Франция влиза във втори режим на самоизолация от полунощ

Вижте какво още предвиждат по-затегнатите мерки, обявени от Макрон

Еманюел Макрон
Източник: БГНЕС

Еманюел Макрон

Франция влиза във втори режим на самоизолация през нощта на 30 октомври на фона на увеличаването на броя на случаите на коронавирусна инфекция, съобщи в сряда вечерта в пряко телевизионно предаване президентът на републиката Еманюел Макрон, информира ТАСС, цитиран от БГНЕС.
 
"Реших, че от петък режимът на самоизолация, който преди това е помогнал за овладяването на вируса, ще бъде възстановен", каза Макрон. Тази мярка ще бъде в сила в цяла Франция поне до 1 декември. Нашата цел е проста - да намалим броя на инфекциите на ден от 40 хиляди на 5 хиляди", каза той.
 
Президентът призна, че скоростта на разпространение на вируса е надминала най-песимистичните прогнози. "Броят на хората, заразени спрямо общото население, се е удвоил само за една седмица", каза той.
 
Макрон потвърди изявленията на водещи епидемиолози, че страната е в критична ситуация. "Всички региони са на прага на опасна ситуация, вирусът засяга всички възрастови групи", заяви той.
 
Ако нарастването на инфекциите не бъде спряно сега, болниците бързо ще бъдат пренаселени, каза френският лидер. Този път властите, за разлика от първата вълна, вече няма да могат да транспортират пациенти от един регион в друг, тъй като вирусът присъства навсякъде, предупреди Макрон.
 
 
Училищата са отворени
 
Според новите правила французите трябва да ограничат ходенето до радиус от 1 км от къщата и да не са на улицата повече от час. По време на карантината се въвеждат три вида пропуски: индивидуален, работник (от работодателя) и училище.
 
"Както през пролетта, французите ще могат да напускат домовете си, за да работят, да посещават лекари, да оказват помощ, да пазаруват или да излизат", каза Макрон. Френският президент обяви, че частните срещи и публичните събирания ще бъдат забранени в страната за следващия месец. "Връщаме се към системата за контрол на достъп", каза той.
 
В същото време Макрон увери, че по време на режима на самоизолация детските градини, училищата и лицеите ще останат отворени. Що се отнася до висшите учебни заведения, те трябва да бъдат прехвърлени във формат за дистанционно обучение.
 
Французите няма да могат да се придвижват между регионите по време на карантината. "Няма да можете да се премествате от един регион в друг, с изключение на периода на завръщане от ваканция, свързан с честването на Деня на вси светии", каза Макрон.
 
Живот без ресторанти и барове
 
Във връзка с обявената карантина властите решиха да затворят всички ресторанти, барове и бистра, както и някои магазини. "Търговските обекти, които не попадат в категорията на стоките от първа необходимост, както беше решено през пролетта, местата, където се събират голям брой хора - барове, ресторанти ще бъдат затворени", каза френският президент.
 
В същото време държавният глава обеща, че властите ще продължат да подкрепят бизнеса, който вече претърпява големи загуби поради пандемията. Според Макрон малкият бизнес, който трябва да затвори вратите си по решение на властите, ще получи до 10 хиляди евро от държавата за покриване на загуби. Също така тези, които ще останат без работа, ще получават обезщетения.
 
Макрон не изключи, че ако епидемиологичната ситуация се подобри след първите две седмици карантина, някои обекти за услуги ще могат да възобновят работата си. "Това е още по-важно в периода преди коледните празници", подчерта той.
 
Границите са затворени
 
По време на обръщението си към нацията президентът на страната отбеляза, че външните граници на Шенгенската зона засега ще останат затворени. "Нашите граници в пространството на ЕС ще останат отворени. Външните граници на ЕС обаче ще останат затворени", каза Макрон. Той подчерта, че "французите, които са в чужбина, ще могат да се върнат в родината си".
 
