Полша гласува на балотаж на президентски избори

На първия тур, на 28 юни, Анджей Дуда излезе на първо място с 43,5 % от гласовете, а кмета на Варшава Рафал Тшасковски е втори с 30,4 %

Дуда, Тшаковски
Източник: Reuters

Полша гласува в неделя на президентски избори на ръба на бръснача, между излизащ в оставка популистки президент и либерал- еврофил, който иска да възстанови връзките с Брюксел, пише АФП.
 
Резултатът от този втори тур на президентските избори ще бъде решаващ за бъдещето на правителството на консервативната и националистическа партия "Право и справедливост", която нейните противници обвиняват, че отменя демократичните свободи, придобити преди три десетилетия след падането на комунизма.
 
Подкрепен от "Право и справедливост", президентът Анджей Дуда се изправя срещу кмета на Варшава Рафал Тшасковски от основната центристка опозиционна партия Гражданска платформа, а последните анкети показват равни шансове за двамата кандидати.
 
"Битката за Полша", така гласи заглавие в таблоида "Супер Експрес", докато либералният всекидневник "Газета Виборча" говори за избор между "надежда и бедствие", които ще засегнат бъдещите поколения.
 
 
Гласуването трябваше да се проведе през май - по времето, когато Дуда ръководеше намеренията за гласуване - но то трябваше да бъде отложено поради пандемията на коронавирус.
 
Подкрепата за г-н Дуда намалява значително оттогава, включително поради последствията от епидемията, която потопи Полша в първата рецесия след падането на комунистическия режим.
 
Според експертите резултатът в неделя може да бъде толкова близък, че да бъде оспорен юридически и да предизвика протести.
 
Избирателните секции отварят в 05:00 часа средноевропейско време и затварят в 19:00 часа. Скоро след това се планира допитване до гласоподавателите за техния вот веднага след като те напуснат избирателните секции, като първите официални резултати ще бъдат получени едва в понеделник сутринта.
 
На първия тур, на 28 юни, Анджей Дуда излезе на първо място с 43,5 % от гласовете, а Рафал Тшасковски е втори с 30,4 %.
 
Eurasia Group, консултант по политически рискове, подчертава, че Тшасковски е трябвало да мобилизира много различни части от електората срещу Дуда и вярва, че следователно победата вероятно ще отиде при последния с тесен марж.
 
"Тшасковски се оказа компетентен и красноречив кандидат, но две седмици са кратко време за намаляване на дистанцията", според становището на Eurasia Group, която подчертава "липсата на ясна подкрепа" от страна на неуспелите в първия тур опозиционни кандидати.
 
- "Две визии за Полша" –
 
Дуда обеща да защитава популярните социални помощи, лансирани от "Право и справедливост" и проведе поляризираща кампания, атакувайки особено правата на хората от ЛГБТ общностите и отхвърли идеята за обезщетение за еврейски имоти, откраднати от нацистите и по врем на комунистическия режим.
 
"Тези избори са противопоставяне на две визии за Полша, между бяло- червеното и дъгата", заяви министърът на правосъдието Збигнев Зиобро, правейки алюзия с полския национален флаг и символа, използван от ЛГБТ общността.
 
Правителството и неговите публични медии, изцяло ангажирани в кампанията на Дуда, атакуваха заглавия, контролирани от германския капитал, обвинявайки ги в "пристрастия", след като таблоид от групата на Ringier Axel Springer критикува Дуда за помилването на педофил.
 
Тшасковски подкрепя гражданските партньорства, включително между хора от един и същи пол. Решението му да подпише изявление в подкрепа на хората от ЛГБТ общностите подтикна много от източните селски и най-консервативните региони в страната през миналата година да се обявят за "свободни от ЛГБТ зони".
 
Ако спечели, Тшасковски обещава да се откаже от противоречивите съдебни реформи, които поставят Полша в конфронтация с останалата част от Европейския съюз.
 
"Тези избори ще определят съдбата на Полша в обозримо бъдеще", каза Адам Стшембош, бивш председател на Върховния съд и уважаван професор по право.
 
"Ще бъде ли доминирана и изцяло подчинена на политическа партия, с всички последствия от една власт по природа диктаторска, или ще успеем да спрем този процес?", запита той.
COVID-19
21:41 | 12 Август 2020 г.

Великобритания коригира броя на жертвите на COVID-...

21:41 | 12 Август 2020 г.
Великобритания намали с 5000 броя на смъртните случаи от пандемията на коронавирус, след като преразгледа методиката на регистриране на п...
Протест в Беларус
20:07 | 12 Август 2020 г.

ООН критикува действията на беларуските власти сре...

20:07 | 12 Август 2020 г.
Върховният комисар на ООН за правата на човека осъди насилствените действия след оспорваните президентски избори в Беларус и призова за н...
Релси
18:32 | 12 Август 2020 г.

Три жертви на влаковата катастрофа в Шотландия

18:32 | 12 Август 2020 г.
Трима души загинаха, след като пътнически влак дерайлира в североизточна Шотландия в сряда, заяви полицията. Първият министър на Шотл...
Училище
17:13 | 12 Август 2020 г.

Румъния отваря училищата през септември

17:13 | 12 Август 2020 г.
Училищата в Румъния ще бъдат отворени отново през септември при строги хигиенни правила, докато страната продължава да се бори със скок в...
Катедралата в Милано
16:59 | 12 Август 2020 г.

Мъж с нож взе заложник в катедрала в Милано

16:59 | 12 Август 2020 г.
Мъж, въоръжен с нож, за миг взе заложник в катедралата в Милано в сряда, но бързо бе арестуван, съобщиха от полицията. Той влязъл в п...
Маска
16:34 | 12 Август 2020 г.

Брюксел въвежда задължителни маски на всички публи...

16:34 | 12 Август 2020 г.
Белгийското правителство продължава с неуспешните опити да овладее пандемията в страната и по тази причина местните власти в столицата - ...