Хиляди протестираха срещу COVID-19 мерките в цяла Италия (СНИМКИ)

По полицията бяха изстреляни димни бомби и коктейли "Молотов"

протест
Източник: БГНЕС

протест

Хиляди протестиращи излязоха по площадите в Милано, Неапол, Палермо, Торино, Рим. Гневът на ресторантьори, търговци и собственици на фитнес зали, наказани от новите правителствени мерки се разраства. 
 
Протестът се разраства в цяла Италия след последното затягане, свързано с мерките на правителството, което постановява, наред с други неща, затварянето на заведения след 18.00 ч и спирането на спортни зали и спортни дейности. Таксиметровите шофьори в Торино окупираха площад "Кастело", в Кремона ресторантьорите биеха тенджери пред префектурата и след това ги оставяха на земята като в гробище със съдове, в Катания хвърляха хартиени бомби пред префектурата, в Тревизо хиляди дефилираха по улиците, във Виареджо младежи блокираха движението и пускаха димки и бомбички, съобщава националната агенция АНСА.
 
В цяла Италия се проведоха протести срещу правителствените мерки, които налагат ново затваряне, за да се ограничи заразата от COVID-19. Други са обявени за следващите няколко часа. На централния площад в Генуа са ресторантьори, работници от шоубизнеса и представители на движението "Без маски".
 
 
Напрежение вечер по площадите от Неапол до Милано,Торино иТриест. По полицията бяха изстреляни димни бомби и коктейли "Молотов". Протестиращ е арестуван в Неапол, има ранен човек в Торино, където витрините на някои магазини по централната улица "Рома" бяха изпотрошени.
 
Министерството на вътрешните работи е под напрежение. Нужно е максимално внимание, за да се овладее положението като се избегне насилие и конфронтация с протестиращите. Повишена е готовността за социални размирици, които се очаква да избухнат в страната, след като правителството въведе редица нови ограничения.
 
 
Демонстрациите от последните дни в Неапол, Рим и Торино са сигнал за аларма, въпреки че ставаше въпрос за добре дефинирани ситуации: тези, които бяха главни действащи лица в сблъсъците с полицейските сили, по същество нямат нищо общо с категориите, които по някакъв начин са били засегнати от кризата през последните месеци, а са от определени кръгове, които имат точната цел да предизвикат размирици: ултраси, десни екстремисти, социални центрове, хора, които живеят от мошеничества и дребни престъпления, използвани като "работна сила" от организираната престъпност.
 
Но ситуацията сега се променя. Гневът и разочарованието, които нарастват в страната и които днес включват различни социални и производствени категории, всъщност могат да се превърнат в идеалната възможност за тези, които имат интерес да подклаждат напрежението. И гледано в тази перспектива, силите за сигурност не изключват, че анонсиращите демонстрации за следващите няколко дни от тези, които са най-засегнати от мерките, могат да бъдат използвани и да се превърнат във възможност за провокатори. Ето защо, въпросът за обществения ред е станал много чувствителен и трябва да се деактивират най-рисковите ситуации.
 
 
През последните дни вече бяха предприети редица превантивни действия и при всички случаи се повтаря, "превишаването на сила няма да се толерира", твърдят от службите. Освен това, Министерството и департаментът за обществена сигурност поддържат постоянен контакт с губернатори и местни представители на полицейските сили, за да преработят стратегията и да приложат всяка намеса за прихващане на най-рисковите ситуации, преди да избухнат или да се превърнат в двигател на насилие.
 
"Да пийнем в Милано" изчезва, дъждът не спира гнева на ресторантьорите, управителите на барове и кръчми в Милано и провинцията, които са се срещнали на няколко крачки от миланската префектура, за да изразят гнева си срещу новия правителствен указ който изисква от тях да затворят в 18 ч. Префектът на Милано, Ренато Саконе ще приеме делегация с трицветни знамена и банери с думите "Ние се нуждаем от дела, а не от постановления", "Фалираме ли ние, фалирате и вие" и "Без данъци и за конкретна помощ".
 
