пророци“. С други думи след това всеки има правилното решение. 
 
В Италия има голям обществен дебат, но никога не чух за алтернативни решения на онези, които приехме, които да имат широка основа и подкрепа. Ако бих могъл да се върна отново назад, ще направя всичко по същия начин. Сега е време за действия и за поемане на отговорност. После ще дойде времето за оценки и критики.

 

Коронавирус
13:17 | 26 Май 2020 г.

Германски футуролог за живота след коронавируса

13:17 | 26 Май 2020 г.
Хорст Опашовски – германски футуролог и съветник на няколко канцлера, включително на Ангела Меркел, направи прогноза за перспективи...
12:22 | 26 Май 2020 г.

Италия предлага възобновяване на свободното движен...

12:22 | 26 Май 2020 г.
Министърът на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо предложи от 15 юни да се възобнови свободното движение в рамките на Европейския съ...
ЕС
10:31 | 26 Май 2020 г.

Френско-германски апел за отваряне на границите ме...

10:31 | 26 Май 2020 г.
Председателите на френския и германския парламенти Ришар Феран и Волфганг Шойбле призоваха границите на европейските държави да бъдат отв...
Манфред Вебер: ЕК трябва да започне проверка на сделката между \
09:38 | 26 Май 2020 г.

Манфред Вебер: България ще може да се възползва от...

09:38 | 26 Май 2020 г.
"България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от COVID-19 въпреки ниския бро...
Европейски съюз
09:19 | 26 Май 2020 г.

Инициативата на Макрон и Меркел: 500 милиарда евро...

09:19 | 26 Май 2020 г.
Инициативата, оповестена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, е белег на голяма европейска солидарност. Идеята е ЕС да вземе заем от 500 ми...
Хонконг
09:08 | 26 Май 2020 г.

Европейски политици с остра реакция заради законоп...

09:08 | 26 Май 2020 г.
Европейски политици реагираха остро срещу законопроекта за национална сигурност на Хонконг. Членове на Европейския парламент настояха за ...