Ужас в Нагорни Карабах - огън с дронове, танкове и оръдия (СНИМКИ+ВИДЕО)

Азербайджанско семейство от пет души е било убито при обстрела, започнат от арменските сепаратистки

Нагорни Карабах
Източник: БГНЕС

Тази сутрин между Азербайджан и Армения отново пламна датиращ от десетилетия конфликт за Нагорни Карабах, населен с арменци район. Съобщено бе за въоръжени сблъсъци по границата на района с противоречащи си съобщения от двете страни за жертви и нанесени щети. Ереван и Баку взаимно се обвиниха за избухването на престрелките.

Според арменското Министерство на отбраната Карабах "е бил подложен на въздушни и ракетни атаки", арменската страна е свалила два хеликоптера и три безпилотни самолета на Азербайджан, съобщи БГНЕС по информация на РИА Новости.
 
 
Прессекретарят на президента на непризнатата Нагорно-Карабахска република Вахрам Погосян съобщи, че мирни селища в Карабах, включително столицата Степанакерт, са били подложени на артилерийски обстрел и призова населението да се скрие.
 
По-рано министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че арменските въоръжени сили са стреляли по населени места на контактната линия в Карабах.
 
 
Армения се обърна към Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/, с искане да задължи Азербайджан да спре да бомбардира граждански обекти, съобщи представителството на републиката в Страсбург.
 
Над 50 населени места в непризнатата република Нагорни Карабах са били нападнати от азербайджански войски, заяви Артак Бегларян, омбудсман в Карабах, на брифинг.
 
"По предварителни данни над 50 населени места са били атакувани от азербайджански безпилотни летателни апарати и артилерия. Всички регионални центрове са сред тези населени места", каза Бегларян.
 
По думите му са повредени стотици недвижими имоти, инфраструктура, електропроводи, газопроводи, водопроводи, техника.
 
 
Азербайджанските сили превзеха от арменските бунтовници в отцепилия се Нагорни Карабах стратегическа планина, която помага за контрола на транспортните комуникации между Ереван и контролирания от Армения анклав, заяви президентството на Азербайджан.
 
Азербайджанските сили са превзели високия 3000 метра "стратегически" връх Муровдаг в Карабах, каза пред журналисти говорителят на президентството Хикмет Хаджиев.
 
Междувременно Главната прокуратура на страната съобщи, че азербайджанско семейство от пет души е било убито при обстрела, започнат от арменските сепаратистки сили по-рано днес.
 
Нови боеве в Карабах доведоха до цивилни и военни жертви и от двете страни. 
 
 
Снимки: БГНЕС

lufthansa
16:23 | 26 Октомври 2020 г.

30 000 работни места са застрашени в Lufthansa зар...

16:23 | 26 Октомври 2020 г.
Германската авиокомпания Lufthansa предупреди, че 30 000 работни места са застрашени, тъй като намали графика си през зимата до нива, кои...
ваксина
15:30 | 26 Октомври 2020 г.

Голяма болница в Лондон чака ваксината срещу COVID...

15:30 | 26 Октомври 2020 г.
Любопитна новина пристигна току що от Великобритания, където източници на таблоида The Sun са потвърдили, че една от големите лондонски б...
15:21 | 26 Октомври 2020 г.

Камери ще следят клиенти дали влизат с маски в маг...

15:21 | 26 Октомври 2020 г.
Задължителните маски на публични закрити места ще останат наоколо още доста дълго време, ако съдим по развоя на пандемията в последните с...
15:18 | 26 Октомври 2020 г.

Роумингът в региона на Западните Балкани ще бъде н...

15:18 | 26 Октомври 2020 г.
Роумингът в региона на Западните Балкани ще бъде напълно премахнат от 1 юли 2021 г. Това беше потвърдено днес при откриването на третата ...
13:38 | 26 Октомври 2020 г.

Забраниха продажбата на зимни дрехи в Уелс като мя...

13:38 | 26 Октомври 2020 г.
В супермаркетите в Уелс забраниха продажбата на редица стоки, които не попадат в графа „от първа необходимост”. Към тях спада...
13:20 | 26 Октомври 2020 г.

Заместник-председателят на германския Бундестаг по...

13:20 | 26 Октомври 2020 г.
Заместник-председателят на германския Бундестаг Томас Оперман почина внезапно, след като му прилоша снощи по време на снимки за телевизия...