Борел дава на Турция месец, за да избегне санкциите

Напрежението в Средиземноморието притеснява европейските лидери

Жозеп Борел
Източник: БГНЕС

Жозеп Борел

Министрите на външните работи на ЕС решиха да проучат начините за облекчаване на напрежението с Турция в Средиземноморието, като в същото време предупредиха, че Европа няма да се колебае да избере опцията за санкции, ако ситуацията се влоши.

Дискусията на министрите се съсредоточи върху всички открити фронтове между ЕС и Турция, като се започне от нелегалните сондажни дейности в Средиземно море до участието на Анкара в Либия и Сирия.

Следващата стъпка ще бъде последен опит за диалог, заявиха дипломатите. Но ако Анкара продължи да действа по същия начин, се очаква европейците да засилят позицията си, въпреки факта, че миналата седмица служители на ЕС настояха санкциите да не са "по принцип" на масата.

Тук може да откриете още новини от света!

Ще подкрепим път, който ще допринесе за снижаване на напрежението. И със сигурност сондажите в спорните гръцки води би могло да бъде нещо, което ще увеличи напрежението", заяви Жозеп Борел, ръководител на ЕС по външните въпроси, който председателства вчерашната министерска среща.

В същото време ще подготвим варианти за по-нататъшни подходящи мерки, които биха могли да бъдат предприети в отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени в резултат на турските действия“, добави Борел.

Очаква се ръководителят на ЕС по външните работи да представи тези мерки през август, заявиха дипломатите. Те най-вероятно ще включват санкции и за избягването им Турция има около месец.

Тя обяви намерението си скоро да започне сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Гърция, така че изборът на Борел да опише района като „спорни води“ предизвика силни реакции в Атина.

Говорителят на ЕС Петер Стано по-късно поясни, че Борел не смята териториалните води на страните-членки на ЕС за спорни, като каза за Евроактив, че терминът „оспорван“ се използва от Турция.

Парализиране на турската икономика

Дипломатически източници казаха за Евроактив, че Атина призовава за санкции, които биха „парализирали“ икономиката на Турция, насочени към ключови области като банковия сектор.

Лидерите на ЕС вече са оформили рамка за санкции срещу турски физически и юридически лица по случая с изключителната икономическа зона на Кипър. Въпреки това Атина заяви, че ако Турция наруши суверенните права на Гърция, санкциите трябва да засегнат и без това крехката икономика на Турция.

Очаква се да бъде свикано извънредно заседание на министрите на външните работи на ЕС, в случай на "инцидент" между Гърция и Турция през лятото. При такъв сценарий клаузата за обща отбрана (член 42) от Лисабонския договор на ЕС ще се активира и ще се проведе извънредно заседание, заявиха дипломати.

Необходимо е единодушие за санкции

Необходимо е обаче единодушие между държавите-членки на ЕС, за да се наложат санкции. Франция и Австрия се изправиха срещу режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а Виена дори поиска незабавно да се спрат преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Френски дипломат коментира, че Европа трябва да види с какви инструменти разполага, не само икономически, за да реагира незабавно на провокативните действия на Турция, ако е необходимо.

Турция не е враг, тя е член на НАТО, но създава проблеми със сигурността“, заяви дипломатът и добави, че необходимото единодушие за предприемане на действия към Турция ще бъде голямо предизвикателство.

Люксембург и Словакия заеха подобна позиция, докато Италия и Германия, които са ротационни председатели на ЕС, приеха по-мек тон.

Между държавите-членки на ЕС има разногласия и по въпроса кой нарушава оръжейното ембарго в Либия. Докато Франция настоява изрично, че това е Турция, Германия и Италия за по-обща формулировка.

Твърдият тон на Париж следва инцидент в Източното Средиземноморие, в който Франция заяви, че турски фрегати са били „изключително агресивни“ към френски кораб, участващ в мисия на НАТО в района.

Сблъсъци в Беларус
07:59 | 11 Август 2020 г.

Кървави сблъсъци в Беларус при протестите след изб...

07:59 | 11 Август 2020 г.
Най-малко един човек е загинал, след като беларуската полиция влезе в сблъсъци с протестиращите след президентските избори в Беларус, пре...
COVID-19
20:35 | 10 Август 2020 г.

Здравната агенция на ЕС посочи 6 "опасни" поради C...

20:35 | 10 Август 2020 г.
Здравната агенция на ЕС призова страните, които наблюдават увеличение на случаите на COVID-19, да възстановят някои ограничения, предупре...
19:35 | 10 Август 2020 г.

ЕС иска повторно преброяване на резултатите от пре...

19:35 | 10 Август 2020 г.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди репресиите в Беларус и поиска "прецизно" повторно преброяване ...
флаг
19:04 | 10 Август 2020 г.

Гърция въведе полицейски час за заведения и задълж...

19:04 | 10 Август 2020 г.
Гърция в понеделник обяви нощен полицейски час за ресторанти и барове в някои от топ туристическите си дестинации, след като новите корон...
ученици
16:35 | 10 Август 2020 г.

Новата учебна година в Австрия започва без маски

16:35 | 10 Август 2020 г.
Новата учебна година в Австрия, според идеята на министъра на образованието Хайнц Фасман, ще започне нормално и без маски по време на час...
мигранти
15:38 | 10 Август 2020 г.

Хванаха българин за трафик на мигранти в Словения

15:38 | 10 Август 2020 г.
Словенските власти са задържали български гражданин, управлявал ван, в който са открити 43 нелегални мигранти.   В превознот...