От 15 юли - влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест на английски, 14-дневна карантина чака българите в Унгария

От теста до преминаването на границата не трябва да са минали повече от 72 часа

проверка
Източник: Reuters

проверка

От сряда, 15 юли, до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП "Кулата-Промахон" пътуващи само с отрицателен тест за COVID-19. Резултатът за теста трябва да бъде преведен и на английски език, а от него до преминаването на границата не трябва да са минали повече от 72 часа.
 
Решението е на гръцките власти заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в България. Традиционно хиляди българи избират да почиват в южната ни съседка, а коронакризата тази година не влия особено на предпочитанията на сънародниците ни. По официални данни до момента (14 юли) потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 7411, като за последното денонощие системата отчита 159 случаи.
 
За преминаване на българо-гръцката граница туристите ще трябва да притежават документ за отрицателен PCR тест, направен в сертифицирана държавна или частна лаборатория, в рамките на 72 часа преди пътуването. Преводът на английски език трябва задължително да включва трите имена на пътника и номера на паспорта или личната му карта. 
 
 
От 15 юли правителството на Унгария въвежда класифициране на държавите в "червени", "жълти" и "зелени", въз основа на тежестта на ситуацията с коронавируса във всяка от тях.
 
България, Португалия, Румъния и Швеция са "жълти" страни от ЕС.
 
 
Чуждите граждани, включително и българи, които пристигат от "жълти страни", ще подлежат на медицински преглед на границата, както и ще им бъде налагана 14-дневна задължителна карантина. Изискването за самоизолация ще отпадне ако бъдат доказани два последователни отрицателни теста за коронавирус, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни.
 
Същото се отнася и за държави извън Европейския съюз - Обединеното кралство, Норвегия, Русия, Сърбия, Япония, Китай и САЩ.
 
За унгарските граждани, идващи от "жълта страна" се изисква наличието на един отрицателен тест за отмяна на задължителната карантина, а тези, които идват от "червена" ще се нуждаят от два отрицателни теста.
 
Сред европейските страни Албания, Босна и Херцеговина, Беларус, Косово, Северна Македония, както и Молдова и Черна гора са "червени". Азия, Африка и Южна Америка също са класифицирани като "червени".
 
Хърватия, все още е класифицирана като "зелена".
 
Транзитният и товарният трафик ще се осъществява както досега, като ще трябва да се следват официално определените коридори. Категоризацията на държавите ще се преразглежда периодично.

 

Работници
13:34 | 04 Август 2020 г.

Германски работодатели: Трябват ни работници от За...

13:34 | 04 Август 2020 г.
Работодателските организации в Германия предупредиха правителстото, че без ръст на пристигащи от Западните Балкани работници компаниите щ...
13:30 | 04 Август 2020 г.

Мицотакис обяви козметичния ремонт на кабинета

13:30 | 04 Август 2020 г.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви ограничено преструктуриране на правителството за подобряване на резултатите в здравеопазването ...
11:17 | 04 Август 2020 г.

Украински топ модел пребита на плаж в Турция (Сним...

11:17 | 04 Август 2020 г.
Украиският топ модел Даря Кирилюк съобщи в профила си в Instagram, че е пребита от охраната на плажа в турския курорт Чешме. Заедно с...
covid-19
10:51 | 04 Август 2020 г.

В Португалия първи ден без жертва на коронавируса ...

10:51 | 04 Август 2020 г.
В понеделник Португалия отбеляза първия ден без жертва на коронавируса от средата на март и в същото време регистрира най-нисък брой зара...
10:32 | 04 Август 2020 г.

Бившият крал на Испания Хуан Карлос I е напуснал с...

10:32 | 04 Август 2020 г.
Испанската телевизия съобщи, че бившият крал Хуан Карлос I вече е напуснал страната. Съпругата му, доня София, остава в Испания. Само пре...
Швеция
10:29 | 04 Август 2020 г.

Неочаквани резултати от отказа на Швеция да наложи...

10:29 | 04 Август 2020 г.
Резултатът от отказа на Швеция да наложи строги ограничителни мерки в борбата с коронавируса, който стана обект на множество спорове с ик...