Министър Ахладова: ЕК оцени антикорупционното законодателство у нас (ВИДЕО)

Изпратен е проектът за нова Конституция за становище от Венецианската комисия

Ахладова
Източник: БГНЕС

Ахладова

България е провела цялостна съдебна реформа. Това заключение е залегнало в мониторинговия доклад за страната ни на Европейската комисия, който бе представен в сряда (документът можете да видите тук).

В него се отбелязва като успех стартиралите през 2020 година разследвания срещу знакови фигури. В същото време обаче се поставя акцент върху борбата с корупцията, за която според Брюксел трябва да се положат още усилия на фона на ниското доверие в обществото.

"Съдебната реформа в България е постепенен процес с важни последици за съдебната независимост и общественото доверие". Това гласят част от констатациите в доклада в частта относно България.
 
По отношение на страната ни се подчертава, че през 2017 и 2018 г. България извърши цялостна реформа на своите правни и институционални антикорупционни рамки.
 
"Реформата доведе до подобрено сътрудничество между съответните органи. През първата половина на 2020 г. бяха започнати редица разследвания на високо равнище и бяха повдигнати обвинения по редица дела. Новите реформи осигуряват публичен достъп до декларациите за собственост и интереси на висши държавни служители, което може да се счита за добра практика“, констатират от ЕК.
 
"Въпреки ограничените ресурси, функционирането на националните институции по правата на човека продължава да се подобрява", пише още в доклада.
 
Що се отнася до медийния плурализъм, в доклада на ЕК се посочва изрично, че българската правна рамка се основава на набор от конституционни гаранции и законодателни мерки, като Закона за радиото и телевизията. 

Още новини от България и света четете тук

Ето какво заяви министърът по повод доклада:

България благодари на ЕК за този доклад, който прави преглед на прилагането на върховенството на правото. Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ резултатите от сътрудничеството с ЕК.

ЕК акцентира върху сфери, които спазват върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството. ЕК приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България. 
 
"Докладът на ЕК ясно очертава постигнатите резултати в съдебната система."
 
"ЕК приветства реформата на законодателството, докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания на високите етажи на властта, акцентират и на усилията на правителството за борба с корупцията".
 
"В резултат на доброто взаимодействие на съдебната и изпълнителна власт бе осъществено наказателно преследване на министри, зам.-министри и кметове за корупционни практики".
 
"Изпратили сме проекта за нова Конституция за становище от Венецианската комисия. Ще работим за широк политически консенсус по тази реформа".

09:23 | 22 Октомври 2020 г.

Силно земетресение удари Закинтос

09:23 | 22 Октомври 2020 г.
Земетресение с магнитуд 5,2 бе регистрирано днес край бреговете на остров Закинтос в Йонийско море, предаде агенция ТАСС, като се позова ...
маска
08:04 | 22 Октомври 2020 г.

Испания е първата страна в ЕС с над милион заразен...

08:04 | 22 Октомври 2020 г.
Испания стана първата държава в EС, която надхвърли един милион заразени от коронавирус, според официални данни, докато правителството пр...
Училище на улиците из Неапол
21:41 | 21 Октомври 2020 г.

Учител от Неапол премести класната стая на улицата...

21:41 | 21 Октомври 2020 г.
Италия въведе нови строги ограничителни мерки след поредния ръст на новозаразените, налагайки вечерен час и затваряне на училищата в опре...
Пистолет
21:23 | 21 Октомври 2020 г.

Въоръжен похитител е взел пленници в грузинска бан...

21:23 | 21 Октомври 2020 г.
Грузинският град Зугдиди се превърна в арена на рядкосрещана батална сцена с участието на похитител, банка и неопределен брой пленници, с...
Хашим Тачи
18:27 | 21 Октомври 2020 г.

С 539,5 млн. евро Германия е най-големият инвестит...

18:27 | 21 Октомври 2020 г.
С 539,5 милиона евро, Германия е най-големият инвеститор за тази година в Косово до юни, според месечния бюлетин на централната банка на ...
Казино в Черна гора
18:25 | 21 Октомври 2020 г.

Китай е най-големият инвеститор в Черна гора със 7...

18:25 | 21 Октомври 2020 г.
Китай стана най-големият инвеститор в Черна гора със 70 милиона евро преки инвестиции за периода от началото на годината до края на авгус...