Над 80 разследвания за реч на омразата онлайн във Франция

Държавата ще провери и над 50 мюсюлмански организации

полиция, Франция
Източник: Instagram

Френската полиция нахлу в домовете на десетки ислямистки бойци три дни след обезглавяването на учителя по история, съобщи АФП, позовавайки се на информация от министъра на вътрешните работи.

Жералд Дерманен заяви, че след убийството на учителя, който е бил обект на злостни атаки в интернет, са започнати над 80 разследвания за реч на омразата онлайн.

Държавата ще провери и над 50 мюсюлмански организации във Франция, като някои от тях може да бъдат закрити, предупреди министърът пред радио „Европа 1”.

В рамките на тази седмица държавните служители ще направят проверка на 51 асоциации, като голяма част от тях по лична инициатива на Дерманен и по молба на президента Еманюел Макрон, ще бъдат закрити в съответствие с решението на Министерския съвет.

Министърът обяви, че настоява за закриването на „Комитета против ислямофобията” (CCIF), на когото се е позовал бащата на един от учениците в училището, в което е преподавал обезглавеният учител.

„Това е асоциация, която получава помощ от държавата, ползва данъчни облекчения, а в същото време осъжда ислямофобията от страна на властите. Освен това искам да се саморазпусне и организацията „Baraka City””, заяви Дерманен.

На 16 октомври вечерта нападател обезглави учителя по история Самуел Пати, който преди това показал карикатури на пророк Мохамед в час, коментирайки свободата на словото, припомня БГНЕС. По-късно нападателят беше прострелян и убит от полицията.

В събота стана ясно, че извършителят е роден в Москва, с чеченски произход и във Франция е получил статут на бежанец.

Още новини от България и света четете тук

По време на разследването, което се води от отдела за борба с тероризма на прокуратурата, бяха задържани единадесет души, включително роднините на нападателя.

Френският президент Еманюел Макрон нарече инцидента терористичен акт.

В неделя в Париж и в други градове на Франция се проведоха акции в памет на убития учител, като участниците в демонстрациите излязоха с лозунги в защита на свободата на словото, демократичните свободи и подкрепа за учителите. В акцията в Париж участваха министър-председателят на страната Жан Кастекс, членове на правителството и кметът на града Ан Идалго.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дерманен зяви, че ще поиска експулсирането на над 230 чужденци, заподозрени в екстремизъм. Беше съобщено, че е провел среща с префектите, които ще бъдат помолени да изгонят 231 чужденци. От тях 180 в момента са в затвора, а 51 трябва да бъдат арестувани в следващите часове.

На 21 октомври във Франция под егидата на Елисейския дворец ще се състои национална церемония за сбогуване с убития учител.

ресторант
18:06 | 23 Ноември 2020 г.

Люксембург затваря барове и ресторанти до средата ...

18:06 | 23 Ноември 2020 г.
Люксембург, малка държава на кръстопътя на Франция, Германия и Белгия, ще затвори барове, кафенета, ресторанти, кина и фитнес-зали до 15 ...
16:49 | 23 Ноември 2020 г.

ЕК дава 200 робота за дезинфекция на европейски бо...

16:49 | 23 Ноември 2020 г.
Като част от постоянните си усилия за справяне с разпространението на коронавируса и за предоставяне на необходимото оборудване на държав...
ГКПП Промахон
16:44 | 23 Ноември 2020 г.

Нови изисквания към водачите на камиони на ГКПП „П...

16:44 | 23 Ноември 2020 г.
От 14.30 часа днес на ГКПП „Промахон“ гръцките гранични власти започнаха проверки с бързи тестове за COVID-19 на всички влиза...
16:41 | 23 Ноември 2020 г.

Мария Габриел: Европейският научноизследователски ...

16:41 | 23 Ноември 2020 г.
Европейският научноизследователски съвет (European Research Council, ЕНИС), който е в ресора на българския еврокомисар Мария Габриел, и M...
Емил Радев
16:32 | 23 Ноември 2020 г.

Евродепутатът Емил Радев подкрепи инициатива за по...

16:32 | 23 Ноември 2020 г.
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и член на Интергрупата за защита на животните в ЕП Емил Радев се включи в инициатива за по-добър контрол върху ...
16:29 | 23 Ноември 2020 г.

Значително подобрение качеството на въздуха, споре...

16:29 | 23 Ноември 2020 г.
През последното десетилетие по-доброто качество на въздуха доведе до значително намаляване на случаите на преждевременна смърт в Европа. ...