ЕС се нуждае от 2 трилиона евро за справяне с последиците от COVID-19

Евродепутатите призовават да се даде приоритет на Зеления пакт и програмите в областта на цифровите технологии

европейски съюз флаг
Източник: ЕПА/БГНЕС

В резолюция относно преразглеждането на бюджета на ЕС след 2020 г. и плановете за икономическо възстановяване, ЕП призова за стабилен пакет, фокусиран върху нуждите на гражданите и в допълнение на бюджета на ЕС. Резолюцията беше приета в петък с 505 гласа "за", 119 гласа "против" и 69 гласа "въздържал се", съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

"Европейските граждани трябва да бъдат в центъра на стратегията за възстановяване”, подчертават евродепутатите и добавят, че Парламентът ще заеме твърда позиция в защита на интересите на гражданите. Усилията за възстановяване трябва да имат силно социално измерение, да бъдат насочени към преодоляване на социалното и икономическото неравенство, както и към посрещане на нуждите на най-силно засегнатите от кризата.

Парламентът настоява новият европейски "фонд за възстановяване и трансформация" да бъде с размер от 2 трилиона евро, да бъде финансиран чрез "дългосрочни облигации за възстановяване", и да бъде "изплащан чрез заеми и най-вече чрез безвъзмездни средства, преки плащания за инвестиции и собствен капитал". Те призовават Европейската комисия да не използва "финансови трикове и съмнителни мултипликатори за обявяването на амбициозни цифри", като подчертаха, че доверието в ЕС е изложено на риск. Инвестиции за възстановяване в допълнение към програмите на МФР.

Планът за възстановяване трябва да бъде предоставен в допълнение към следващата многогодишна финансова рамка (МФР), т.е. дългосрочния бюджет на ЕС, а не да бъде в ущърб на съществуващите и предстоящите програми на ЕС, предупредиха евродепутатите.

Те допълнително настояха за увеличаване на МФР и подчертаха, че Парламентът ще използва правото си на вето, ако исканията му не бъдат изпълнени. Парите за възстановяване "трябва да отидат в програмите от бюджета на ЕС", като по този начин се гарантира правото на контрол и участие на Парламента в процеса.

Още новини от света и България четете тук

Той трябва също така да участва в "оформянето, приемането и прилагането на фонда за възстановяване". ЕП предупреди Европейската комисия да не се правят "опити да се разработи европейска стратегия за възстановяване, която е извън общностния метод и прибягва до междуправителствени средства".

Планът трябва да бъде фокусиран върху Зеления пакт и цифровия дневен ред "Мащабният пакет", за който вече призоваха евродепутатите в априлската си резолюция, трябва да продължи достатъчно дълго, за да успее ЕС да се справи с "очакваните тежки и дълготрайни последици от настоящата криза".

Той трябва да "трансформира нашите икономики" чрез подкрепа за малките и средните предприятия, както и "увеличаване на възможностите за работа и уменията с цел смекчаване на въздействието на кризата върху работниците, служителите, потребителите и семействата".

Евродепутатите призовават да се даде приоритет на Зеления пакт и програмите в областта на цифровите технологии и настояват за създаването на нова самостоятелна европейска здравна програма. Реформата на собствените ресурси на ЕС с жизнено важно значение Евродепутатите отново повториха своя призив за въвеждането на набор от нови "собствени ресурси" (източници на приходи на ЕС), така че да се избегне допълнително увеличаване на преките вноски на държавите членки, необходими за МФР и за фонда за възстановяване и трансформация.

Тъй като таванът за приходите на ЕС се представя чрез БНД, който се очаква да спадне значително поради кризата, те също така призоваха за "незабавното и трайното увеличаване на тавана на собствените ресурси".

ЕС
10:31 | 26 Май 2020 г.

Френско-германски апел за отваряне на границите ме...

10:31 | 26 Май 2020 г.
Председателите на френския и германския парламенти Ришар Феран и Волфганг Шойбле призоваха границите на европейските държави да бъдат отв...
Манфред Вебер: ЕК трябва да започне проверка на сделката между \
09:38 | 26 Май 2020 г.

Манфред Вебер: България ще може да се възползва от...

09:38 | 26 Май 2020 г.
"България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от COVID-19 въпреки ниския бро...
Европейски съюз
09:19 | 26 Май 2020 г.

Инициативата на Макрон и Меркел: 500 милиарда евро...

09:19 | 26 Май 2020 г.
Инициативата, оповестена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, е белег на голяма европейска солидарност. Идеята е ЕС да вземе заем от 500 ми...
Хонконг
09:08 | 26 Май 2020 г.

Европейски политици с остра реакция заради законоп...

09:08 | 26 Май 2020 г.
Европейски политици реагираха остро срещу законопроекта за национална сигурност на Хонконг. Членове на Европейския парламент настояха за ...
Пари
09:01 | 26 Май 2020 г.

Икономиката на Швеция потъва

09:01 | 26 Май 2020 г.
На пръв поглед всичко изглежда съвсем нормално. Много по-нормално, отколкото в повечето други европейски страни, тъй като, както знаем, Ш...
07:45 | 26 Май 2020 г.

COVID-19 увредил зрението на Борис Джонсън, асисте...

07:45 | 26 Май 2020 г.
Старшият съветник на британския премиер Борис Джонсън обяви, че не се извинява и не смята да подава оставка.   Доминик Къмин...