 
"Този нов указ е по-лош от блокирането, така че ще има паралелен пазар на незаконни дейности, хората ще могат да купуват храни и алкохол и да ги консумират дори незаконно на улицата. Искаме синхронизиране на правителствените мерки и регионалната наредба - едното казва да затвориш в 18.00, а другото в 23.00 ", обяснява Алфредо Зини, ресторантьор и предводител на протеста в Милано.
 
Освен това ресторантьорите искат вноски "не еднакви за всички, а съизмерими със загубата на оборот". Освен това Зини алармира за "закриването на много дейности, които могат да се окажат в ръцете на организираната престъпност. Делегацията от ресторантьори ще внесе при префекта документ, с който бранша иска преразглеждане на правителствените мерки и регионалната наредба, пропорционалното намаляване на плащането на вноската на разходите за труд, местните данъци и мита, борбата с незаконността.
 
Неапол също е на площада. "Здравни доходи за всички, богатите да плащат за кризата". Това е един от банерите, изложени на "Пиаца Плебишито" в Неапол, където стотици хора се събират в знак на протест срещу новите мерки на правителството и регион Кампания. На площада имаш представители на категориите, които са засегнати като ресторантьори, собственици на барове, представители на туристическия сектор, но също така и студенти, представители на социални центрове, отделни граждани, които губят работата си.
 
 
Около площада има десетки полицейски микробуси и екипи на отряда за борба с безредици. След това протестът се премества пред префектурата на регион Кампания крещейки "оставка, оставка" срещу губернатора Винченцо Де Лука. Няколко хиляди демонстранти са пред входа на префектурата и пеят популярната песен на Пино Даниеле "Неапол" /на неаполитански диалект/.
 
В Палермо търговци, ресторантьори и служители също протестират пред префектурата. Около сто души, включително работници в развлекателния сектор, участват в инициативата, която протича спокойно. Те оспорват новите правителствени мерки и искат незабавна финансова подкрепа, за да се справят с първия месец от закриването. "За много от нас това е ново блокиране, казват някои предприемачи в сектора на клубовете и баровете. Затварянето в 18.00 ч. е фатален удар за нашата дейност. Правителството не може да ни изостави в момента. Имаме нужда от реална помощ".
 
Едон Цана и Екатерина Захариева
16:37 | 24 Ноември 2020 г.

Министър Захариева изпрати посланика на Косово сле...

16:37 | 24 Ноември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с посланика на Република Косово Едон Цана във връзка с изтичане...
тест
15:43 | 24 Ноември 2020 г.

В Гърция наложени глоби за над 4 млн. евро за нару...

15:43 | 24 Ноември 2020 г.
Гръцките власти са издали хиляди глоби, с които ще се съберат над 4 милиона евро за нарушения на свързаните с коронавируса ограничения от...
15:04 | 24 Ноември 2020 г.

РС Македония се отказва от инвестиция в АЕЦ „Белен...

15:04 | 24 Ноември 2020 г.
Република Северна Македония временно се отказва от инвестициите си в българската атомна централа „Белене“ и се насочва към гр...
Ваксината срещу COVID-19 на Moderna
14:54 | 24 Ноември 2020 г.

Европейската комисия одобри договор за ваксина с M...

14:54 | 24 Ноември 2020 г.
Европейската комисия (ЕК) одобри пореден договор за доставка на ваксина за Европейския съюз (ЕС), като този път компанията Moderna ще оси...
Европейски парламент
14:43 | 24 Ноември 2020 г.

Европарламентът одобри закон, позволяващ колективн...

14:43 | 24 Ноември 2020 г.
Европейските потребители скоро ще могат да се обединят като групи в съда, след като Европейският парламент във вторник прие правна норма,...
Збигнев Рау
13:35 | 24 Ноември 2020 г.

Полша ще изчака развоя на политическата ситуация в...

13:35 | 24 Ноември 2020 г.
Полша ще изчака развоя на политическата и юридическата ситуация в САЩ, преди да признае Джо Байдън за нов президент, съобщи днес външният...