Маркел: Заради COVID-19 зимата ще бъде тежка, но ще приключи

"Мерките, които приемаме, са подходящи, необходими и пропорционални", каза Меркел

Ангела Меркел
Източник: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел защити в четвъртък строги нови мерки за спиране, обявени от нейното правителство срещу коронавируса, предупреждавайки, че пропагандата и конспиративните теории подкопават борбата срещу пандемията, съобщи АФП.

Канцлерът призова германците да се обединят зад нея в зачитане на ограниченията и да отхвърлят тези, които отказват да следват препоръките на науката в борбата с разпространението на болестта.

"Нека бъда ясен: лъжата и дезинформацията, конспирацията и омразата увреждат не само демократичния дебат, но и борбата срещу коронавируса," каза тя в парламента.

Речта, прекъсната от подигравки от редиците на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ), предизвика рядко срещана намеса на председателя на Бундестага Волфганг Шойбле, който заплаши непокорните депутати с наказания.

Меркел се съгласи с премиерите на 16-те провинции на Германия по време на видеоконференция да затвори ресторанти, барове, кина, театри, фитнес зали и обществени басейни сред другите развлекателни съоръжения за месец ноември в опит да спре вълната от нови инфекции.

Още новини от България и света четете тук

Училища, детски ясли, магазини и други основни бизнеси ще останат отворени и няма да има ограничения за хората да напускат домовете си, за разлика от по-тежко засегнатите страни като Франция и Испания.

Канцлерът спечели широка подкрепа на политическата сцена, но индустриалните групи предупредиха, че по-специално малкият бизнес ще има проблеми с оцеляването въпреки 10 милиарда евро отпуснати държавни помощи.

Протестите на корона-скептици също се множат в цялата страна през последните месеци, понякога придружавани и от насилие.

В четвъртък Меркел заяви пред депутатите, че с нови случаи, удвояващи се през последната седмица и интензивни отделения, които бързо наближават тавана на капацитета си, строгите ограничения са единственият отговорен избор.

"Мерките, които приемаме, са подходящи, необходими и пропорционални", каза тя.

"В началото на студеното време на годината се оказваме в драматична ситуация."

Тя каза, че целта й е да намали личния контакт между германците до "абсолютен минимум", за да изравнява кривата на новите инфекции.

Но тя каза, че "разбира разочарованието, да, и отчаянието" в сектори, които ще понесат основната тежест на спирането.

"Зимата ще бъде тежка - четири дълги трудни месеца - но ще приключи", каза Меркел.

Германия премина през първата фаза на пандемията по-добре от повечето си съседи, като общият брой на смъртните случаи е малко над 10 000 в страната с най-многобройно население на Европейския съюз, пише БГНЕС.

МВнР, Министерство
18:42 | 27 Ноември 2020 г.

Нова разпоредба за влизащите в Англия от 15 декемв...

18:42 | 27 Ноември 2020 г.
Българските граждани, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина, ако след петия ден от самои...
Малката русалка
15:51 | 27 Ноември 2020 г.

Карикатура на Малката русалка струва 38 000 евро г...

15:51 | 27 Ноември 2020 г.
Окръжният съд в Копенхаген задължи вестник "Berlingske" да плати глоба от 285 000 крони (ок. 38 000 евро – бел.ред.) зара...
Борис Джонсън
15:12 | 27 Ноември 2020 г.

Борис Джонсън: Великобритания може да процъфтява с...

15:12 | 27 Ноември 2020 г.
Британският премиер Борис Джонсън заяви, че все още има "съществени и важни" различия между Обединеното кралство и Европейския ...
Заплашиха Зоран Заев с \
13:13 | 27 Ноември 2020 г.

В атака срещу Заев сръбски историк се изпусна, че ...

13:13 | 27 Ноември 2020 г.
В желанието си да умилостиви България, която блокира началото на преговорите на неговата страна с Европейския съюз, премиерът на Северна ...
ТАЗИ СУТРИН земетресение 4.2 по Рихтер люшна Централна Италия
12:43 | 27 Ноември 2020 г.

Ново земетресение удари Турция

12:43 | 27 Ноември 2020 г.
Земетресение от 4,6 по Рихтер е регистрирано в Източна Турция, съобщават от Европейския сеизмологичен център.   Трусът е усе...
Еманюел Макрон
10:51 | 27 Ноември 2020 г.

Париж организира видеоконференция за събиране на х...

10:51 | 27 Ноември 2020 г.
Говорител на администрацията на френския президент Еманюел Макрон потвърди намерението на властите на страната да организират международн...