В същото време Макрон обясни, че при пристигането си в ЕС всеки трябва да се подложи на тестове за коронавирус. "В морските пристанища и международните летища се въвеждат задължителни тестове за всички пристигащи", каза той. "Никой пътешественик не трябва да влиза на европейска територия, преди да стане ясно, че той не е носител на вируса", каза френският президент.
 
В същото време той се обърна към французите с молба да останат вкъщи по време на карантина, ако е възможно и да вземат всички необходими предпазни мерки.
 
Парламентарен дебат
 
Макрон обяви, че дебатът за новите ограничения ще започне в парламента в четвъртък, който трябва да завърши с гласуване. "Всеки час има значение", подчерта Макрон. "Поради това пакетът от мерки ще влезе в сила възможно най-скоро."
 
Същия ден премиерът Жан Кастекс ще проведе пресконференция, по време на която ще коментира подробно обявените мерки. "Трябва да спазваме прозрачност, така че да се вземат трудни решения в демократична рамка и опозицията да може да изрази своето мнение", каза френският президент.
 
Той предупреди, че втората вълна ще бъде по-силна от първата. "Втората вълна на пандемията във Франция ще бъде по-тежка и смъртоносна от първата", каза френският лидер.
 
Въпреки това, според Макрон, "дистанционната работа ще бъде насърчавана навсякъде, но за разлика от първата вълна икономическият живот на страната ще продължи с по-голяма интензивност". "Ще бъдат отворени банки, фабрики, земеделски предприятия, строителни организации ще продължат да работят", добави президентът. "Икономиката не трябва да се срива", каза той.
 
По време на първата вълна от пандемията карантинният режим е действал в цялата република от 17 март до 11 май. През последните седмици властите отчетоха рязко нарастване на инфекциите. През последния ден, според статистическите данни, във Франция са регистрирани 36 437 нови случая на коронавирус. От началото на епидемията 35 785 души са починали от усложнения. От началото на пандемията в страната са регистрирани над 1,2 милиона инфекции.
полиция
20:29 | 23 Ноември 2020 г.

Босна и Херцеговина удължи полицейския час с 14 дн...

20:29 | 23 Ноември 2020 г.
Кризисният щаб на Федералното министерство на здравеопазването на Босна и Херцеговина удължи днес мерките за предотвратяване на разпростр...
ресторант
18:06 | 23 Ноември 2020 г.

Люксембург затваря барове и ресторанти до средата ...

18:06 | 23 Ноември 2020 г.
Люксембург, малка държава на кръстопътя на Франция, Германия и Белгия, ще затвори барове, кафенета, ресторанти, кина и фитнес-зали до 15 ...
16:49 | 23 Ноември 2020 г.

ЕК дава 200 робота за дезинфекция на европейски бо...

16:49 | 23 Ноември 2020 г.
Като част от постоянните си усилия за справяне с разпространението на коронавируса и за предоставяне на необходимото оборудване на държав...
ГКПП Промахон
16:44 | 23 Ноември 2020 г.

Нови изисквания към водачите на камиони на ГКПП „П...

16:44 | 23 Ноември 2020 г.
От 14.30 часа днес на ГКПП „Промахон“ гръцките гранични власти започнаха проверки с бързи тестове за COVID-19 на всички влиза...
16:41 | 23 Ноември 2020 г.

Мария Габриел: Европейският научноизследователски ...

16:41 | 23 Ноември 2020 г.
Европейският научноизследователски съвет (European Research Council, ЕНИС), който е в ресора на българския еврокомисар Мария Габриел, и M...
Емил Радев
16:32 | 23 Ноември 2020 г.

Евродепутатът Емил Радев подкрепи инициатива за по...

16:32 | 23 Ноември 2020 г.
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и член на Интергрупата за защита на животните в ЕП Емил Радев се включи в инициатива за по-добър контрол върху ...