Испания: Висш магистрат арестуван за домашно насилие

Полицаите заварили съпругата на магистрата с видими следи от насилие и веднага помолила за закрила

Насилие
Източник: pixabay.com

Насилие

Полицията арестува магистрата от Конституционния съд на Испания Фернандо Валдес във вторник вечерта по обвинение за домашно насилие, съобщават полицейски източници, пред TVE.

След като беше разпитан той е освободен поради напредналата си възраст (75 години), здравословното му състояние и извънредната обстановка по повод пандмията от COVID-19. Задържаният е преместен в болница Пуерта де Йеро поради лека дихателна недостатъчност, свързана с предишна патология и е под полицейска охрана в болничната стая.

Фернандо Валдес, който не се идентифицирал пред полицаите като конституционен магистрат, ще бъде изправен пред съда в следващите няколко часа, когато ще призован от прокурор, който ще предаде случая, по всяка вероятност на Върховния съд.

Магистратът е арестуван след сигнал от съседи за семеен скандал. Полицаите заварили съпругата му с видими следи от насилие и веднага помолила за закрила.

75-годишният съдия Фернандо Валдес е професор по трудово право и социално осигуряване и конституционен магистрат. Той беше предложен от PSOE /Испанска социалистическа работническа партия/ в Конституционния съд, позиция, която заема от 2012 г. Той е един от четириримата магистрати, чийто мандат е приключил и предстои подновяване.

Четете още новини от България и света тук!

Бил е и генерален директор на Държавната правна служба (1986-1990), държавен съветник през същия период и вицепрезидент на Европейския институт на юриста по социално право (2004-2007). Председателства също така Комисията, която подготви предварителния проект на консолидирания текст на Закона за трудовия процес.

Валдес е един от четириримата магистрати, както и оратор, отговарящ за задълбочения анализ на жалбите, подадени срещу Закона за гражданската сигурност, известен още като „Законът за гафовете“, насърчаван от РР / Народната партия/ през 2015 г. и участва в неотдавна гласуваното решение за закон, който изисква съдиите да проведат "достатъчно и ефективно" разследване, преди да заведат дело по жалба за домашно насилие.

Конституционният съд излезе с изявление този вторник, в което апелира да се спазва правото на невинност по презумпция на магистрата. В изявлението съда потвърждава, че Валдес е бил предоставен на Първоинстанционното регионално съдилище за предполагаемо извършване на престъпление - домашно насилие, след което временно е освободен без гаранция.

Докато продължаващото съдебното производство, трябва да се помни, че магистратът е защитен от основното си право по презумпцията за невинност", призовават от съда.

Маршът на жените в Беларус
20:20 | 24 Септември 2020 г.

Великобритания готви санкции срещу Беларус

20:20 | 24 Септември 2020 г.
Великобритания ще наложи санкции срещу отговорните за сериозни нарушения на правата на човека в Беларус. Това съобщи в четвъртък външният...
17:20 | 24 Септември 2020 г.

Земетресение разтърси Истанбул

17:20 | 24 Септември 2020 г.
Земетресение с магнитуд 4,2 разтърси Истанбул и околните райони, съобщават турските медии.   Трусът е регистриран от Дирекци...
мрежа
17:09 | 24 Септември 2020 г.

300 години затвор за каналджии на нелегални мигран...

17:09 | 24 Септември 2020 г.
Съд в Гърция осъди двамата руски моряци Алексей Игумнов и Никита Шепталов на по 300 години затвор, като ги призна за виновни за транспорт...
Бойко Борисови Владимир Путин
13:52 | 24 Септември 2020 г.

Борисов: Още преди години предупредих Путин, че ня...

13:52 | 24 Септември 2020 г.
Напрежение възникна по оста София - Москва през изминалите няколко дни, след като от Прокуратурата обявиха, че двама руски дипломати са у...
Шпионин
12:51 | 24 Септември 2020 г.

Москва: Изгонването на руските дипломати от Българ...

12:51 | 24 Септември 2020 г.
Обявяването на двама служители на руското търговско представителство в София за персона нон грата ще навреди на двустранното сътрудничест...
Александър Лукашенко
12:33 | 24 Септември 2020 г.

Лукашенко: Беларус винаги ще бъде приятелска стран...

12:33 | 24 Септември 2020 г.
Президентът на Беларус изрази благодарност към президента на Китай за подкрепата, която Пекин оказва на беларуските власти през последнит...