Кучета тестват за коронавирус на летището в Хелзинки

Първите резултати показват, че точността на теста е повече от 90 процента

кучета
Източник: Reuters

кучета

На летището в Хелзинки са назначени кучета като част от финландски пилотен проект за ранно откриване на коронавирус при хора. Този алтернативен метод, неговата рентабилност и надеждност ще бъдат тествани в продължение на четири месеца.
 
Доброволното преминаване на тест, в който куче участва и отделя общо минута на пътника, дава резултати само за десет секунди, според Анна Хелм Бьоркман, член на изследователския екип на Университета в Хелзинки, който провежда изследването, съобщава "Уошингтън Пост", цитиран от РТС.
 
 
Подобни изследвания се провеждат в САЩ и ОАЕ, но финландците са напреднали най-много и ще имат най-голямата извадка.
 
Изследователите в Дубай започнаха да използват кучета през лятото, за да анализират проби от пот, взети от произволно избрани пътници.
 
Първите резултати показват, че точността на теста е повече от 90 процента.
 
Промените в здравето могат да повлияят на миризмата на хората, посочват изследователите, а кучетата могат да помиришат много неща - от скрити наркотици и бомби, до рак, инфекции и други здравословни проблеми.
 
По-рано тази година финландските учени стигнаха до заключението, че кучетата могат да открият наличието на вируса при хората.
 
Само изследванията, проведени върху огромна извадка, като тази на летището в Хелзинки, могат да дадат валидни заключения относно надеждността на теста.
 
Точно както в Дубай, на летището в Хелзинки са разположени кучета, които ще подушват проби от пот и няма да влизат в контакт с пътниците.
 
Тези, които се съгласят на теста, ще дадат проба от пот от врата, обяснява Ана Хелм Бьоркман.
 
Независимо от резултата от теста, те ще бъдат посъветвани да се подложат на стандартен PCR тест, за да могат изследователите да наблюдават колко точни са кучетата. Тестовете са безплатни за тези, които са пристигнали със самолет от която и да е дестинация.
 
Според Ана Хелм Бьоркман, предварителните тестове показват, че кучетата могат да откриват коронавирус по-точно от тестовете за изпитване и тези за наличие на антитела. Също така кучетата могат да открият, че човекът все още не е "положителен", но че ще стане такъв през следващите седем дни.
 
На летището ще има кучета от различни породи, а от 16 кучета, които са преминали теста, само четири са готови за работа. 
Ваксина
21:57 | 20 Октомври 2020 г.

Обявиха цената на ваксините срещу COVID-19 за ЕС

21:57 | 20 Октомври 2020 г.
Европейският съюз (ЕС) обяви единната си политика за справяне с коронавируса, като вече договори доставянето ѝ с някои производители. Исп...
Ивица Дачич
21:40 | 20 Октомври 2020 г.

Сърбия с коалиционно правителство, Дачич – новият ...

21:40 | 20 Октомври 2020 г.
Следващото сръбско правителство ще бъде коалиционно правителство със СПС на Ивица Дачич и СПАС на Александър Шапич и с ограничен срок от ...
Земетресение
21:31 | 20 Октомври 2020 г.

Силно земетресение в Исландия спря заседание на па...

21:31 | 20 Октомври 2020 г.
Исландската столица Рейкявик беше разтърсена от земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер, принуждавайки парламента да спре за кратко заседан...
По целия свят строят временни болници за заразени с COVID-19
18:36 | 20 Октомври 2020 г.

Русия отваря в Сърбия свое представителство на мин...

18:36 | 20 Октомври 2020 г.
Сръбското министерство на отбраната съобщи днес, че е стартирала процедура за създаване на представителство на руското министерство на от...
елхи, хвърляне
17:01 | 20 Октомври 2020 г.

Германия отмени състезанието по хвърляне на коледн...

17:01 | 20 Октомври 2020 г.
Заради пандемията от коронавирус много спортни и други масови мероприятия бяха отменени или предстои това да се случи скоро. Едно от тях ...
Пари
15:57 | 20 Октомври 2020 г.

Коронакризата се е отразила върху доходите на пове...

15:57 | 20 Октомври 2020 г.
Пандемията достигна най-високата си точка през изминалите седмици, засягайки повече от 40 млн. души по целия свят, а у нас инфектираните ...